(foto) La Orhei a fost inaugurat un monument în memoria victimelor Holocaustului

289792138_158848476663392_1913419787504162162_n
Foto:mc.gov.md

La Orhei a fost inaugurat un monument în memoria victimelor Holocaustului. La eveniment au participat reprezentanți ai comunității evreiești, ai administrației centrale și locale, precum și reprezentanți ai unor misiuni diplomatice străine acreditate la Chișinău.

În discursul său, șefa Guvernului, Natalia Gavrilița a făcut recurs la istorie, a condamnat atrocitățile trecutului și suferința la care au fost supuși oamenii nevinovați.

„Al Doilea Război Mondial a adus atâta nenorocire și distrugere, încât mulți au crezut că va fi ultimul pentru omenire. Din păcate, nu toți au învățat lecțiile acelui război. Unul din cele mai devastate grupuri a fost cel al minorităților evreiești și rome, pentru care naziștii au implementat odioasa soluție finală, care a atins și localitățile noastre. Mii de evrei și romi au fost scoși din casele lor, împușcați sau condamnați la moarte sigură prin marșurile inumane spre lagărele de concentrare”, a spus prim-ministra Republicii Moldova.

Prim-ministra a vorbit și despre rolul simbolurilor și al edificiilor istorice în educarea tinerei generații.

„Paginile negre ale istoriei nu trebuie ascunse sub covorul tăcerii. Trebuie să vorbim unii cu alții și despre perioadele bune și despre cele rele. Trebuie să transmitem lecțiile istoriei generațiilor tinere, ca acel impuls violent, care din păcate este în mulți dintre noi, să fie neutralizat cu puterea rațiunii, cu puterea binelui și a înțelepciunii. Monumentele de for public au un rol special în educarea noilor generații, în stabilirea unor simboluri înălțătoare, care definesc întreaga societate.”

Prezent la eveniment, Ministrul Culturii, Sergiu Prodan a declarat că memoria Holocaustului este importantă pentru a nu admite repetarea a asemenea atrocități.

„Vom depune eforturi ca această memorie să fie pusă în lumina ce i se cuvine”.

Monumentul reprezintă figura unui om și copil slăbiți, pe fundalul unui zid ce amintește de un crematoriu. Acesta semnifică neputința omului în fața morții, susține autorul monumentului, sculptorul Naum Epelbaum.

Potrivit datelor istorice, aproximativ 4000 de evrei din raionul Orhei au fost victime ale genocidului din 1941-1945.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente