Universitatea Tehnică a Moldovei și Universitatea de Economie WSG din Polonia au încheiat un acord de colaborare

UTM
Foto:UTM

Miercuri, 06 iulie a.c., Universitatea Tehnică a Moldovei a avut onoarea să primească vizita unor oaspeți de onoare – pe domnul rector al Universității de Economie din Bydgoszc, Polonia – Filip SIKORA, directoarea Institutului European din Bydgoszcz, Polonia – Svetlana KASUBA și președintele asociației de sport din Bydgoszcz – Filip WISNIEWSKI.

Universitatea de Economie din Nordul Poloniei și-a manifestat interesul și recunoștința față de Universitatea Tehnică a Moldovei, venind cu un set de propuneri privind dezvoltarea, pe termen lung, a parteneriatului dintre Universități. Interesul acordat acestui viitor parteneriat se ilustrează prin crearea noilor direcții educaționale și de cercetare, comune, pentru a facilita dezvoltarea tânărului inginer, precum și pentru perfecționarea și modernizarea cadrului didactic.

Pentru a fi deschiși cu privire la colaborarea internațională și posibila dezvoltare a unor noi proiecte de viitor de care vom putea beneficia ulterior, domnul rector al UTM – Viorel BOSTAN, prof. univ., dr. hab., și-a exprimat deschiderea către impulsionarea sectorului științific, întrucât Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), este unica instituţie de învăţământ superior tehnic din Republica Moldova care abordează și include, în mod obligatoriu, cercetarea. Astfel, intențiile de cooperare externă pe acest segment prezentate de oaspeții polonezi, precum și alocuțiunea domnului rector al UTM au fost înalt apreciate și acceptate, ca fiind onorante, de către rectorul Universității de Economie din Bydgoszc, Polonia – dl Filip SIKORA.

În context, directoarea Institutului European din Bydgoszcz, Polonia – Svetlana KASUBA a menționat popularitatea, recunoașterea internațională și performanța academică de care se bucură UTM care este o platformă ireproșabilă pentru dezvoltarea relațiilor de cooperare. Acest fapt a fost stabilit într-un acord de colaborare, în vederea dezvoltării cooperării în domeniul cercetării, semnat astăzi de către rectorii ambelor universități.

Pentru a acționa cu promptitudine și a găsi tangențe de interes comun între ambele universități la consolidarea relațiilor de colaborare în domeniul științific și educațional, au fost invitați pentru discuții și promovarea ulterioară a relațiilor de colaborare – decanii și șefii de departamente ce au găsit tangențe comune în dezvoltarea capacităților instituționale.

În cadrul întâlnirii, Universitatea Tehnică a Moldovei a fost reprezentată de prof. univ., dr. hab., rectorul UTM Viorel BOSTAN, șefa Serviciului Relații Internaționale, dr. Cristina EFREMOV, decanul Facultății Inginerie Economică și Business, conf. univ., dr. Rafael CILOCI, șefă Departament Științe Socio-Umane, FCIM, conf. univ., dr. Ecaterina LOZOVANU și reprezentantul Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică, lect. univ., drd. – Rostislav CĂLIN, Departamentul ISA.

Universitatea de Economie Bydgoszcz este o instituție non-guvernamentală și necomercială. Este una din cele mai mari instituții private de învățământ superior din nordul Poloniei, fără subvenții guvernamentale, devenind, în timp, un adevărat centru de dezvoltare inovatoare și socială a regiunii, combinând avantajele educației formale și non-formale. În 2019, Universitatea de Economie Bydgoszcz  și-a sărbătorit cea de-a 30-a aniversare. În prezent, aceasta oferă educație pentru aproximativ 20 de mii de studenți din toată țara și din străinătate, în 20 de domenii de studiu și peste 50 de specialități.

Facultățile din cadrul Universității de Economie din Bydgoszc, Polonia sunt:
#1 Economie și Management;
#2 Turism și Servicii Hoteliere;
#3 Științe sociale aplicate;
#4 Informatica și mecatronica;
#5 Psihologie și pedagogie;
#6 Medicina aplicată;
#7 Industrie creativă.

În numele instituției pe care o reprezintă, rectorul Universității de Economie din Bydgoszc, Polonia – dl Filip SIKORA și-a exprimat interesul și deschiderea pentru colaborarea cu UTM privind dezvoltarea capacităților instituționale, apreciind drept benefic schimbul de cunoștințe și de experiență între cele două universități, precum și prioritățile de colaborare bilaterală axându-se, în special, pe necesitatea posibilităților de realizarea dezvoltării mai multor direcții educaționale, cercetare și proiecte de viitor în consorțium.

Apreciind drept benefic schimbul de cunoștințe și de experiență între cele două universități domnia sa și-a manifestat încrederea că aceasta va accelera procesul de deschidere internațională prin extinderea tuturor formelor de cooperare, ceea ce va permite schimbul de experiență și noi direcții de valorificare a domeniului științific și de cercetare.

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente