ANSA vine cu un șir de recomandări pentru perioada estivală. De ce trebuie să țină cont consumatorii

piata-centrala-21
Foto:jurnalgiurgiuvean.ro

În perioada cu temperaturi ridicate a anului, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vine cu șir de recomandări în ceea ce privește modul în care se păstrează sau prepară alimentele și locurilor de unde acestea sunt cumpărate.

Astfel, ANSA adresează consumatorilor următoarele sfaturi privind procurarea și consumul produselor alimentare, pentru a exclude riscul alterării acestora, implicit, al apariției de toxiinfecții alimentare.

# Evitarea procurării alimentelor din locurile neautorizate, din spații improvizate, care nu sunt supuse controlului sanitar-veterinar sau din sistemul de vânzare stradal, neasigurat cu depozitare în condiții corespunzătoare de temperatură și igienă.

# Verificarea în mod direct a caracteristicilor produsului (miros, culoare, aspect, gust etc.), având în vedere că temperaturile ridicate favorizează procesul de alterare a produselor alimentare și refuzarea produsele care prezintă caracteristici de produs alterat (miros acru, aspect spongios de început de fermentare, produs deformat și consistența moale-înghețată, ambalaje deformate etc.).

# Verificarea temperaturii la care este expus la vânzare produsul alimentar (temperatura menționată de producător pe eticheta ce însoțește produsul trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achiziționat). 

# Verificarea cu atenție a termenului de valabilitate a produselor. 

# Acordarea unei atenții deosebite asupra modului de prezentare a ambalajului la procurarea produselor alimentare. În cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt, înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranță pentru consumator.

# Acordarea atenției la legumele și fructele comercializate în cadrul piețelor în spații deschise, unde temperatura mediului ambiant foarte ridicată afectează calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdețurilor).

# La achiziționarea băuturilor (apa minerala naturală, apa de masă, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare) se recomandă verificarea modului de expunere, având în vedere că expunerea acestora la acțiunea directă a razelor solare conduce la deteriorarea caracteristicilor produselor menționate.

# La cumpărarea produselor alimentare, solicitarea și păstrarea bonului de casă pentru a putea proba, în cazul în care se dorește reclamarea calității unui produs alimentar procurat.

# Asigurarea în cel mai scurt timp a depozitării cumpărăturilor în spații frigorifice. 

De asemenea, ANSA recomandă păstrarea la frigider a alimentelor de origine animală după cum urmează:
# carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte și ouăle – la o temperatură de refrigerare, de preferință, între 0˚C+4˚C și separat, în funcție de categoria produsului;
# carnea congelată – la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -12˚C. 

Alimentele depozitate în frigider trebuie să fie ambalate separat și menținute, în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj. 

Totodată, ANSA nu recomandă decongelarea și recongelarea produselor alimentare pentru a fi, ulterior, preparate sau consumate. 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente