Studenții și studentele din Moldova pot participa la un proiect Erasmus+ pentru a-și dezvolta cunoștințele despre incluziune și diversitate culturală

project
Foto:simbol/unsplash.com

Studenții și studentele din Moldova se pot înscrie pentru a participa la proiectul Erasmus + „S.T.O.R.Y. – Youth Visions on a Future Cosmopolitan Society at the Black Sea”.

Atelierul internațional de dezvoltare a culturii cosmopolite în contextul Regiunii Extinse a Mării Negre este organizat și demarat de Societatea Utopică Euxine, ONG al cărui scop este dezvoltarea unui cadru curatorial pentru interpretarea și promovarea patrimoniul internațional din Regiunea Extinsă a Mării Negre prin intermediul artei contemporane.

S.T.O.R.Y., proiect internațional desfășurat prin Programul Erasmus +

S.T.O.R.Y., un proiect de mobilitate a tinerilor finanțat de programul Erasmus +, are drept scop dezvoltarea cunoștințelor despre incluziune și diversitate culturală. Astfel, beneficiarii vor fi 25 de tineri, cu vârste între 18 și 30 de ani – studenți, masteranzi și doctoranzi din România, Republica Moldova, Ucraina și Turcia –, care vor aborda tema excluderii sociale și culturale prin tehnici narative.

30 iulie 2022, termenul-limită de transmitere a candidaturilor

Apelul de participare este deschis până în data de 30 iulie 2022, iar înscrierea se face pe baza unei scurte scrisori de intenție (max. 500 de cuvinte) și a unui CV, care vor fi trimise la adresa de e-mail [email protected].

Cheltuielile de transport, cazare și hrană pentru cei 25 de tineri sunt acoperite de organizatori.

Curs introductiv oferit de Catedra UNESCO

Tinerii selectați în urma apelului vor avea parte de un curs introductiv în politicile UNESCO, cu privire la patrimoniul tangibil și intangibil, despre proiecte curatoriale și exemple de bune practici de antreprenoriat artistic în Regiunea Extinsă a Mării Negre, susținut de lect. univ. dr. Oana Șerban, cadru didactic al Facultății de Filosofie a UB.

Cursul, intitulat Arbitrating National and Multi-ethnic Communities as Imaginary Homelands, va avea loc în perioada 23-25 august 2022 la sediul Societății Utopice Euxine (Calea Victoriei, nr. 122, sector 1) și va fi transmis online, pe paginile de social media ale asociației. Programul se va derula în limba engleză și va fi disponibil pentru publicul larg în arhiva online Euxine.

Euxine propune un program de ateliere la care vor participa și reprezentanți ai comunităților etnice și grupuri de imigranți din Dobrogea, astfel încât participanții să aibă ocazia să identifice legături istorice și economice, să dezvolte abilități de mediere interculturală prin artă și cultură și să-și extindă capacitățile critice cu scopul de a favoriza un peisaj cosmopolit în zona Mării Negre în viitorul apropiat.

Astfel, pentru perioada 5-12 septembrie 2022, programul S.T.OR.Y se va muta în Sulina, faimosul oraș de port, în jurul căruia scriitori și cineaști au păstrat vie amintirea unei citadele „ca o Europă în miniatură”, un univers exotic la intersecția dintre Europa, Eurasia și Orientul Mijlociu, din care rămâne mărturie, spre exemplu, situl Cimitirului Cosmopolit protejat de UNESCO.

În acest loc, participanții, alături de reprezentanți ai comunităților de lipoveni ruși, greci, ucraineni și nemți vor avea o serie de experiențe imersive de navigație și pescuit pe Dunăre și Marea Neagră, de gătit, cântat și povestiri folclorice.

Completat de o serie de ateliere de analiză culturală, alături de curatoarea Cristina Bută, și de cele de comunicare creativă, cu artistul video și fotograful Mihai Barabancea, programul S.T.O.R.Y. va oferi un context dinamic și imaginativ pentru a favoriza viitoare proiecte colaborative între țările riverane la Marea Neagră.

Întâlniri între operatori culturali, artiști și comunitatea diplomatică

Tot în luna septembrie 2022, după întoarcerea echipei Societății Utopice Euxine din Sulina, vor avea loc două evenimente speciale, la care sunt invitați și membri ai comunității diplomatice din București, pentru a celebra legăturile istorice și economice din vremurile în care Sulina a fost reședința Comisiei Europene a Dunării, precum și reprezentanți ai ambasadelor statelor membre ale Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră.

Mai multe informații despre acestea vor fi anunțate în luna august, pe site-ul www.euxine.org.

Mai multe informații despre proiectul internațional pot fi consultate aici și aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente