(foto) Orvieto – un oraș de poveste la o oră și jumătate distanță de Roma, pentru cei care caută liniște și spațiu în călătorii

orvieto51
Foto:diez.md

Capitalele sunt supraapreciate, nu-i așa? Scumpe, prea turistice, aglomerate și din care nu înțelegi mare lucru despre autenticitatea unei țări. E o generalizare și asta, dar dacă transportul public e dezvoltat în majoritatea țărilor europene pe care le alegem pentru city break-uri, atunci, de ce să nu încercăm să descoperim mai mult? Dacă alegi să mergi pentru un weekend la Roma, ia-ți un bilet de tren spre Orvieto. E un oraș cu un patrimoniu cultural fascinant, cu priveliști minunate ușor de străbătut la pas și cu o gamă largă de restaurante și cafenele la prețuri mult mai bune decât cele din capitala italiană. Îți povestim mai jos câte ceva despre o zi de călătorit în Orvieto.

Cum ajungi

Din Chișinău sunt zboruri directe low-cost spre Roma (ei bine, vara nu sunt atât de low-cost, dar poți aștepta până în toamnă). De la stația Roma Termini ia un bilet în direcția Orvieto Centro (asta înseamnă că biletul va include și călătoria cu funicularul odată ce ai ajuns la stația din Orvieto). Biletul costă 9,90 euro. Călătoria durează 1 oră și 20 de minute, iar de la gara din Orvieto te vei îmbarca într-un funicular care te va duce în oraș. Da, orașul e suit pe deal, iar asta îl face și mai special prin vederile fantastice care se deschid de sus.

Ce să vezi

De la stația de funicular o iei ușor la pas spre centru, care e la cinci-10 minute distanță și începi să te strecori printre străzile înguste, vechi și pline de ceea ce lipsește cel mai mult în Roma – liniștea.

Cartierul medieval

Este cea mai veche parte a locului, care deschide o perspectivă clară asupra stilului arhitectural al orașului, dar și a modului în care este așezat pe rocă. Stâncile pe care s-a stabilit orașul sunt datorate cel mai probabil unor erupții vulcanice antice. De-a lungul istoriei, orașul a experimentat diferite perioade de dezvoltare. În secolul 9 î.Hr., însă, a fost cel mai important oraș al civilizației etrusce. În epoca medievală, orașul s-a dezvoltat sub influența statului papal, fiind un refugiu pentru Papă, dar și pentru cardinali sau pontifi de a evada aici, departe de Roma turbulentă.

Duomo di Orvieto

Domul din Orvieto a fost ridicat la comanda lui Papa Urban al IV-lea și e o operă de artă construită în stil arhitectural gotic și romanic. E probabil cel mai impresionant Dom pe care l-am văzut, atât în exterior cât și în interior. Intrarea în Dom costă 5 euro.

Pozzo di San Patrizio

În timpul Jafului Romei din 1527, Papa Clement al VII-lea s-a refugiat în Orvieto și a comandat construirea puțului pentru a servi drept sursă de apă în caz de asediu. Numele este legat de legenda sfântului irlandez St. Patrick care și-a găsit refugiu într-o peșteră „nesfârșită” ce simboliza o coborâre în viața de apoi.

Ce e fascinant aici e faptul că puțul are două scări diferite (una pentru coborâre și alta pentru urcare), care nu se intersectează. E o experiență de-a dreptul fascinantă, dar și o ocazie să te răcorești în cazul în care faci această vizită pe timpuri caniculare.

Torre del Moro

Dacă credeai că orașul nu poate avea un punct și mai înalt decât așezarea sa naturală, atunci să știi că mai există scări de urcat, care îți oferă priveliști și mai încântătoare. Torre del Moro e practic în mijlocul orașului, iar biletul de intrare costă 3,80 euro. După ce urci o scară interminabilă, ajungi să vezi o panoramă de 360 de grade a orașului.

Unde să mănânci

Orașul e la propriu plin cu grădini drăguțe, curți interioare, restaurante care se deschid în timpul zilei de la aproximativ 12.00 și servesc prânzul până puțin după 15.00. Informația e utilă, în special, dacă te întorci seara la Roma și vrei să-ți programezi timpul cât mai eficient. Voi povesti doar despre un loc, pentru că am încercat doar unul.

Il Giardino da Giovanni

Are o curte interioară rustică, ceea ce înseamnă că mănânci la umbra viței de vie, așa ca acasă. Bucătarul (Giovanni) povestea unor oaspeți de la o masă alăturată că recent și-a extins restaurantul (se pare că avea unul mai mic anterior). În Italia se mănâncă foarte mult la prânz (și nu doar), de asta o masă poate dura câteva ore, pentru a se savura lent toate felurile de mâncare în consecutivitatea lor. Mixul de trei aperitive a fost urmat de o porție generoasă de paste și de un amaro delicios care ne-a stimulat digestia.

În Italia, tipul unui local se găsește de obicei în nume și îl clasează imediat într-o categorie. Astfel, există diferențe mari între ceea ce se numește trattoria, osteria, ristorante, pasticceria (citiți aici mai multe). Il Giardino da Giovanni este un ristorante, ceea ce înseamnă că vei găsi toate felurile de mâncare: aperitiv, primul fel, felul principal și desert (deși sunt locuri cu mult mai multe feluri).

Mâncarea aici a fost delicioasă, iar prețurile de două ori mai mici decât la Roma.

Belvederi la fiecare pas

O zi în Orvieto aduce calm și frumusețe ochilor, iar dacă nu vrei să fii turist(ă) ca la carte și să „bifezi” locuri recomandate de alții, atunci simpla plimbare la pas prin acest orășel de poveste e suficient de împlinitoare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente