Pregătirea pentru examenul de bacalaureat reprezintă o perioadă foarte stresantă pentru liceeni. Unii renunță la timpul lor liber pentru a reuși să depășească stresul, pe când alții, pe lângă pregătirea de examene, practică și alte activități. Am fost curioși să aflăm cum trebuie de organizat timpul pentru a reuși cât mai multe. În acest sens, am vorbit cu Stas Cebotari, absolvent care a susținut anul acesta examenele de bacalaureat, dar în același timp este președintele Consiliului Raional al Tinerilor din Drochia.
Deși a avut de susținut examene, dânsul nu a renunțat la organizarea activităților. Astfel, pe agenda sa săptămânală se regăseau și activități comunitare, și de voluntariat. Acesta spune că succesul îmbinării voluntariatului și a pregătirii de examene a fost bazat pe o bună organizare a timpului.
# „Cu sufletul naiv și inima plină de speranțe nemuritoare, purced la un nou drum”
Întrebat despre importanța susținerii examenelor, tânărul spune că prin susținerea bacalaureatului a creat baza unei temelii create cu pași mărunți și siguri. „E un mic succes dintr-un amplu proces de continuă dezvoltare. Cu sufletul naiv și inima plină de speranțe nemuritoare, purced la un nou drum. Am un vis și, mai mult de atât, visul mă are pe mine. Eșecul nu îmi va fi obstacol, ci doar un motiv de a fi mai puternic. E sfârșitul unui nou început care mă așteaptă”, a povestit tânărul.
# „Îmi reușește să combin voluntariatul cu celelalte sfere ale vieții prin gestionarea eficientă a timpului”
Coordonarea activităților de voluntariat implică multă responsabilitate și dorință, mai ales când încerci să le combini cu pregătirile pentru examene. Protagonistul nostru zice că anume dorința și managementul timpului i-au permis să realizeze cu succes ambele însărcinări. „De foarte multe ori, cuvintele au o putere nemăsurată, dar mai cu seamă, acțiunile și evenimentele pe care le dezvoltăm. Dorința mea inefabilă de a schimba ceva, cât și dezideratul prin care se canalizează ideea de a oferi exemple celorlalți, doar prin propriul exemplu, este susținută de mesajul puternic pe care l-am conchis făcând voluntariat. Îmi reușește să combin voluntariatul cu celelalte sfere ale vieții prin gestionarea unui management eficient al timpului”, a susținut Stas.
# „Ultimul an de liceu a coincis și cu cel mai intens și pătrunzător an din activitatea mea”
Stas ne-a povestit că ultimul an de liceu a coincis și cu cel mai intens și pătrunzător an din activitatea sa, iar pentru a reuși în toate, tânărul spune că a fost ajutat de echipa sa care lucrează conform unui ceas sincronizat și în conformitate cu deadline-ul stabilit. Astfel, împreuna cu echipa, tânărul absolvent a reușit să organizeze și să participe la multe activități interesante. „Am reușit să dezvoltăm o multitudine de evenimente, printre care și câteva foarte mari. În toamnă, am prezidat și găzduit Conferința Națională a CRT/MT-urilor din Republica Moldova, ca în cele ce urmează să aplicăm în cadrul Galei Naționale și să câștigăm titlul de Cel mai bun Consiliu de Tineret din țară – CRT Drochia. În această primăvară, am desfășurat SUMMITUL NORDIC AL TINERILOR, unicul eveniment de acest gen din țară, desfășurat la Drochia, ce a cuprins toată regiunea de nord. Pe lângă evenimentele din cadrul consiliului, se numără și cele extracuriculare, precum Jocul Intelectual «Cunoaște-ți Parlamentul», la care am participat. Tot în acest an, alături de colegi, am reușit să dezvoltăm Rețeaua Raională a Consiliilor Locale ale Tinerilor din Drochia, sporind în acest sens implicarea celor din urmă în procesul decizional și în viața comunitară”, a enumerat absolventul.
Pregătirea pentru bac și organizarea activităților îi luau majoritatea timpului, însă voluntarul zice că nu a renunțat și la micile plăceri ale vieții – hobbyurile. „ Timp liber am, dar pot spune că nu atât de frecvent. Dintre hobbyuri practic fotografia, călătoritul și cititul. Pentru ele îmi ajunge timp”, a menționat tânărul.
# „Îmi propun, cu mai multă certificare, să rămân în Republica Moldova”
Întrebat despre ce cale își dorește să urmeze după liceu și dacă voluntariatul se va mai regăsi pe listă, tânărul a răspuns cu certitudine că da, căci voluntariatul a devenit un atu al vieții sale. „Vreau, întâi de toate, să fiu realizat în toate planurile vieții sociale și personale. Îmi propun, cu mai multă certificare, să rămân în Republica Moldova. Facultatea e încă sub un semn de întrebare, direcția însă e de administrare, drept și relații diplomatice. Cu certitudine, un răspuns legat de facultate îl voi putea oferi la următorul interviu, după ce acced la universitate. Voluntariatul mă reprezintă, a devenit un atu al vieții mele, pe care cu siguranță îl voi practica în măsura posibilităților”, a concluzionat tânărul.
În final, l-am rugat pe Stas să vină cu o adresare pentru toți liceenii, dar cu precădere pentru cei ce își doresc să practice voluntariatul, dar se tem că nu vor reuși.
# „Cu multă dârzenie, motivație, iscusință și perseverență se pot obține rezultate”
„Am învăţat atât de multe făcând voluntariat, dar mai nou, am asimilat încă un fapt, esenţial pentru propria reușită, cel că numai învăţând şi muncind se poate asigura desăvârşirea şi succesul. Îndemnul meu e să faceți ceea ce vă place și ce vă place să faceți. Doar așa, cu multă dârzenie, motivație, iscusință și perseverență, se pot obține rezultate”, i-a îndemnat Stas pe liceeni.