Așa-numiții deputați din regiunea transnistreană au adoptat în unanimitate declarațiile așa-zisului Consiliu Suprem de la Tiraspol care face apel la comunitatea internațională asupra situației din jurul regiunii, pe care așa-numiții deputați au declarat-o drept una „explozivă”. De asemenea, consiliul face apel și la autoritățile din Republica Moldova pentru a renunța la orice plan de militarizare a țării.
„Regiunea transnistreană este un «stat» pașnic, dedicat principiilor neutralității și soluționării tuturor conflictelor la masa negocierilor. Nu am pus niciodată la cale niciun plan agresiv împotriva țărilor vecine sau a altor membri ai comunității internaționale. În toată istoria existenței sale, regiunea transnistreană nu a oferit niciun motiv de îndoială în privința intențiilor de bună vecinătate, de deschidere către o cooperare constructivă și respectuoasă reciproc”, se arată în comunicatul așa-zisului Consiliu Suprem de la Tiraspol.
De asemenea, acesta mai menționează următoarele: „Consiliul Suprem al regiunii transnistrene susține ferm poziția de neschimbare a modalităților de negociere în procesul de reglementare a relațiilor cu Republica Moldova, pe baza opiniei și voinței poporului”.
„Regiunea transnistreană nu efectuează nicio pregătire militară.”
De asemenea, în nota informativă se mai menționează că regiunea transnistreană susține un dialog constructiv cu Ucraina, iar orice declarații ale oficialilor ucraineni cu privire la posibilitatea oricăror acțiuni agresive atât din partea regiunii transnistrene, cât și din partea militarilor ruși care staționează în regiune sunt nefondate.
„Consiliul Suprem al regiunii transnistrene face apel la conducerea Republicii Moldova să renunțe la orice plan de militarizare a țării. Solicităm conducerii statelor vecine să evalueze în mod realist situația, să arate o abordare echilibrată, să țină cont de poziția constructivă a regiunii transnistrene și să prevină o escaladare a tensiunii în spațiul regional comun”, se arată în declarațiile așa-zisului Consiliu Suprem.
Amintim că în lunile aprilie-mai, autoritățile autoproclamate din regiunea transnistreană au comunicat despre mai multe explozii în regiune, în urma cărora nimeni nu a avut de suferit. Autoritățile de la noi au declarat că este vorba de provocări intenționate din interiorul regiunii.