(grafic) Tot ce trebuie să știi dacă vrei să devii student(ă) la Universitatea de Medicină și Farmacie din Chișinău

usmf 1
Foto:#diez

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (USMF) din Republica Moldova a dat start concursului de admitere din acest an pe 18 iulie. Astfel, absolvenții și absolventele de liceu care vor să-și continue studiile la această instituție de învățământ pot depune deja actele fie în format online, fie în format fizic.

În acest articol am selectat toate informațiile de care ai putea să ai nevoie dacă decizi să te înscrii la USMF.

Oferta educațională

Oferta educațională a universității, pentru anul universitar 2022/2023, cuprinde opt programe. Procesul de instruire se desfășoară în patru limbi: română, engleză, rusă, franceză și este asigurat de peste 1 200 de cadre științifico-didactice și științifice (academicieni, doctori habilitați și doctori în științe).

Programul OPTOMETRIE (patru ani de studii) are misiunea de a pregăti specialiști pentru asigurarea asistenței oftalmologice. Optometristul este cel care descifrează în fază iniţială primele aspecte ale viciilor și afecțiunilor de vedere, le evaluează şi le poate corecta, iar în caz de necesitate, recomandă consultarea medicului oftalmolog. Specialistul contribuie la efectuarea screeningului patologiilor oculare ce ține de: prescrierea, ajustarea, confecționarea, adaptarea, reparația și vânzarea echipamentului optometric (ochelari, lentile de contact).

Licențiatul în optometrie poate deveni organizatorul și conducătorul propriului cabinet optometric, magazin, atelier de prelucrare și de montare a ochelarilor; poate activa în unitățile producătoare de echipament optic și medical, în laboratoarele pentru testarea capacităților vizuale, în instituții specializate care oferă asistență socială populației și asigură măsuri de profilaxie (în școli, în  instituții speciale ș.a.), în organizațiile care comercializează și asigură întreținerea aparaturii și a echipamentelor optometrice.

Foto: USMF

Programul ASISTENȚĂ MEDICALĂ GENERALĂ (patru ani de studii) are misiunea de a forma asistente medicale licențiate, fapt ce va contribui la acoperirea universală cu servicii de sănătate, la sporirea calității serviciilor de promovare a sănătății, de prevenire a bolilor, tratament și reabilitare. 

Absolvenții vor obține titlul de licențiat în asistență medicală generală, având la bază pregătirea teoretică în științe fundamentale și sociale, precum și instruire clinică în medicină generală și în alte specialități medicale: chirurgie generală și specialități chirurgicale, îngrijirea copiilor și pediatrie, igienă și îngrijirea mamei și a nou-născutului, sănătate mintală și psihiatrie, îngrijirea persoanelor în vârstă și geriatrie, îngrijire la domiciliu ș.a.

Licențiatul în asistență medicală generală va fi autorizat să se angajeze în domeniul general al practicii de îngrijire medicală, inclusiv ce ţine de promovarea sănătății, prevenirea bolilor și îngrijirea bolnavilor și a persoanelor cu dizabilități de toate vârstele, să participe pe deplin în calitate de membru al echipei de profilaxie și de educație pentru sănătate, să supravegheze și să instruiască asistenții medicali și să fie antrenat în cercetare.

Foto: USMF

Programul SĂNĂTATE PUBLICĂ (patru ani de studii) are misiunea de a forma specialiști de înaltă calificare în domeniul sănătate publică, competitivi pentru monitorizarea stării de sănătate a populației. Specialiștii în sănătate publică sunt responsabili de elaborarea și realizarea politicilor și programelor naționale de sănătate publică, de prevenirea morbidității în rândul populației și de promovarea modului sănătos de viață.
Specialistul în sănătate publică – expertul care este responsabil în identificarea și evaluarea cantitativă a gradului de risc și prognozarea efectelor adverse pentru sănătatea populației expuse.

Licențiatul în sănătate publică este specialist atât cu activitate autonomă, cât și în echipă în cadrul: Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, instituțiilor medico-sanitare publice și private, instituțiilor de învățământ, ONG-urilor, administrației publice locale, instituțiilor de cercetare ș.a.

Foto: USMF

Programul TEHNOLOGIE RADIOLOGICĂ (patru ani de studii) are misiunea de a forma specialiști de înaltă calificare, competitivi pentru sistemul de sănătate național și internațional prin organizarea învățământului medical modern și prin susținerea cercetărilor științifice în conformitate cu noile exigențe și realizări în domeniul profesional.

Deținătorul diplomei licențiat în tehnologie radiologică poate să participe la concursul privind studiile de masterat și, ulterior, doctorat, precum și să se angajeze în câmpul muncii.

Absolvenții programului Tehnologie radiologică pot activa în calitate de tehnicieni radiologi atât cu activitate autonomă, cât și în echipă în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice și private de nivel primar, secundar și terțiar.

Foto: USMF

Programul FIZIOKINETOTERAPIE ȘI REABILITARE (patru ani de studii) are misiunea de a pregăti specialiști calificați pentru asistența medicală primară, spitalicească și comunitară.

Absolvenții acestui program vor putea oferi servicii de asistență terapeutică în domeniul recuperării, reabilitării fizice și funcționale, vor asigura servicii de prevenție și tratament prin terapii specifice atât pentru populația sănătoasă, cât și pentru cea afectată de patologii multiple, simple sau asociate.

Licențiatul în terapie și reabilitare poate activa în instituții medico-sanitare publice, instituții private ce prestează servicii de fiziokinetoterapie și reabilitare și în instituții complexe destinate pentru sport și sănătate, instituții preșcolare, școlare, aziluri pentru bătrâni, centre de recuperare ce prestează servicii de terapie și reabilitare.

Foto: USMF

Programul MEDICINĂ (șase ani de studii) are misiunea de a organiza învățământul superior medical și de a susține cercetările științifice în conformitate cu exigențele contemporane și realizările în domeniul profesional, în scopul formării specialiștilor de înaltă calificare în Medicină, competitivi pentru sistemul de sănătate național și internațional. 

Instruirea studenţilor din anii I-III se realizează la catedrele Universităţii, unde au posibilitatea de a aplica medicina experimentală şi tehnicile virtuale de studiu, grație utilajului modern din dotare. Pentru studenţii din anii III-VI, lecţiile practice se desfăşoară în bazele clinice universitare din capitală, amplasate în spitalele republicane și municipale, în instituţiile medico-sanitare și de cercetări ştiinţifice în domeniu.

După absolvirea Facultății, tinerii pășesc în etapa următoare de formare profesională – studiile prin rezidențiat, realizate la una dintre specialitățile selectate prin concurs: profil chirurgical, medicină internă, pediatrie ş.a.

Foto: USMF

Programul STOMATOLOGIE (cinci ani de studii) are misiunea de a pregăti specialiști de înaltă calificare, capabili să mențină sănătatea orală a populației și să asigure prevenirea maladiilor stomatologice, prin promovarea și aplicarea unor metode și concepte moderne, și utilizarea unui management eficient în diagnosticarea, tratamentul și profilaxia afecțiunilor stomatologice.

Facultatea de Stomatologie a obţinut o experienţă vastă prin intermediul mobilităților academice ale profesorilor, studenţilor și medicilor-rezidenţi în mai multe şcoli de medicină dentară din SUA, Polonia, România, Lituania, Germania ș.a.

Facultatea de Stomatologie şi-a confirmat prestigiul în timp, prin specialiştii pe care i-a format şi continuă să întreprindă toate măsurile necesare pentru o calitate înaltă a studiilor şi pentru performanța actului medical. Mulți dintre absolvenții facultății au devenit personalități notorii atât în stomatologia autohtonă, cât şi în cea internațională, iar reuşitele lor reprezintă o recunoaştere a efortului depus de întreaga echipă a Universității în formarea lor ca specialişti.

Foto: USMF

Programul FARMACIE (cinci ani de studii) ține de obținerea, prelucrarea, prepararea, păstrarea, eliberarea și controlul medicamentelor, iar rolul de bază în aceste activități este atribuit farmacistului – specialist cu responsabilități majore în actul terapeutic, care nu poate fi considerat un comerciant. Farmacistul este singurul care deține controlul asupra medicamentului, pentru că, printre multiplele atribuții și responsabilități pe care le îmbină această profesie, acesta posedă cunoştinţe despre toxicologia și securitatea medicamentului. 

Studiind disciplinele farmaciei și efectuând stagiile de practică didactică și practica de licență, cu o durată de șase luni, în mai multe unități farmaceutice, viitorul specialist poate activa în diverse structuri farmaceutice, care îndeplinesc funcția de asigurare a pacienților cu medicamente eficiente și de bună calitate. În acest fel, farmacistul contribuie la îmbunătățirea sănătății populației. 

Foto: USMF

Taxe de studii

Calendarul admiterii

Depunerea cererilor se face în perioada 18 iulie – 2 august 2022 online, platforma eadmitere.usmf.md sau cu prezență fizică la Chișinău, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 165, Blocul Didactic Central. 

Orarul de lucru: luni-vineri, ora 9.0-16.00, sâmbătă 9.0-14.00.

Rezultatele preliminare vor fi anunțate pe 3 august pe site-ul USMF.

Depunerea actelor în original se va face pe 4 august la Chișinău, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 165, Blocul Didactic Central.

După afișarea rezultatelor intermediare ale concursului de admitere, candidatul optează pentru specialitatea solicitată, prin depunerea în original a actelor. Candidații, care nu au promovat concursul intermediar de admitere, dar doresc să participe în concursul final, la fel sunt obligați să depună originalele actelor.

Neprezentarea actelor în original, în termenul stabilit, duce la pierderea locului obținut prin concursul de admitere în Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, precum și la pierderea posibilității de participare în concursul final de admitere.

Rezultatele finale vor fi anunțate pe 8 august pe site-ul USMF.

Acte necesare pentru înscriere

Dosarul de concurs al candidatului va cuprinde următoarele acte:
# cererea de înscriere la concursul de admitere;
# actul de studii, cu anexa respectivă (absolvenţii liceelor din România și alte state, promoţia anului admiterii, depun certificatul de studii cu notele obținute la examenele de bacalaureat şi situaţia şcolară pe anii de studii, urmând ca diploma de bacalaureat să fie prezentată ulterior);
# buletinul de identitate (paşaportul);
# 4 fotografii 3 x 4 cm de tip buletin (se prezintă la depunerea actelor în original);
După caz, la dosar se vor anexa:
# diplomele de gradul I-III, obţinute de către candidaţi la concursurile şcolare republicane sau internaţionale la disciplinele de studiu, precum şi diplomele ce atestă participarea la diferite concursuri, olimpiade, expoziţii etc., organizate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării sau de Ministerul Sănătăţii;
# copia certificatului de naştere al candidatului la studii sau al unuia dintre părinţi, pentru reprezentanţii diasporei moldoveneşti de peste hotare, pentru a demonstra țara de origine (Republica Moldova);
# candidaţii, deţinători ai diplomelor de studii superioare universitare, diplomelor de licenţă, vor prezenta un certificat privind sursa de finanțare a studiilor realizate – buget sau contract cu taxă de studii, pentru toată perioada de studii, eliberat de instituția de învățământ superior absolvită.

ATENȚIE: din 17 iulie 2019, certificatul medical-tip (nr. 086/e) a fost exclus din lista actelor necesare pentru înscrierea la concursul de admitere în instituțiile de învățământ superior.

La depunerea actelor în original, candidaţii la concurs vor prezenta suplimentar:
# buletinul de identitate (paşaportul), în original şi trei copii;
# patru fotografii 3 x 4 cm de tip buletin.

Pentru înscriere la cota de 15 % candidații vor anexa la dosar:
# adeverinţa eliberată de autoritatea tutelară teritorială pentru candidaţii cu statut de copii rămaşi fără ocrotire părintească;
# certificatele medicale corespunzătoare care atestă gradul de dizabilitate al candidatului/ al părinţilor acestuia/ al copilului acestuia;
# certificatul care confirmă că unul din părinţii candidatului a participat la acţiunile militare pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova, la războiul din Afganistan sau la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl, eliberat de organele abilitate; adeverinţa care confirmă participarea candidatului la operaţiunile militare post-conflict cu caracter umanitar în Irak;
# certificatul despre componenţa familiei şi copiile certificatelor de naştere ale fraţilor/surorilor (pentru candidaţii care provin din familii cu trei şi mai mulţi copii aflaţi la întreţinere);
# certificatul despre componenţa familiei şi copiile certificatelor de naştere ale copiilor (pentru candidaţii care au la întreținere trei şi mai mulţi copii);
# confirmarea apartenenţei la familii de romi (certificatul de naștere, cu indicarea etniei părinților);
# livretul militar (pentru candidații care au efectuat serviciul militar în termen în cadrul forțelor armate ale Republicii Moldova).

Pentru înscrierea online la concurs, candidatul va completa cererea de înscriere la concursul de admitere, în format electronic și va depune la Comisia de admitere, prin intermediul platformei instituționale, Dosarul de concurs, care va cuprinde actele scanate în format .pdf sau .jpeg

În cazul înscrierii la concurs cu prezență fizică, candidatul va depune la Comisia de admitere Dosarul de concurs pe suport de hârtie.

În cazul înscrierii la concurs cu prezență fizică, la cererea de înscriere la concurs se vor anexa copiile documentelor menționate mai sus, avizate, în baza originalelor, de către Comisia de admitere. Dacă candidatul la studii intenţionează să participe la concursul de admitere doar în Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, acesta poate anexa la cererea de înscriere documentele în original.

Înscrierea la concurs se poate face, în numele candidatului și de o altă persoană, pe bază de procură.

Cum se calculează media pentru admitere

Pentru deţinătorii diplomei de bacalaureat media de concurs se va calcula în baza următoarei formule:
MC = 0,4MEB + 0,3NMG + 0,3MD1, unde:
MC – media de concurs, calculată ca medie ponderată;
MEB – nota medie a examenelor de bacalaureat;
NMG – nota medie generală din Anexa la Diploma de bacalaureat;
MD1 – nota medie a două discipline din Anexa la diploma de bacalaureat – Biologie şi Chimie.

Pentru deţinătorii diplomelor de studii medii profesionale şi diplomelor de studii superioare universitare/de licenţă, care solicită domeniul corespunzător profilului studiat în colegiu, centru de excelenţă sau instituţia de învățământ superior, concursul de admitere se va efectua în baza mediei generale diplomă/de licență. În cazul în care actul de studii acceptat pentru participare la concurs nu conţine informaţii privind media generală diplomă, media de concurs va fi egală cu media generală pe anii de studii.

Concursul de admitere pentru deţinătorii diplomelor de studii superioare universitare/de licenţă, care solicită un alt domeniu decât profilul specialităţii studiat în instituţia de învățământ superior, se va efectua în baza mediei generale diplomă/de licență.

Contacte

Call-centru, suport tehnic privind depunerea on-line a actelor: 022-205-200, 032-205-200.

Comisia de admitere: Blocul didactic central, Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 165

Site-ul universității: admitere.usmf.md

USMF a pregătit o listă de întrebări și răspunsuri pentru viitorii studenți, pe care o puteți accesa AICI!

Totodată, dacă sunteți interesați de regulamentul admiterii la USMF, îl puteți accesa AICI!


Taguri: #Admitere 2022
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente