Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a informat că, în zilele precedente, în raioanele de sud ale Republicii Moldova s-a semnalat prezența fluturilor omizii de stepă care, în ultimii ani, s-au aflat în stare depresivă.
Omida de stepă este un organism dăunător care are un zbor crepuscular și nocturn. Aceasta este o specie polifagă ce atacă toate culturile agricole, păşunile şi fâneţele provocând grave daune.
Fluturele dăunătorului este de talie mijlocie, de culoare variabilă. Aripile anterioare sunt triunghiulare, de culoare brună-verzuie sau brună-ruginie, cu reflexe aurii, iar aripile posterioare au culoare uniformă.
Larva este inițial de culoare galbenă-pal, iar la dezvoltarea completă este deja neagră-verzuie, cu dungi dorsale, longitudinale, de culoare gălbuie. Capul acesteia este brun lucios cu pete, iar în partea mediană deține un semn în forma literei „V”.
Larvele din primele stadii rod una dintre epidermele frunzei și parenchimul, iar în stadiile mai avansate distrug complet frunzele, lăsând doar nervurile principale și pețiolurile, defoliind astfel o suprafață impunătoare în timp foarte scurt. Uneori se hrănesc cu florile, tulpinile sau fructele plantelor gazdă.
În acest context, inspectorii ANSP au oferit un șir de recomandări agricultorilor, dar și oamenilor care dețin gospodării, așa cum:
# să acorde o atenție deosebită și să efectueze monitorizare, îndeosebi, a terenurilor imburuienate din apropierea culturilor agricole, iar la atingerea pragului economic de dăunare (PED) să aplică măsurile de protecție;
# la necesitate să utilizeze tratamente chimice cu aplicarea produselor de uz fitosanitar care manifestă rezistenţă la temperaturile caniculare;
# efectuarea, la necesitate, a tratamentelor cu insecticide omologate cu respectarea strictă a termenului de aşteptare;
# să efectueze distrugerea buruienilor în locurile de reproducere a omizilor și afânarea solului în locurile de împupare a acestora.
Totodată, agenția atenționează că, pentru asigurarea eficienței maxime a tratamentelor de protecție, este absolut necesar să fie respectate recomandările și regulamentele oficiale conform Registrului de Stat al produselor de uz fitosanitar și al fertilizanților permise pentru utilizarea pe teritoriul Republicii Moldova.