Instituțiile financiare ale Băncii Mondiale vor oferi Moldovei un împrumut de peste 47 de milioane de euro

semnarea unui acord
Foto: Foto: me.gov.md

Ministerul Economiei din Republica Moldova a informat despre semnarea Acordului de împrumut și finanțare cu instituțiile financiare ale Băncii Mondiale. Acordul prevede implementarea Proiectului de competitivitate a întreprinderilor micro, mici și mijlocii, cu o valoare totală de 47,5 milioane de euro. 

Potrivit ministerului, din suma totală – 17,7 milioane de euro sunt un împrumut acordat de către Banca Internațională pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BIRD), iar 29,8 milioane de euro sunt un împrumutul acordat de Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID).

Proiectul de competitivitate are drept scop reducerea poverii și costurilor de reglementare pentru mediul de afaceri, facilitarea accesului la finanțare și creșterea competitivității la export a întreprinderilor moldovenești. 

Potrivit informațiilor, proiectul prevede mai multe activități, precum:
# digitalizarea serviciilor publice pentru mediul de afaceri și a controalelor de stat, eficientizarea actelor permisive și îmbunătățirea infrastructurii naționale de calitate pentru a reduce costurile de reglementare cu care se confruntă întreprinderile;
# facilitarea accesului la finanțare pentru întreprinderi prin garanții la împrumuturi și sporirea capacității Fondului de Garantare a Creditelor (FGC);
# sprijinirea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, precum și sporirea competitivității la export.

Conform comunicatului, programul va fi implementat pentru o perioadă de cinci ani, până în anul 2027.

Potrivit Acordului, Ministerul Economiei va fi autoritatea publică centrală responsabilă de implementarea acestui proiect. Acesta va activa în strânsă legătură cu Ministerul Finanțelor, Cancelaria de Stat, Agenția de Guvernare Electronică, Agenția Servicii Publice și alte instituții publice cu funcții de susținere a sectorului privat și promovare a exporturilor, cum ar fi ODIMM și Agenția de Investiții, Institutul Național de Metrologie, Centrul Național de Acreditare, Institutul Național de Standardizare, Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor, dar și alte agenții de certificare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente