Perioada examenelor de bacalaureat a fost mereu una stresantă. Procesul de pregătirile este îndelungat, iar așteptările – obositoare. În tot acest sistem, notele sunt elementele-cheie pentru un (o) elev(ă), întrucât cunoaștem că unii au reușit să primească acel mult așteptat „10”, iar alții au obținut note mai modeste. Am decis să vorbim cu Lilia Josu, psihologă în cadrul Centrului Prietenos Tinerilor din orașul Strășeni, despre bacalaureat, despre note și despre realizări.
Examenul de bacalaureat pentru un (o) elev(ă) reprezintă mai mult decât o testare. Pentru ei este o treaptă de trecere de la „tânărul (tânăra) adolescent(ă)” – care este – la „tânărul (tânăra) adult(ă)” – care va deveni. Ei încep să înțeleagă că perioada în care părinții dețineau rolul celor care îi ghidează și/sau dictează niște reguli și principii de viață a luat sfârșit. Acum tânărul (tânăra) începe să-și asume propriile responsabilități și consecințele unor alegeri. Astfel, această transformare devine un moment important care îi stârnește anumite emoții în timpul examenelor de bacalaureat, care devin simbolic și o ștafetă pentru următoarea treaptă din viață lor.
Pe cât de mult tânărul sau tânăra își dorește să plece dincolo de ușa casei sau chiar de hotarele orașului, pe atât de îngrijorat(ă) este. Aceștia sunt puși în fața unor alegeri care pot stârni gânduri precum: „O să mă descurc sau nu o să mă descurc mai departe?”.
Examenele de bacalaureat sunt stresante pentru unii (unele) tineri (tinere), respectiv pentru ei (ele) notele încep să dețină o altă valoare, una mai mare. Totuși, există și cei (cele) care trec mai ușor peste aceste evenimente din viața unui (unei) elev(e). De obicei, aceștia (acestea) își spun că: „Eu voi încerca!”, „Mie îmi place și o să experimentez”, „Chiar dacă o să dau în bară, nu-i nimic, am să trec și peste asta”. Astfel, modul prin care retrăim unele transformări și evenimente importante depinde de temperamentul persoanei.
Psihologa a evidențiat că părinții joacă un rol important în percepția pe care o are tânărul (tânăra) asupra notelor obținute. Frecvent, părinții și profesorii (profesoarele) fac o mare greșeală atunci când educă în copil ideea că notele sunt cele mai importante și că acestea îi vor decide viața, cine va fi și ce va face. „Noi suntem influențați de vorbele și acțiunilor celor din jur, în special a părinților care obișnuiesc să spună că dacă nu vei fi cel (cea) mai bun(ă), vei păți ceva”, specifică specialista. Astfel, părinții joacă un rol important în modul în care copilul trece peste experiențele din viața sa. Atmosfera de acasă și comunicarea cu copilul determină starea pe care o deține acesta până, în timpul examenului de bacalaureat, dar și după acesta.
Specialista menționează că nota nu descrie totul despre o persoană. Aceasta este un punctaj obținut în urma unei materii studiate, dar nu o marcă definitorie a tuturor abilităților și calităților acelui (acelei) elev(e). „Nota nu reprezintă copilul, nu îi reprezintă personalitatea și abilitățile pe care le deține. Nota nu este o marcă prin care se demonstrează calitatea unei persoane. Ea este doar un punctaj acumulat în urma unei perioade de studiu”.
Nota primită „nu este un monstru care te mănâncă”
De asemenea, psihologa a indicat că tânărul (tânăra) nu trebuie să se critice aspru din cauza emoțiilor care posibil (l-)au deranjat(-o) să obțină nota dorită, mai ales dacă acestea au contribuit la starea sa fizică. De altfel, în timpul momentelor stresante, tinerii (tinerele) pot omite lucruri importante și evidente din cauza sentimentelor resimțite. Astfel, nu trebuie să ne mustre prea tare pe noi pentru un eșec sau pentru o greșeală pe care am făcut-o. „Acesta nu este ultimul și cel mai mare examen pe care îl trece o persoană în viață, urmează și alte examene ale vieții care vor face să uitați de această perioadă și de aceste note”, specifică psihologa.
Specialista menționează că pentru a trece mai ușor peste consecințele examenului de bacalaureat și pentru acceptarea notei obținute, trebuie să percepem acest moment precum un alt eveniment din viață. „Gândiți-vă că este doar o altă lecție care trebuie trecută și din care veți învăța ceva. Este o altă etapă prin care trebuie să trec cu încredere ca, mai apoi, ceea ce am învățat să mă ajute să trec și peste alte momente din viață.”
Aceasta mai evidențiază că nota primită „nu este un monstru care te mănâncă” și, cel mai important, este să te concentrezi pe următorii tăi pași pe care trebuie să-i faci. De asemenea, trebuie să reținem că la nivelul subconștientului, noi, oamenii, deja știm ce vrem să facem și ar fi bine să ne lăsăm ghidați de propria intuiție și ființă.
Psihologa a relevat că satisfacția sau insatisfacția noastră față de notele obținute se creează și în baza atitudinilor părinților și profesorilor care cel mai frecvent pun un prea mare accent pe note. Odată ce reușim să ne asumăm realitatea și să înțelegem ce am putem face cu ceea ce deja avem, lucrurile devin mai ușoare. De asemenea, așteptările tot trebuie înțelese.
Cum ne acceptăm emoțiile și cum trecem peste nota mai puțin dorită de la bacalaureat:
# devenim conștienți de așteptările pe care le creăm;
# nu ne comparăm cu nimeni – tu poți fi cel (cea) mai bun(ă) în ceea ce îți place cel mai mult să faci;
# îmbrățișăm toate emoțiile noastre și trăim intens fiecare experiență;
# ne punem întrebări nouă înșine precum: „Da, nu am nota 10, îmi pare rău, nu am putut să primesc o notă mai bună, dar ce fac mai departe cu ceea ce am?”, „Îmi pare rău de lucrurile care s-au întâmplat, dar ce fac mai departe cu această experiență?”, „Care este următorul meu pas?”;
# lăsăm creierului să „digere” informația și experiența acumulată. Acest organism trebuie lăsat să-și revină și după, cu mintea limpede, putem să vedem mai clar situația.
Reținem!
Oamenii tind să se dezvolte, de aceea nu vom rămâne niciodată doar la nivelul clasei a 12-a. Omul merge mai departe, studiază, se dezvoltă personal/profesional, investește în el, în familie, crește, se transformă etc. Astfel, trebuie să ne focusăm pe „cine voi putea fi”, dar nu pe greutățile pe care le trăim acum.
Psihologa a recomandat tinerilor și tinerelor să-și asculte visurile, să-și îndeplinească dorințele, să continue să meargă înainte și să aibă încredere în ei (ele). Toate scenariile de viață și toate culorile cu care este ea pictată sunt create de doar de noi.
Acest articol a fost realizat cu ajutorul Liliei Josu, psihologă în cadrul Centrului Prietenos Tinerilor din orașul Strășeni.