Pe 18 iunie, toți doritorii s-au putut delecta cu câteva ore de design vestimentar în cadrul prezentării de modă cu genericul Univer Art Fashion 2022 organizat de Facultatea Arte Plastice și Design a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”.
În cadrul prezentării au fost etalate colecțiile vestimentare ale absolvenților promoției 2022, ciclul I licență, specialitatea Design vestimentar. Fiecare colecție a fost specială și a bucurat ochii spectatorilor fie prin culori sau croi, fie prin mesaj sau prin simbioza dintre toate cele enumerate.
#1. Elisaveta Crudu – Opus Musivum. Colecția a reușit să impresioneze prin simplitatea culorilor și originalitatea croiurilor, joaca fină între culori și croi a determinat profesionalismul autoarei.
#2. Antonia Muschei – Melanargia galathea. Colecția a fost cu și despre fluturi. Fiecare ținută întruchipa frumusețea și măiestatea fluturelui, redate printr-un croi deosebit și original.
#3. Dorina Chetrușca – „Yamata no Orochi”. Colecția a fost dominată de culoarea roșie și, după cum este numită în arte, nonculoarea neagră, ce caracterizează cultura japoneză, ce întruchipează cu sine tematica acestei colecții.
#4. Maria Parasii – Interstellar. Colecția dată a fost asemenea unei escaladări în cerul înstelat al nopții, reprezentând simbioza dintre frumusețea stelelor și croiul fin.
#5. Raisa Balan – Restructuration. Colecția masculină este caracterizată printr-un stil modern și prin culori ce se potrivesc de minune cu croiul îndrăzneț al ținutelor.
#6. Valeria Coliban – „Fantomele trecutului”. Colecția dată a fost inspirată din preistorie și anume din cultura civilizației Cucuteni. Culorile alb-negru, croiul neordinar și măștile modelelor ne-au făcut să simțim cu adevărat istoria culturii strămoșilor noștri.
#7. Vladislava Voinskaiam – Rock and Glam. Colecția a integrat elemente îndrăznețe precum linii, decolteuri, țesături din piele, realizându-se un joc sublim între eleganță, stil (Glam) și note de curaj, încredere (Rock), nuanțele de alb și negru accentuând ideea colecției.
#8. Severina Bucur – Art and Folk. Colecția scoate în evidență frumusețea portului nostru, însă îl condimentează cu trăsături ale artei moderne. Aș putea afirma chiar că ținutele par a fi un adevărat elogiu culturii noastre.
#9. Ostafi Elena – Скульптурный Bернисаж. Colecția pare a fi de o extravaganță inedită, iar nuanțele de bej și maroniu completează perfect mesajul laconic al ținutelor.
#10. Svetlana Morari – „Memoire”. Colecția ne-a impresionat prin croiul inedit, nuanțele alese de negru și roșu ne-au făcut să simțim cu adevărat corelația dintre ținute și unele amintiri, memorii ce mai ard încet în sufletele noastre.
Colecțiile absolvenților au fost realizate sub ghidarea coordonatorilor Vasile Vozian, Eugen Reabenchi, Ala Lupu-Leancă și Natalia Sajin.
La eveniment au fost prezentate și colecții ale absolvenților ciclului II, masterat, specialitatea Modelarea Artistică a Costumului.
#11. Eugen Reabenchi – „Sulamit”. Colecția, redată în nuanțele de auriu și negru, a scos pe piedestal marea poveste de dragoste din „Cântarea Cântărilor”, dintre Sulamita și Solomon. Croiul și liniile fine ne-au dus cu gândul la cât de fină și chiar minuțioasă poate fi dragostea.
#12. Ksenia Cupțova – „Mandala famm”. Colecția a fost redată în nuanțe aprinse, accesorizate cu elemente aurii, care definesc și conturează frumusețea și sublimitatea corpului feminin.
La finalul evenimentului a fost prezentă colecția „Istorii Urbane”, din 10 costume vestimentare, ce caracterizează orașele vechi Chișinău și Tighina. Colecția a fost realizată de studenții anului II și III, programul Design Vestimentar al facultății Arte Plastice și Design a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, împreună cu studenții Colegiului de Arte Plastice „V. Postoikin” din Tighina.
Autoare: Nicoleta Lisevici