Ofițerii CNA și procurorii anticorupție anunță că au finalizat urmărirea penală în dosarele în care 15 angajați ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră au fost cercetați pentru pretindere de mită de la pasagerii care plecau din țară și în privința cărora apăreau suspiciuni de deținere și prezentare a testului PCR COVID-19 cu semne de falsificare.
Anterior, alte șapte persoane au fost transmise în judecată, iar în privința unui polițist instanța deja a emis sentință de condamnare, aplicându-i o pedeapsă sub formă de amendă penală de 250 000 de lei, 8 ani de privare de dreptul de a ocupa funcții publice în cadrul MAI și închisoare cu suspendare condiționată pe un termen de 5 ani.
Amintim că, pe data de 29 septembrie 2021, CNA și procurorii anticorupție au descins cu percheziții la mai mulți angajați ai Sectorului de Poliție de Frontieră „Aeroportul Internațional Chișinău”, aceștia fiind bănuiți că, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi creat și implementat o schemă de obținere ilicită a mijloacelor bănești de la pasagerii care plecau din țară și în privința cărora apăreau suspiciuni de deținere a testelor COVID-19 false.
Astfel, polițiștii implicați în serviciu ar fi acceptat și primit sistematic de la cetățenii care traversau frontiera RM pe sensul „ieșire” sume cuprinse între 50 și 100 de euro. De asemenea, unii angajați ai IGPF ar fi extorcat bani de la cetățeni moldoveni și străini, care intenționau să traverseze frontiera de stat a Republicii Moldova prin „Aeroportulul Internațional Chișinău”, pe sensul „ieșire”, pentru a nu le întocmi procese verbale cu privire la încălcarea regulilor de izolare.
În total, 11 persoane din 15 au ajuns în judecată, alte patru fiind scoase de sub urmărire penală, dar în privința cărora au fost inițiate proceduri contravenționale pentru primire de recompensă nelegitimă sau de folos material, care la fel au fost expediate în instanța de judecată pentru examinare și aplicarea sancțiunii conform competenței.
Notăm că, până la pronunţarea unei decizii definitive şi irevocabile de judecată, orice persoană se prezumă a fi nevinovată. Procuratura Anticorupţie conduce urmărirea penală, iar suportul informațional în acest caz a fost asigurat de Serviciul de Informații și Securitate și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.