Andreea Vîșcu este absolventă a liceului „Gheorghe Asachi” din Chișinău și una dintre elevele și elevii care au obținut 10 pe linie la examenele de bacalaureat din 2022. Am vorbit cu Andreea într-un live pe Instagram, iar în acest articol am extras 12 sfaturi utile pentru următoarea promoție de absolvenți.
Dacă nu ați urmărit încă discuția cu Andreea, o găsiți mai jos, iar ulterior salvați-vă sfaturile ei dacă considerați că vă pot fi utile.
#1. Încercați să distribuiți echilibrat procesul de pregătire, pentru a nu ajunge cu toate materialele de învățat în ultimele săptămâni.
#2. Faceți-vă un regim relaxat de învățare. Găsiți acea parte a zilei când sunteți productivi/productive (nu e în toate cazurile prima parte a zilei) și învățați câte o oră, urmată de pauze, plimbări. Pauzele sunt recomandate mai ales când ajungeți în momentele când simțiți că sunteți supraîncărcați cu informație.
#3. Nu învățați prea multă teorie, nu o să puteți ține minte oricum toți anii și toate evenimentele. E important să selectați informația. Un instrument util pentru Andreea a fost platforma Educație Online, unde sunt lecții înregistrate la toate obiectele.
#4. E important să faceți selecția obiectului la alegere în așa fel încât să vă avantajeze. Andreea a ales matematica chiar dacă e la profil umanist, din simplul motiv că a făcut câte trei ore pe săptămână la școală, deci a interacționat mai mult cu obiectul. Deși mulți îl preferă, geografia e un obiect mai complex, crede tânăra, care înglobează mai multe abilități din mai multe discipline.
#5. Să studiezi singur/singură este posibil, dar orele destinate pregătirii în liceu nu trebuie ignorate.
#6. Participați la concursuri și prezentări pe parcursul anilor de liceu. Vă vor ajuta să treceți mai bine peste emoțiile generate de examene.
#7. Nu vă focalizați atenția pe atmosfera de organizare a examenului (camere, detectoare). Clasele în care mergeți să susțineți examenul sunt obișnuite.
#8. Dacă aveți impresia din start că nu știți nimic, nu vă grăbiți să dați lucrarea și să renunțați. Sunt totuși trei ore în care puteți să vă gândiți, să vă amintiți, să vă depășiți emoțiile.
#9. Timpul este suficient și mulți termină înainte de termenul limită, oricum, nu vă stresați, luați-vă tot timpul dacă aveți nevoie de el, e ok să rămâneți chiar și printre ultimii trei în clasă. Studiați-vă managementul timpului încă de la prima probă, ca să înțelegeți cum să-l eficientizați la următoarele.
#10. Decideți ce merită să scrieți integral pe maculator. De exemplu, la eseul de la istorie vă puteți nota pe maculator doar ideile de bază.
#11. La matematică e ok să folosiți metode diferite, important e să ajungeți la rezultatul corect. De asemenea, greșelile mici nu se depunctează atât de mult dacă e clar că sunt făcute din neatenție.
#12. E bine pe parcursul liceului să atrageți mai multă atenție la obiectele de bacalaureat, dar învățatul general al materiilor e benefic pentru că formează anumite deprinderi, de exemplu învățați cum să transformați un material teoretic într-o schemă care poate fi apoi ușor repetată.
Sfat bonus! E doar e etapă, care va trece. E important să ținem cont de asta.
În acest an, 43 de elevi și eleve au obținut nota 10 pe linie la examenul național de bacalaureat conform rezultatelor preliminare ale sesiunii de bază 2022. Echipa #diez a cercetat cine sunt acei/acele absolvenți/absolvente și vă prezintă aici lista.