Astăzi este a 120-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.
🟣 În timpul ostilităților din Ucraina, 152 de obiecte culturale au fost distruse parțial sau complet.
Conform estimărilor UNESCO, printre obiectele culturale distruse se numără 70 de clădiri religioase, 30 de clădiri istorice, 18 case de cultură, 15 monumente, 12 muzee și șapte biblioteci. Potrivit organizației, trei sferturi dintre instalațiile avariate sunt concentrate în trei regiuni: Donețk, Harkiv și Kiev.
🟣 Din cauza războiului din Ucraina, regulile de recrutare în armata națională pot fi modificate. Potrivit președintelui Volodâmâr Zelenski, se ia în considerare modelul „israelian”, care presupune faptul că viitorii studenți sunt recrutați în armată sau fac un serviciu alternativ înainte de facultate, iar vârsta medie a unui student din primul an este de aproximativ 23 de ani.
🟣 Uniunea Europeană de Radiodifuziune a reiterat că Eurovision 2023 nu va avea loc în Ucraina. Organizatorii concursului menționează că cel puțin 10 000 de persoane au fost acreditate pentru a lucra la Eurovision 2023, inclusiv echipa de filmare, angajați, jurnaliști etc. Se estimează că la eveniment vor fi prezenți și aproximativ 30 000 de fani din întreaga lume.
„Siguranța lor este principala noastră preocupare”, a adăugat organizația.
🟣 Mc’Donald’s planifică să revină în Ucraina din luna august. Compania a avertizat că restaurantele în apropierea cărora nu există adăposturi nu se vor deschide. De asemenea, McDonald’s nu va funcționa în timpul alertelor de raid aerian.
🟣 Consiliul Local din Kiev a interzis focurile de artificii, petardele și mașinile fără amortizoare. Interdicția va rămâne în vigoare până la sfârșitul legii marțiale și la 30 de zile după încheierea acesteia.
🟣 SUA au introdus un proiect de lege care le va permite să înceapă antrenarea piloților ucraineni și a membrilor echipajului pe modelele F-15, F-16 și alte avioane.
„Acești bărbați sunt piloți ai Forțelor Aeriene Ucrainene. Mulți oameni au crezut că vor părăsi bătălia în prima zi, dar sunt încă acolo. Am introdus un proiect de lege pentru a-i antrena pe avioanele NATO, astfel încât să poată trece la F-16”, a spus congresmanul Adam Kinzinger.
When pilots talk stuff….
These men are pilots in the Air Force of #Ukraine. Many people thought they’d be out of the fight on day one… but their STILL at it. I’ve introduced a bill to train them on NATO jets, so they can transition to the F-16. #SlavaUkrainii pic.twitter.com/7swVFKUcsK — Adam Kinzinger🇺🇦🇺🇸✌️ (@AdamKinzinger) June 22, 2022
🟣 Armata rusă a demontat și a furat cea mai mare centrală solară din Ucraina, situată în apropierea orașului Tokmak, regiunea Zaporijjea. Potrivit orășenilor, panourile solare au fost demontate, împachetate și scoase mult timp.
SES Tokmak Solar Energy este cea mai mare centrală solară din Ucraina. Suprafața sa ajunge la 96 de hectare. Puterea stației este de 50 MW.
🟣 Armata rusă a ocupat două așezări din regiunea Luhansk – Loskutivka și Rai-Aleksandrivka –, care sunt situate lângă Lâsâceansk și Severodonețk, relatează Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
🟣 Ucraina a primit statutul de țară candidată la aderarea la UE.
Погоджено! #EUCO щойно ухвалила рішення про надання статусу кандидата до ЄС Україні та Молдові.
Історичний момент!
Сьогодні – віховий крок на вашому шляху до ЄС.
Вітаю @ZelenskyyUa і @sandumaiamd, а також народи України🇺🇦 і Молдови🇲🇩
Наше майбутнє – разом! pic.twitter.com/Mp6v8zMtWa
— Charles Michel (@CharlesMichel) June 23, 2022
În acest sens, președintele Volodâmâr Zelenski a venit cu o reacție în format video, unde și-a exprimat gândurile în raport cu acest moment istoric.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!