În ultima perioadă, tot mai mulți tineri aleg să practice voluntariatul. Fie în cadrul școlii unde își fac studiile, fie reușesc să se încadreze într-o echipă de voluntari a centrelor de tineret sau își formează propria echipă și fac voluntariat pentru a-și dezvolta abilități, pentru a dobândi cunoștințe noi și pentru a lega prietenii durabile. În continuare, aflați părerile unor tineri voluntari din Ungheni despre practicarea voluntariatului.
Nikita Vasciuc: „Voluntariatul este una dintre cele mai bune și utile activități pe care le poți practica în timpul liber. Prin intermediul voluntariatului ajungi să cunoști foarte multe persoane, la un moment dat reușești să îți exprimi mai ușor propria opinie și poți face tu singur o schimbare în comunitatea ta. Dacă e să fiu mai obiectiv, atunci trebuie să recunosc că voluntariatul îți poate oferi și experiență de muncă care te va ajuta atunci când cauți un job sau când aplici la o universitate. Voluntariat poți face oriunde, oricând și mai ales în timpul verii. Vara ai mai mult timp liber și poți să te ocupi cu orice dorești, iar voluntariatul te va dezvolta din mai multe puncte de vedere. Nu e neapărat să faci parte dintr-o organizație sau dintr-un grup de inițiativă ca să faci voluntariat. Poți singur(ă) să vii cu inițiativa și să te ocupi cu ceva care aduce folos societății.”
Natalia Cucereavîi: „Voluntariatul reprezintă o activitate indispensabilă în viața mea. Nu cred că aș mai fi fost aceeași persoană astăzi dacă nu făceam acel pas care mi-a schimbat viața în 2019. Dacă ar fi să vorbesc despre motivul pentru care eu am început să fac voluntariat, trebuie să recunosc că de fapt am fost motivată de diriginta mea, Rotari Veronica. Ea a fost cea de la care am luat exemplu și tot ea m-a motivat să fac primul pas în lumea voluntariatului. Principala idee pe care eu am înțeles-o atunci a fost că schimbarea începe de la tine. Și acesta a rămas ideea după care mă ghidez și acum. Consider că principalul beneficiu al voluntariatului este atât dezvoltarea multilaterală, cât și faptul că la un moment dat ești nevoit(ă) să ieși din zona ta de confort. Făcând voluntariat înveți să comunici cu oameni din diferite domenii, îți descoperi propriile pasiuni și talente, contribui la îmbunătățirea comunității din care faci parte, dar și te descoperi pe sine. Practicarea voluntariatului a avut un impact pozitiv asupra mea în acești 3,5 ani de activitate. Situațiile critice cu care m-am ciocnit în timpul implementării proiectelor, relațiile pe care le-am stabilit cu oamenii, feedbackul adresat mie, dar și rezultatele frumoase pe care le-am obținut m-au ajutat mult. Am devenit mai responsabilă, mai tolerantă, răbdătoare, sârguincioasă, am învățat să îmi gestionez emoțiile, să țin un discurs în fața unui public, să respect timpul meu și al altora. Dovadă a acestor abilități este proiectul «AMBASADORII SCHIMBĂRII», implementat cu succes de GIL «EMINESCIENII», dar și grantul obținut la data de 4 iunie în urma concursului pentru finanțare din cadrul proiectului UPSHIFT Moldova, ceea ce înseamnă că urmează implementarea unui nou proiect. Trebuie să recunosc că vara este anotimpul voluntariatului, deoarece anume aceasta este perioada cea mai convenabilă pentru a te implica la maximum în diverse acțiuni îndreptate în folosul comunității. Vara, tinerii dispun de suficient timp liber, dat fiind faptul că nu mai sunt încărcați la școală și își pot canaliza întreaga energie în acest proces care de fapt reușește să încarce sufletul.”
Cristian Buca: „Practic voluntariatul de la vârsta de 13 ani și de-a lungul timpului am văzut o mulțime de lucruri care au devenit motivația mea de a practica voluntariatul în continuare. Voluntariatul este asemenea unui stil de viață în care mă regăsesc. Anume în așa mod am învățat să îmi ocup timpul liber cu chestii cu adevărat utile și interesante. De-a lungul timpului, prin intermediul voluntariatului, m-am format într-o oarecare măsură ca personalitate. Mi-am cizelat caracterul și mi-am stabilit un stil de viață care mă ajută să mă integrez în societate. Un exemplu în acest sens servește faptul că datorită practicării voluntariatului mi-am depășit frica de a vorbi în public, mi-am format un vocabular puternic și am legat prietenii cu zeci și sute de tineri din toate colțurile țării. Totodată, am devenit tânărul de astăzi care știe ce-i place și care cunoaște ce vrea cu adevărat de la viață. În timpul verii, practicarea voluntariatului este o activitate mult mai accesibilă atât pentru mine, cât și pentru prietenii mei. În această perioadă dispunem de mai mult timp liber, dar și avem multă energie întrucât nu suntem solicitați cu teme pentru casă ca în timpul anului școlar. Voluntariatul este o adevărată plăcere pentru mine și sunt foarte fericit că am descoperit această lume a cunoașterii și a interacțiunii dintre tineri.”
Anastasia Robuleț: „Fac voluntariat de aproape trei ani, pentru că astfel îmi fac mai multe cunoștințe noi, capăt experiență, am avantaj la CV. Totodată, voluntariatul îmi aduce plăcere, fiindcă petrec de obicei timpul liber într-o ambianță de calitate. Voluntariatul m-a ajutat în determinarea a ce vreau și ce îmi place mai mult să fac (asta după o diversitate de activități). O bună parte a cercului meu de cunoscuți sunt voluntari sau i-am cunoscut în urma unor activități. În toată această perioadă m-am format ca personalitate și sunt bucuroasă că pot împărtăși experiența cu alți tineri și îi pot motiva să încerce și ei. Vara e foarte convenabil de făcut voluntariat din considerentul timpului liber care e de obicei în insuficiență. De asemenea, e foarte interesant de plecat cu diverse mobilități de voluntariat în alte țări, posibilitatea dată fiind oferită de programul Erasmus și nu doar.”
Dumitru Stoica: „Fac voluntariat din plăcerea de a schimba pas cu pas lucrurile din societate, de a nu pierde timpul în zadar, dar și pentru a demonstra tinerilor că voluntariatul este cea mai bună opțiune pentru viitorul nostru, umăr lângă umăr, pas cu pas putem dezvolta mai rapid o societate mai bună, păcat că nu toți înțeleg și vor să se implice. Datorită voluntariatului cunoști persoane, locuri, cunoștințe noi în orice domeniu. Dacă ești un voluntar destul de activ pe care îl deranjează problemele din societate și care dorește să le rezolve, atunci ai oportunitatea de a primi și un carnet de voluntar care este un plus mare la continuarea studiilor după liceu sau la angajare. Voluntariatul a influențat destul de mult evoluția mea ca personalitate, ajutându-mă să capăt multă experiență în a lucra cu tinerii, în a putea lua decizii corecte, să pot înțelege cât de greu este de a rezolva o problemă și cum noi, tinerii voluntari, putem contribui la rezolvare. Vara este sezonul voluntarilor și al schimbărilor, acum tinerii au cel mai mult timp liber pe care să-l dedice voluntariatului. În timpul anului școlar este greu să te axezi și pe studii, și să faci voluntariat, uneori nu-ți ajunge timp să le faci pe ambele chiar dacă dorești asta. Dacă vrei să faci voluntariat vara, atunci trebuie să știi că sunt atât argumente pro cât și contra. Partea pozitivă este că te poți implica oricând și ai tot timpul doar pentru asta, însă sunt mulți tineri care în timpul verii doresc să se angajeze la diferite întreprinderi pentru a fi mai aproape de independența financiară, astfel se reduce timpul dedicat voluntariatului, fapt care deja devine un dezavantaj.”
Gabriela Alcaz: „Consider voluntariatul a fi «de la oameni, pentru oameni» , aceasta fiind motivația mea pentru a mă implica în crearea unei schimbări în viitorul nostru. Ador să particip la activități, meeting-uri, traininguri, ateliere, până și jocuri de societate, dacă ele sunt fundația unei viitoare vieți de succes. Sunt mândră de faptul că fac parte din echipa de inițiativă locală «HaiUngheni», care reprezintă pentru mine o a doua familie. În urma activităților de voluntariat, beneficiez nu numai de lucruri materiale, dar, cel mai important, de nenumăratele cunoștințe noi, de abilități fundamentale pentru a supraviețui într-o societate în amplă dezvoltare, iar mai ales de oamenii care îți sunt alături și te susțin în ceea ce faci. Încerc mereu să fiu alături semenilor mei voluntari, iar în perioada verii, când sunt plecată peste hotare și nu pot participa fizic, țin să contribui virtual și să-mi susțin prietenii și colegii în realizarea lucrurilor frumoase!”
Autoare: Alina Zibrițchi