Astăzi este a 122-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.
🟣 Aviația rusă a realizat lovituri aeriene masive asupra Ucrainei de pe teritoriul Belarusului. S-au auzit explozii în regiunile Kiev, Cernihiv și Jâtomâr.
„Schema ar fi arătat așa: aeronavele decolează de pe aerodromurile Federației Ruse, intră în spațiul aerian al Belarusului, zboară aproape de granița cu Ucraina, lansează rachete atâta timp cât avionul trece peste Belarus (pentru a nu fi doborât), apoi se reîntoarce în Federația Rusă”, a declarat grupul de monitorizare Belarusian Gaiun.
Potrivit autoritățile locale din Jâtomâr, Rusia ar fi tras 24 de rachete la periferia orașului. „În această dimineață ne-am trezit cu toții din explozii puternice. Nu a zburat nimic în Jâtomâr, s-a tras asupra facilităților militare din jurul orașului, s-au lansat rachete de pe teritoriul Belarusului. În total, 24 de rachete au fost lansate către unitățile și instalațiile militare din jurul Jâtomâr”, a declarat primarul din Jâtomârului Serhii Suhomlân.
🟣 Tot astăzi, 25 iunie, în jurul orei 5.00, satul Desna din regiunea Cernihiv a fost atacată masiv de rachete de pe teritoriul Belarusului. Numărul victimelor nu este încă cunoscut.
🟣 Primarul Berlinului, Franziska Giffay, a stat de vorbă jumătate de oră cu un impostor care s-a dat drept Vitali Kliciko. Se presupune că serviciile secrete ruse ar putea fi implicate în crearea acestei situații. Conversația a fost întreruptă după o serie de întrebări provocatoare despre refugiații ucraineni.
„Din păcate, face parte din realitatea că războiul este purtat prin toate mijloacele, inclusiv online, pentru a submina în mod digital încrederea și a discredita partenerii și aliații Ucrainei”, a spus Giffay.
Întâlnirea ar fi fost inițiată de Ucraina. Potrivit lui Vitali Kliciko, primarul Kievului, cererile pentru întâlniri ZOOM către primarii orașelor europene au fost trimise de la o adresă poștală falsă.
🟣 Washingtonul a anunțat crearea alianței Pacific Partnership, unde vor intra SUA, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă și Japonia, pentru a ajuta națiunile insulare din Pacific. Acest lucru a fost anunțat oficial de Casa Albă.
Este în primul rând o uniune economică care își propune să ajute națiunile insulare mici, cum ar fi Fiji, Palau, Samoa și Insulele Marshall, să abordeze probleme, de la schimbările climatice la pescuitul ilegal.
🟣 Președintele Ucrainei i-a demis pe ambasadorii extraordinari și plenipotențiari ai Ucrainei în Georgia, Slovacia, Portugalia, Republica Islamică Iran și Liban.
🟣 Germania va oferi Ucrainei 1 miliard de euro sub formă de grant pentru finanțarea cheltuielilor sociale și umanitare prioritare în timpul legii marțiale.
🟣 Vladimir Putin a purtat discuții cu Alexandr Lukașenko la Sankt Petersburg. Potrivit agențiilor de stat din Rusia și Belarus, Putin și Lukașenko au discutat despre furnizarea de îngrășăminte cu potasiu către Europa (ambele țări sunt cei mai mari exportatori ai lor) și despre situația din Donbas.
„Există, desigur, probleme legate de asigurarea securității în regiune, și în întreaga lume. Aici apar multe întrebări, în special”, a spus Putin.
Lukașenko a condamnat Lituania pentru interzicerea tranzitului de mărfuri către regiunea Kaliningrad, numind decizia drept „o declarație de război” și i-a cerut lui Putin să „răspundă simetric” la zborurile de efectuate de NATO de la granița Belarus-Polonia. Putin a răspuns că încă nu este nevoie de un astfel de răspuns.
În cele din urmă, Lukașenko a spus că Minsk trebuie să fie pregătit pentru orice, chiar și pentru „folosirea de arme serioase” pentru a proteja „patria noastră de la Brest la Vladivostok”.
🟣 Ministerul rus al Apărării a anunțat stabilirea controlului deplin asupra Severodonețkului.
Potrivit datelor, armata Rusiei și LPR ar fi preluat și controlul asupra Borovskâi, Voronovo și Sârotân, iar teritoriul uzinei Azot este „complet controlat de trupe al miliției populare din LPR”.
Anterior, liderul Ceceniei, Ramzan Kadârov, a declarat că toți civilii care se aflau pe teritoriul Azot au fost retrași din întreprindere.
Pe 24 iunie, șeful administrației ucrainene din regiunea Luhansk, Serhii Haidai, a declarat că armata ucraineană a primit ordin să se retragă din Severodonețk în poziții mai fortificate.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!