(foto) Două asociații studențești din Timișoara sunt alături de absolvenții de liceu în perioada de admitere

timisoara

Timișoara este unul dintre cele mai faimoase orașe din România. Vestit atât prin frumusețea arhitecturală, cât și pentru numeroasele oportunități pe care le pune la dispoziția tinerilor, orașul Timișoara an de an oferă sute de locuri de studii pentru etnicii români de pretutindeni. Iar pentru că în curând se va da startul admiterii la universitățile din România, asociațiile studențești din Timișoara s-au mobilizat pentru a fi alături de absolvenții de liceu care au nevoie de suport și ajutor în această perioadă.

Asociația Inițiativa din Timișoara și Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara sunt două organizații de studenți basarabeni din Timișoara, care, deși s-au format în perioade diferite, au în comun același scop: reprezentarea studenților basarabeni din universitățile Timișorene. În prezent, ambele organizații s-au mobilizat pentru a facilita procesul de admitere în universitățile din Timișoara pentru studenții care vor să își continue studiile la Timișoara.

Asociația Inițiativa din Timișoara

Asociația Inițiativa din Timișoara are ca scop principal apărarea drepturilor elevilor și studenților români de pretutindeni care aleg să studieze la unul dintre centrele universitare din Timișoara. Este o asociație destul de tânără, ce și-a început activitatea acum patru ani reușind să-și obțină statutul legal anul acesta. Activitatea asociației mai include promovarea ofertelor educaționale printre rândurile proaspeților absolvenți ai celor trei universități: Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea de Vest și Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”. Pentru aceasta, anual este derulat proiectul Caravana Educației, în care voluntarii asociației stabilesc legătura cu liceele din Republica Moldova și invită elevii claselor a XII-a la o prezentare despre avantajele și oportunitatea de a fi student la Timișoara, iar ulterior le răspund la toate întrebările și curiozitățile. La fel, reprezentanții asociației sunt mereu prezenți la Târgul Universităților ce are loc la Chișinău, Bălți și Cahul.

În acest sens am discutat cu președintele Asociației Inițiativa din Timișoara, Danu Garbuz: „Aici așteptăm toți curioșii și încercăm să le oferim maximul de informații pentru a-i ajuta să facă o alegere corectă și pentru ca să plece de la noi mai puțin indeciși decât au venit. Alte evenimente organizate de Asociația Inițiativa din Timișoara sunt: Bega Talks, unde voluntarii invită personalități remarcabile originare din Timișoara pentru a le adresa propriile întrebări și pentru a-i cunoaște mai bine, Din Inima Basarabiei, în cadrul căruia se celebrează unul dintre cele mai însemnate evenimente din istoria românilor de pe ambele maluri ale Prutului – Unirea Basarabiei cu România din 27 martie 1918, și Ziua Națională a României, unde asociațiile de basarabeni se întrunesc la Alba Iulia pentru a participa la Hora Unirii”, a precizat președintele asociației.

În timpul admiterii, voluntarii Asociației Inițiativa din Timișoara încearcă să ajute viitorii studenți cu tot ce ține de competențele lor: „Pentru început, suntem bine informați pentru a le putea răspunde corect și rapid la toate întrebările ce pot apărea referitor la dosar, studii, oraș, cazare, transport, etc. Suntem activi pe grupurile de admitere de pe Facebook, unde intervenim la postările ce au tangență cu admiterea la Timișoara. În perioada de confirmări și depuneri de dosare, ținând cont de distanța destul de mare, stabilim niște puncte de colectare a dosarelor în diferite orașe, de obicei Chișinău, Bălți și Cahul, și asigurăm transportul și depunerea lor la centrele universitare. La final, în momentul în care bobocii trebuie să ajungă la Timișoara, organizăm curse speciale ce staționează lângă complex, de unde îi preluăm și îi ghidăm până la cămin și ajutăm să-și obțină cazarea. După, ne rămâne doar să fim alături de ei pentru a avea o integrare și o adaptare în noul oraș cât mai plăcută”, a explicat Danu Garbuz.

Președintele Asociației Inițiativa din Timișoara ne-a explicat de ce orașul Timișoara este atât de popular în rândurile studenților basarabeni. Astfel, am aflat că sunt multe motive pentru a alege o facultate la Timișoara: „Pentru început, orașul este fantastic, frumos, îngrijit, liniștit cu multe spații verzi, dar nu-i lipsesc inovațiile, fiind un centru industrial dezvoltat, reprezentând un interes aparte pentru viitorii ingineri. Apropo, în 2023, va fi Capitala Culturală Europeană. Desigur, să nu uităm de calitatea studiilor, profesorii sunt pasionați și doar așteaptă să transmită din cunoștințele proprii studenților. Aprecierea este mereu obiectivă și nu se întâlnesc cazuri de discriminare. La Timișoara, datorită celor trei centre mari universitare, este prezentă o diversitate de facultăți, unde fiecare poate învăța exact ceea ce îi place. Tot aici, găsești și cea mai frumoasă și modernă bibliotecă universitară”, a declarat președintele.

Efortul voluntarilor din cadrul Asociației Inițiativa din Timișoara este incontestabil util viitorilor studenți care se ciocnesc cu diverse neclarități în perioada de admitere.

De această părere este și Mădălina Medoni, cea care ne-a relatat câte ceva din experiența proprie: „Studenția pentru mine a început online. Însă chiar și așa am avut multe nelămuriri legate de procesul de admitere, de cazare, oraș ș.a.m.d. Cei mai receptivi în rezolvarea dilemelor mele au fost voluntarii de la Asociația Inițiativa, care în prezent sunt colegii mei. Fără implicarea lor nu cred că m-aș fi descurcat la fel de bine într-un loc nou și departe de casă. După cum v-ați dat seama, treaba lor a fost de mare ajutor și un succes, pentru că azi sunt studentă cu acte în regulă la Universitatea de Vest din Timișoara!”, povestește tânăra.

În urma discuției cu reprezentanții Asociației Inițiativa, am aflat că orașul Timișoara propune studenților o mulțime de facilități, printre care se numără cazarea gratuită, transportul public gratuit, transport alternativ gratuit, cum ar fi bicicleta sau trotineta electrică. Universitatea Politehnică oferă pentru studenții săi acces gratuit la bazele sale sportive, unde tinerii pot juca fotbal, handbal, baschet, tenis de câmp, înot sau chiar pot să se relaxeze într-o saună. Condițiile în cămin sunt decente, fiecare cameră fiind dotată cu conexiune la internet, conexiune la TV, frigider. Iar tinerii dornici de a se implica în activitatea de voluntariat în cadrul Asociației Inițiativa trebuie să fie atenți la perioada de recrutare, care are loc de două ori pe an, și să aplice printr-un formular, ulterior să se prezinte la un scurt interviu. Desigur, dacă unii sunt mai nerăbdători, se fac mici excepții și se stabilesc interviuri în orice perioadă.

Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara

OSB Timișoara este prima organizație de studenți basarabeni din Timișoara care a fost fondată la 3 mai 2001. Scopul organizației se manifestă prin apărarea drepturilor studenților basarabeni și prin oferirea suportului și ajutorului necesar în ceea ce ține de problematica studențească. Pe tot parcursul anilor, voluntarii organizației au organizat zeci de proiecte care au primit recunoștință în oraș și unele au un impact pentru tot orașul, nu doar pentru comunitatea de basarabeni, anume prin proiecte cum ar fi: team building-uri, Balul Bobocilor Basarabeni, Descoperă Timișoara, Dăruiește un Zâmbet, Plecarea la Alba Iulia de 1 decembrie, Cupele sportive locale și Cupa Națională de fotbal, Tabăra de primăvară care întrunește studenți basarabeni din toate colțurile României. Prin intermediul acestor activități, voluntarii reușesc să unească studenții cu scopul de a le oferi o societate prietenoasă și un suport emoțional în ceea ce ține de adaptarea la noile condiții, la noua locație, la noul regim de viață și la cunoscuți. Oamenii care coordonează aceste proiecte primesc la final o experiență care îi ajută să se dezvolte pe plan profesional, emoțional și să capete abilitatea de a fi lider.

Am discutat cu președintele organizației, Vlad Mereanu, care ne-a vorbit mai multe despre OSB Timișoara: „Pentru această diversitate de emoții și experiențe, OSB Timișoara este diferită de celelalte organizații, noi ne străduim să ajutăm nu doar la partea de admitere, dar să le oferim o listă impresionantă de activități complexe unde fiecare poate deveni erou, poate deveni sigur de forțele proprii și responsabil. Totuși, cel mai remarcabil proiect al nostru va rămâne pentru totdeauna «Festivalul Cultural Zilele Basarabiei» ce anul acesta a ajuns la a 22-a ediție. Este un proiect cultural remarcabil pentru imaginea minorităților din Timișoara. La fiecare ediție s-au organizat activități din diferite domenii (culinărie, pictură, dans, expoziții, teatru, concerte muzicale, workshopuri), prezentate de către artiști remarcabili basarabeni. Proiectul adună mii de vizitatori și combină tot felul de experiențe și emoții. În timpul acestui festival, fiecare se simte acasă, nu se simte singur, iar Timișoara face cunoștință cu tradițiile și cu cultura noastră trecută prin prisma diferitelor generații. Pe partea de admitere anul acesta membrii noștri au realizat un lucru remarcabil, și mai precis: «Ghidul Studentului Basarabean din Timișoara». Este un material complex ce unește în el informații despre întregul proces de admitere la UPT, UVT, UMFT, de la liceu până la procesul de studiu universitar. Cuprinde informații despre oraș, despre facilitățile studenților basarabeni, despre activități și acțiuni ce trebuie îndeplinite pentru a duce un proces de acomodare cu orașul, cât mai ușor și eficient. Informațiile sunt scrise explicit și foarte exact, iar conținutul ghidului este făcut pe înțelesul tuturor. Materialul urmează a fi postat în această săptămână pe pagina noastră și distribuit în grupurile de admitere în Timișoara a românilor de pretutindeni”, a declarat Vlad Mereanu.

Pentru a fi utili la admitere, în cadrul OSB Timișoara sunt pregătiți membri ce au însușit informația despre admitere la toate universitățile din Timișoara. Sunt numiți mentori și activitatea lor se derulează pe grupul de admitere în Timișoara a românilor de pretutindeni ce a adunat peste 1 000 de membri în câteva luni de existență. Mentorii răspund la fiecare întrebare a candidaților și elevilor și vin cu sfaturi. De asemenea, OSB Timișoara colaborează cu universitățile și ajută viitorii studenți la colectarea dosarelor de admitere organizând diferite puncte de colectare în Moldova (Bălți, Chișinău și Cahul). Iar în fiecare toamnă, voluntarii organizează curse speciale pentru boboci, aducându-i la cămin și ajutând la cazare.

Președintele OSB Timișoara, Vlad Mereanu, a împărtășit cu noi câte ceva din propria experiență din timpul admiterii: „OSB mi-a oferit un suport enorm la admiterea mea. În primul rând, mi-au recomandat universitatea și specializarea în funcție de abilitățile personale (aici chiar au nimerit perfect, pentru că și acum mă simt fericit de alegerea făcută). Membrii mi-au răspuns la toate întrebările, oricât de prostești ar fi sunat ele. M-au ajutat cu colectarea actelor la Bălți și m-au asigurat că ele au ajuns la destinație, iar apoi m-au întâlnit în oraș și m-au ajutat la cazare. Am avut parte de o experiență minunată cu acei voluntari pe care și acum îi numesc prieteni”, a declarat președintele.

Doritorii de a se alătura la OSB Timișoara nu trebuie să depună mult efort. În fiecare an sunt organizate recrutări toamna și primăvara, în cadrul cărora este prezentată organizația, departamentele, scopul și valorile ce le promovează OSB Timișoara. Campaniile de recrutări țin în mediu o săptămână și sunt pline de evenimente de cunoaștere cu grupul. Totuși, oricine poate deveni membru al organizației, doar completând o cerere de aderare. „Noi suntem bucuroși să vedem oameni noi, să-i integrăm în societatea noastră și să-i ajutăm”, a punctat Vlad Mereanu.

Iar pentru mai multe informații despre procesul de admitere în România, vă invităm să vă alăturați grupului public „Admitere ROMÂNIA” pentru a fi la curent cu toate ofertele de studii.

Autoare: Alina Zibrițchi

Taguri: #Admitere 2022
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente