Nu te conecta la rețele publice de Wi-Fi și oprește conectarea automată. Sfaturi pentru siguranța cibernetică în vacanță

telefon
Foto:Phocus Wire

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) informează că, în sezonul vacanțelor, amenințările cibernetice sunt mai sporite, iar infractorii cibernetici nu își iau vacanță. Din acest considerent, STISC îndeamnă ca, în călătoriile de vacanță, să-ți amintești că telefonul mobil și alte dispozitive de comunicații transmit și stochează informațiile personale și sunt la fel de valoroase, iar uneori poate chiar mai valoroase decât conținutul valizei.

Fii în siguranță în timp ce ești departe de casă, urmând câteva practici simple pentru a te ajuta să-ți menții dispozitivele în siguranță.

Ia măsuri pro active pentru a-ți asigura dispozitivele și informațiile de identificare personală (numele, prenumele, data nașterii și adresa de domiciliu).

Limitează numărul de dispozitive pe care le iei cu tine. Cu cât mai multe, cu atât crește riscul de a fi expus unui atac cibernetic sau furt de identitate.

Protejează-ți dispozitivele

Utilizează un cod de acces sau o altă funcție de securitate suplimentare (amprenta digitală, recunoașterea facială) pentru a-ți debloca telefonul sau dispozitivul mobil. De asemenea, fă-ți copii de rezervă ale fișierelor electronice (în caz că pierzi telefonu, vei putea cel puțin să recuperezi informațiile pentru care ai făcut backup).

Se mai recomandă să:
# elimini datele sensibile;
# instalezi parole puternice;
# actualizezi software-ul antivirus sau să activezi „actualizările automate” pe dispozitive dacă ești predispus(ă) să uiți.

Verifică setările

Configurează-ți setările de confidențialitate și securitate pentru serviciile și aplicațiile web. Se recomandă să limitezi paginilie, aplicațiile etc cu care îți partajezi informațiile (cum ar fi urmărirea locației) – mai ales când ești în călătorii de vacanță.

Protejează-ți fizic dispozitivele

Păstrează-ți dispozitivele în siguranță în locuri publice: aeroporturi, hoteluri, restaurante, etc. Asigură-te că dispozitivele sunt cu tine în orice moment! În hotel, cel mai recomandabil este să le păstrezi în seif sau în bagaj. Nu-ți lăsa dispozitivele nesupravegheate.

Fii vigilent(ă) cu privire la împrejurimile tale și la locul și modul în care îți folosești dispozitivele. De asemenea, utilizează un ecran de confidențialitate pe laptop pentru a restricționa vizibilitatea.

Gestionează cu grijă serviciile de localizare a dispozitivului. Instrumentele de localizare îți pot expune locația, chiar și prin fotografii. Dezactivează-ți serviciile de localizare atunci când nu le utilizezi.

Fii atent(ă) când utilizezi un Wi-Fi public

Este tentant să te conectați la un Wi-Fi public atunci când faci cumpărături în mall-uri și magazine. Wi-Fi-ul public este cel mai vulnerabil în locații precum cafenele cu internet, librării, agenții de turism, clinici, biblioteci, aeroporturi și hoteluri, unde hoții de date sunt activi pentru a încerca să scoată parole, să compromită informații de identificare personală și să acceseze conturi.

Așadar, iată câteva recomandări din partea specialiștilor:
# nu utiliza aceleași parole sau numere PIN în călătorii și acasă;
# nu utiliza rețeaua Wi-Fi publică pentru a face achiziții online sau pentru a accesa conturi bancare. Utilizează o rețea privată virtuală (VPN) sau telefonul tau ca un hotspot personal pentru a naviga mai sigur;
# în timp ce utilizezi o rețea Wi-Fi publică, ajustează periodic setările telefonului pentru a te deconecta de la rețea, apoi conectează-te din nou;
# nu te conecta niciodată la conturile bancare online sau portalurile de carduri de credit prin Wi-Fi public;
# încearcă să te conectezi la rețeaua Wi-Fi publică folosind intenționat o parolă greșită. Dacă îți reușește, este primul semn că rețeaua nu este sigură;
# de asemenea, nu uita să eviți utilizarea echipamentelor publice – cum ar fi telefoane, computere și faxuri – pentru informații sensibile;
# dacă trebuie să utilizezi Wi-Fi public, utilizează-l pentru activități inofensive, cum ar fi verificarea vremii, citirea știrilor sau scanarea recenziilor restaurantelor locale.

Asigură-te că software-ul tau de securitate este actualizat. Este inteligent îți protejezi dispozitivele cu cel mai recent software de securitate. Dar asigură-te , de asemenea, că nu ignori actualizările sugerate ale acestor instrumente antivirus. Poți ajusta setările pentru a permite ca actualizările să apară automat.

 Oprește conectarea automată

Când te conectezii la orice rețea publică, oprește funcția de conectare automată a telefonului. Dezactivează conexiunea la distanță și Bluetooth. Unele dispozitive vor căuta automat și se vor conecta la rețelele wireless disponibile. Și Bluetooth permite dispozitivului tău să se conecteze fără fir cu alte dispozitive, cum ar fi căștile sau sistemele de infotainment pentru automobile. Dezactivează aceste funcții, astfel încât să te conectezi la rețelele wireless și Bluetooth doar când dorești.

Dacă partajezi computere, nu partaja informații

Evită computerele publice în holul hotelurilor și cafenelele cu acces la internet. Dacă totuși trebuie să utilizezi un computer public, păstrează activitățile cât mai posibil anonime. Nu te conecta la conturi și nu accesa informații personale. Dacă te conectezi la e-mail, fă întotdeauna clic pe „deconectare” când intenționezi să ieși din cont.  

Configurează funcția „găsește-mi telefonul”

Acest lucru îți va permite să găsești, să ștergi de la distanță datele și/sau să dezactivezi dispozitivul dacă ajunge în mâini greșite.

Ai grijă înainte de a face publicații pe rețelele sociale

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică recomandă să aștepți până ajungi acasă pentru a-ți împărtăși amintirile. Imaginile postate ce indică că ești plecat(ă), sunt un motiv de sărbătoare pentru hoți, inclusiv, pentru cei cibernetici.

La revenirea acasă, actualizează-ți software-ul de securitate și schimbă-ți parolele pe toate dispozitivele

Electronicele și dispozitivele utilizate sau obținute în călătoriile de vacanță pot fi compromise, vulnerabile la malware, după conectarea la rețele locale din străinătate.

Atenție la atacurile de tip phishing

Atacurile de tip phishing sunt o înșelătorie comună pe care infractorii o folosesc pentru a determina victimele să furnizeze informații personale sensibile sau să descarce fișiere rău intenționate pe computerele lor sau pe alte dispozitive.

Hackerii trimit un e-mail sau un text care pare să provină dintr-o sursă legitimă, cum ar fi o bancă, o companie de utilități sau o companie de card de credit. Mesajul ar putea avertiza că contul destinatarului va fi închis dacă acesta nu face clic pe un link pentru a-și înregistra informațiile contului. De asemenea, ar putea spune că expeditorul a descoperit o activitate suspectă și destinatarii trebuie să facă clic pe un link pentru a proteja fondurile din conturile lor bancare sau pentru a opri achizițiile frauduloase din conturile lor de card de credit.

Dacă destinatarii fac clic pe link, vor fi direcționați către un alt site web și li se va cere să introducă informațiile contului lor. Odată ce o fac, escrocii vor avea informațiile de care au nevoie pentru a-și accesa informațiile despre cardul de credit sau contul bancar.

Alteori, legătura va inunda computerele victimelor cu programe spyware sau alte programe malware. Prin urmare, niciodată nu faceți clic pe un link dintr-un e-mail ce se presupune că este trimis de banca dvs., furnizorul cardului de credit sau alt furnizor de servicii. Instituțiile financiare nu vă vor cere niciodată parolele, numărul de securitate socială sau numerele de cont prin e-mail.

Dacă ești îngrijorat(ă) că există într-adevăr o problemă cu contul tău, sună la numărul serviciului pentru clienți al furnizorului și consultă-te cu un specialist.

Siguranța online contează și este esențial să acorzi atenție securității cibernetice pe tot parcursul anului. Vigilența este esențială, pentru că puțin probabil ca infractorii cibernetici să își ia o zi liberă, profitând de utilizatori atunci când sunt vulnerabili fie prin inginerie socială, e-mailuri de phishing sau site-uri web false de caritate.  

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente