Astăzi este a 115-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.
🟣 Statul Ucrainean a pierdut în lupte până acum aproape jumătate dintre echipamentele grele de luptă, a informat generalul de brigadă Volodâmâr Karpenko, comandantul logistic al Comandamentului Forțelor Terestre ucrainene într-un interviu pentru National Defence.
„La acest moment, avem aproximativ 30-40 %, uneori până la 50 % pierderi de echipamente ca urmare a luptei. Am pierdut aproximativ 50 % dintre ele”, a afirmat Karpenko.
🟣 Șeful Administrației Regionale de Stat Harkiv, Oleh Sânehubov, a anunțat despre eliberarea satului Dmitrovka din regiunea Izium în timpul contraofensivei Forțelor Armate ale Ucrainei, scrie presa ucraineană.
🟣 Ucraina ar putea relua discuțiile de negociere cu Federația Rusă la sfârșitul lunii august, după „un număr de contraatacuri pe alocuri”.
🟣 Serhi Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk, susține că actualmente au loc „lupte crâncene” în satele din afara orașului Severodonețk, pe care forțele Rusiei încearcă de săptămâni întregi să le cucerească.
„Acum, cele mai aprige bătălii sunt în apropiere de Severodonețk. Ei [Rusia] nu controlează orașul în întregime”, a anunțat Serhi Haidai.
🟣 Statul major al forțelor armate ale Ucrainei raportează pierderile provocate de armata rusă. Potrivit autorităților ucrainene, în 115 zile, Rusia a pierdut 33 350 de soldați, 1 465 de tancuri, 3 537 de blindate de luptă.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!