În perioada 4 – 8 iulie 2022, conf. univ., dr. ing. Livia NISTOR-LOPATENCO, decană, Facultatea Construcții, Geodezie și Cadastru, UTM, a participat la o mobilitate academică ERASMUS+KA1 – Staff Mobility for Training (STT) la Universitatea de Științe ale Vieții din Lublin, Polonia.
Pe durata unei săptămâni, stagiul de mobilitate a inclus o serie de activități. În cadrul unui seminar cu participarea profesorilor din cadrul Departamentului Ingineria Mediului și Geodezie, Universitatea de Științe ale Vieții din Lublin, Polonia, decana FCGC-UTM, conf. univ., dr. ing. Livia NISTOR-LOPATENCO a venit cu o prezentare a Facultății Construcții, Geodezie și Cadastru și a Universității Tehnice a Moldovei, vorbindu-le colegilor poloni despre importanța și eficiența activităților comune de cercetare realizate prin Programul polonez NAWA în aprilie și septembrie 2019, care s-au soldat cu participarea a șapte cadre didactice ale UTM la o conferință științifică internațională la Lublin. Decana s-a referit și la procesul didactic și ajustarea planurilor de învățământ în baza experiențelor ambelor părți. S-a discutat și despre următoarele trei mobilități academice ale cadrelor didactice ale celor două universități planificate în octombrie și noiembrie 2022. Profesori vor ține lecții pentru studenții programelor Inginerie geodezică și cadastru, prin intermediul programului ERASMUS+KA1 – Staff Mobility for Teaching.
La rândul lor, profesorii de la universitatea gazdă au prezentat exemple de evaluare imobiliară și metode de evaluare în masă privind, în special, valoarea cadastrală a proprietății și impozitele imobiliare din Polonia.
Dialogul părților a inclus și subiecte referitoare la utilizarea metodelor digitale pentru obținerea datelor geospațiale, achiziția și prelucrarea informațiilor pentru realizarea Sistemelor Informaționale Geografice (GIS), precum și portalul deschis cu date geospațiale din Polonia.
Un interes deosebit a trezit și prezentarea practică legată de istoricul cadastrului imobiliar în zonele fostei părți austriece cu privire la consolidarea terenurilor cu fragmentare spațială mare.
De asemenea, universitarii de la Lublin au organizat vizite în laboratoarele specializate de echipament topogeodezic (cu Nivele simple, Nivele digitale cu mira de invar, Receptoare GNSS, Laser Scanner Terestru, distometre cu laser, Stații totale etc). Totodată, au familiarizat invitata cu bazele de practică pentru studenți și bazele de date online ale Universității – Biblioteca electronică și fizică.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2022/07/6-14.jpg)
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2022/07/7-12.jpg)
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2022/07/5-14.jpg)
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2022/07/4-13.jpg)
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2022/07/3-13.jpg)
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2022/07/2-13.jpg)
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2022/07/1-12.jpg)
Conform cerințelor ERASMUS+, activitățile au demarat la Centru ERASMUS+ al Universității de Științe ale Vieții, Lublin, Polonia, iar dna decan Livia NISTOR-LOPATENCO a fost întimpinată și așteptata de către dna Izabela WOLSKA, coordonatoare schimburi internaționale.
Profesorii poloni au apreciat în mod deosebit rezultatele excelente la studii ale studentului UTM, FCGC Denis ȚIGANU, gr. IGC-1903, programul de studii de licență „Inginerie geodezică și cadastru”, care la 27 iunie 2022 a revenit din mobilitatea academică realizată prin programul ERASMUS+KA1 la Universitatea de Științe ale Vieții din Lublin, Polonia, pe durata semestrului de primăvară. Profesorii poloni care i-au predat cursuri, au menționat cunoștințele și abilitățile studentului UTM Denis ȚIGANU de utilizare a instrumentelor topogeodezice, în special a celor moderne – GNSS receptor și Stație totală TTC, dar și a software-urilor specializate ArcGIS și QGIS, reușind să elaboreze o hartă pe baza datelor Open Sourse din Chișinău. Iar profesorul de GIS și Cartografie, Kamil NIEŚCIORUK, un mare entuziast al disciplinei de studii pe care o predă, a menționat că Denis a făcut față cu brio tuturor sarcinilor puse în față studenților de Universitatea de Științe ale Vieții din Lublin cu brio. De asemenea, profesorii au apreciat și cunoașterea temeinică a limbii engleze a studentului nostru, precum abilitățile sale de comunicare în limba poloneză.
În cadrul vizitei, doamna decan FCGC, UTM, conf. univ., dr. ing. Livia NISTOR-LOPATENCO a purtat dialoguri constructive și cu decanul Facultății Ingineria Producției, prof. univ., dr. hab. Dariusz J. ANDEJKO, cu prodecanul, conf. univ., dr. Andrej MAZUR, dar și cu prof. univ., dr. hab. Krzysztof JÓŹWIAKOWSKI, șef Departament Ingineria Mediului și Geodezie. Au discutat despre proiectele comune demarate acum cinci ani, în 2017; despre mobilitățile academice demarate acum doi ani prin intermediul ERASMUS+KA1; despre potențialul științific al celor două universități prin participarea în comun la proiecte de cercetare, dar și despre necesitatea continuării acestei frumoase cooperări bazate pe profesionalismul și competențele ambelor părți.
La finele vizitei, decana Livia NISTOR-LOPATENCO a mulțumit gazdelor pentru ospitalitate și cordialitate, declarându-se încântată să o revadă pe doamna Patrycja POCHWATKA de la Departamentul Ingineria Mediului și Geodezie, Universitatea de Științe ale Vieții din Lublin, Polonia, o veche și bună prietenă, a căror amiciție a demarat în 2017, grație participării la Conferința științifică internaționala de la Lvov, Ucraina. Peste câteva luni, în octombrie, doamna Patrycja POCHWATKA va fi oaspete drag la Departamentul Inginerie Civilă și Geodezie de la FCGC, UTM, unde este așteptată să efectueze un stagiu de mobilitate academică.
Este unul din multiplele exemple de cooperare ale UTM și implicit a FCGC cu universitățile europene, un model care contribuie la dezvoltarea potențialului didactico-științific și valorificarea prestigiului studiilor universitare.
INGINERII CREEAZĂ VIITORUL!
Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.