De ce pizza de casă nu este ca la pizzerie: trucuri din bucătăria restaurantelor pentru o pizza reușită

side-view-pizza-with-salami-ham-green-peppers-tomatoes-black-olives-cheese-table_141793-2996
Foto:Stockking

Atunci când savurăm o pizza gustoasă, care este pe placul nostru și corespunde criteriilor și cunoștințelor noastre despre ce este o pizza, sau cum trebuie să fie o pizza de calitate, deseori se pare că nu este nimic mai ușor să coci, poate acasă chiar, o pizza la fel de gustoasă ca la pizzeriile bune. Și încep gândurile, apoi căutările pe net a rețetelor de preparare a pizzei în condiții de casă. Online se găsesc tot felul de rețete, majoritatea pretinzând că sunt cele mai bune, cele mai simple, cele mai delicioase. Cei de la The BOX la fel le-au găsit și le-au studiat. Cele mai apropiate de realitate, le-au generalizat într-o rețetă pe care au încercat-o în condiții de casă, urmând sfaturile unor bucătari cu practică mare prin Americi și Italii.

Se poate face pizza de casă?

Sigur că da! Doar că nu la aceeași calitate ca în restaurantele bune. Ei bine, cea mai mare provocare este să obțineți o temperatură ideală pentru coacerea unei pizza, într-un cuptor de casă, fie pe curent electric, fie pe gaz. Ca să obțineți o margine pufoasă la interior și crocantă la exterior, cuptorul trebuie să aibă o funcție de forțare a aerului din centru spre margini. Oamenilor s-ar putea să le placă pizza cu un aluat mai puțin crocant și mai puțin pufos pe margini, dar asta este departe de ceea ce numim pizza clasică. Deci, trebuie îmbunătățită aerarea, omogenitatea centrului pizza, rezistența aluatului. Cea mai mare provocare este aluatul, ce trebuie bine frământat, corect dospit și întins în așa fel ca marginea să iasă crocantă.

Ingrediente blat:
# 500 g de făină;
# 325 ml apă;
# 40 ml ulei de măsline;
# o lingură de sare;
# două linguri de zahăr;
# 10 g de drojdie.

Aluatul se frământă mult, fermentația va fi rapidă și drojdia uscata. În cuptorul de casă, se va coace în prealabil aluatul.

Frământați aluatul

A face un aluat bun de pizza de casă este mai ușor decât s-ar crede. Dacă alegeți un aluat de pizza tradițional, precum cel folosit în pizzerii, va trebui sa respectați unele procese pentru ca acesta să fie moale și auriu. Prima este să frământați aluatul. Acesta este un pas puțin mai anevoios, dar foarte important pentru a activa glutenul de grâu și pentru a oferi pizzei elasticitatea necesară.

Dacă este bine frământat, aluatul este neted, crește mult și se întinde ușor. Pentru a face acest lucru, începeți să amestecați toate ingredientele cu o lingură până când obosiți. Când deja sunteți istoviți, atunci practic, la propriu ar trebui să vă iasă un aluat bun! Presărați făină pe blat și începeți să lucrați aluatul, frământându-l. Faceți acest lucru până când devine neted și vă alunecă din mână.

Dacă aveți acasă un mixer planetar, îl puteți folosi pentru a frământa aluatul, a economisi timp și a vă salva brațele.

Dospitul

Așteptați perioada de fermentație. Fiecare rețetă de pizza recomandă să lăsați aluatul să se odihnească. De obicei se rulează aluatul într-o bilă, se pune într-un castron acoperit cu un prosop de in și se așteaptă cel puțin jumătate de oră ca drojdia să-și facă efectul.

Acest pas este foarte important și nu trebuie sărit peste el, deoarece este responsabil de creșterea aluatului, făcându-l ușor și delicios. Timpul de repaus este folosit pentru ca drojdiile să efectueze fermentația, proces în care carbohidratul eliberează dioxid de carbon printr-o reacție chimică, extinzându-se în dimensiuni.

Pregătiți un sos de roșii consistent

Cât așteptați să crească aluatul, pregătiți sosul de pizza. Trecută cu vederea de mulți, pasul cu sosul de roșii este foarte important. Pe lângă faptul că adaugă mai multă aromă și umiditate pizzei, o face și mai atractivă din punct de vedere vizual. Numai că nu funcționează orice sos! De ce? Alegeți un sos de roșii foarte consistent. Puteți folosi roșii decojite sau puteți face rețeta de sos de roșii de casă de la zero. Dacă sosul este prea apos, aluatul va fi moale, foarte diferit de cel de la pizzerie.

Aluatul de pizza de casa trebuie frământat până devine omogen și nu se lipește de mâini.

După ce aluatul se odihnește, este timpul să-l întindeți. Făinați blatul și începeți să rulați aluatul în cerc cu ajutorul unui citor. Secretul este să adăugați mereu mai multă făină ca să nu se lipească.

Discul de aluat nu trebuie să fie prea subțire și nici prea gros. Folosiți o tavă de cuptor pentru a măsura dimensiunea necesară. Pizza tradițională are de obicei în jur de 30 cm.

Vrei o margine umplută

Mulți oameni au îndoieli cu privire la modul de a face marginea de pizza. Secretul este să întindeți aluatul un pic mai mare decât diametrul formei. Odată întins, puneți aluatul pe formă și umpleți marginea cu cremă de brânză chiar pe extreme și nu pe fundul pizzei. Apoi, îndoiți centimetrii de aluat în plus peste umplutură, lipind vârful cu degetele de restul aluatului.

Atenție la asamblare

Desigur, puteți profita de pizza de casă pentru a vă pregăti gusturile preferate. Opțiunile sunt nenumărate: pui, barbeque, pepperoni, margherita, toscană, bacon, patru cașcavaluri etc.

Cu toate acestea, ingredientele nu pot fi aruncate la întâmplare. În acest caz, ordinea factorilor modifică rezultatul final. Sfatul este să începeți cu un strat generos de mozzarella rasă. Brânza rasă se topește mai bine, se rumenește mai ușor și arată mai bine. Utilizați aproximativ 400 g  pentru o pizza de 30 cm.

Apoi puneți cele mai delicate ingrediente pe partea de jos și pe cele care trebuie să se rumenească sau să se gătească mai mult deasupra. Dacă pizza dvs are ierburi precum oregano sau busuioc, puneți-le imediat ce pizza iese din cuptor. Ierburile sunt fragile și se pot arde dacă sunt introduse la cuptor.

Coaceți pizza în cuptor pe aragaz

Respectați timpul de preîncălzire a cuptorului? Multora nu le pasă de acest pas, dar este foarte important, mai ales pentru coacerea unei pizza de casă în cuptorul pe aragaz. Pizzeria folosește cuptoare industriale, care ating temperaturi foarte ridicate. Cuptorul de acasă nu se încălzește atât de mult, așa că este necesar să-l preîncălziți cel puțin 30 de minute la temperatură ridicată.

Amintiți-vă că aluatul dvs de pizza trebuie copt în prealabil. Coaceți blatul de pizza la cuptor, aproximativ 10 minute înainte de a-l umple. Apoi asamblați pizza cu celelalte ingrediente și băgați la cuptor. Puteți folosi trucul de a scoate grătarul și de a lăsa pizza să se coacă direct pe „vatra” cuptorului.

Se lasă sa se coacă până când aluatul devine auriu și se gratină brânza, dar atenție la cuptor! Trebuie să verificați ca fundul pizzei să nu se ardă. Dacă este necesar, readuceți grătarul la cuptor și terminați de gătit cu el. Ce va ieși ne puteți comunica aici.

Cum se prepară o pizza la The BOX

Se pune făina (un fel de făină foarte specială, bogată în gluten, importată din Italia, special pentru pizza), sarea si drojdia diluată cu puțină apa, în mixer.

Ingrediente blat:
# făină;
# drojdie proaspătă;
# sare și apă rece.

Adăugați apa puțin câte puțin, în timp ce se amestecă. Mestecați aproximativ 12 minute la viteza maximă (sau 20 de minute, dacă aveți de gând să frământați cu mâna), până aluatul devine foarte ferm și elastic. Se pune aluatul într-un recipient mare, se acoperă ca să nu se usuce și se lasă la frigider 24 de ore. Împărțiți aluatul în porții de 170g (înfășurați porția de aluat cu o mână, sprijinită pe masă și faceți mișcări circulare cu cealaltă). Aluatul trebuie să fie neted și structurat.

Puneți fiecare bilă într-un vas acoperit și lasați-o sa se odihnească în afara frigiderului încă 10 ore. Scoateți porțiunile de aluat din vase pe măsură ce asamblați pizza. Întindeți aluatul cu mâinile, cu mișcări circulare, păstrând marginea pizzei. Grosimea bazei trebuie să fie uniformă, astfel încât să se coacă uniform.

Sfat: Folosiți făină de porumb pentru ca aluatul să nu se lipească de vatră și de maini. Nu folosi făină de grâu, aceasta va schimba textura aluatului și va arde la cuptor.

Sos de roșii pentru pizza

Iată cum să faceți un sos doar din roșii prajite, ulei de măsline și sare, care va face toată diferența în pizza dvs de casă. Preîncălziți cuptorul pentru cel puțin 15 minute la cea mai mare temperatură posibilă. Stropiți o tigaie cu ulei de măsline și presurați cu puțină sare (după gust). Aranjați jumătățile de roșii deasupra, una lângă alta, cu pulpa în jos.

Roșiile merg în tigaie tăiate în jumătate, cu pulpa în jos. Prăjiți roșiile timp de 15 până la 20 de minute (la 250°C) sau până când pielea se rumenește bine. Scoateți tava din cuptor, așteptați să se răcească puțin și apoi trageți cu mâna coaja de pe roșii (se vor desprinde ușor). Aruncați cojile.

Puneți pulpa (cu semințele) și lichidul rămas într-un blender. Așteptați ca sosul să se răcească înainte de a acoperi discurile de pizza. Se întinde cu dosul lingurii, cu mișcări circulare, de la centru spre margini. Lăsați o marjă de aproximativ două degete fără sos pe margine. Cu greutatea sosului, mijlocul discului va fi asezat si marginea va fi umflată.

Sfat: Dacă doriți să folosiți roșii crude (nu prăjite), scurgeți sucul. Se condimentează cu sare și se lasă să se odihnească peste noapte. Apoi, aruncați sucul care se eliberează din pulpă și abia apoi amestecăm cu blenderul. Prea mult sos apos înmoaie baza de pizza.

Poftă bună de la The BOX!

Comparați felurile de preparare și puneți note pe gust. The BOX vă așteaptă la comanda cu livrare și oferte – 4+1 gratis.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente