Iraida Draguș este proaspătă absolventă care și-a susținut teza de licență pe subiectul alimentației preşcolarilor cu intoleranțe și alergii alimentare

ASEM
Foto:ASEM

Tânăra a studiat în cadrul specialităţii Tehnologia și Managementul Alimentației Publice. Încă din primul an de studiu, Iraida a început călătoria descoperirii de sine, mergând la diverse job-uri din acest domeniu. În anul doi a profitat de oportunitatea de a pleca peste hotare pentru a realiza practica de specialitate în cadrul programului EUROPE 3000.

Iraida povesteşte despre faptul cum e să scrii o teză de licență la această specialitate: „Eu zic că aceasta presupune,  în primul rând, multă căutare de sine, multe cunoștințe și multă practică. A scrie o teză de licență presupune multă perseverență, multe încercări, dar și eşecuri.”

În anul trei, a ajuns să colaboreze cu o școală de nutriție, iar în ultimul an la specialitatea Tehnologia și managementul alimentației publice, a obținut oportunitatea de a cerceta situația preșcolarilor cu intoleranțe și alergii alimentare din grădinițele din Republica Moldova.

„Tema tezei de licență a fost Cercetări privind alimentația copiilor de până la 5 ani cu intoleranțe și alergii alimentare, iar pentru că sunt omul dinamicii, am realizat diferite cercetări și sondaje la această temă.”, spune Iraida Draguș.

Scopul lucrării a fost implementarea unui meniu alimentar care întrunește toate recomandările și cerințele Organizației Mondiale a Sănătății pentru copiii cu vârsta de până la 5 ani cu intoleranțe și alergii alimentare din instituțiile preșcolare din țară.

„Cercetarea a fost realizată în baza a 15 grădinițe din Chișinău, dintre care 5 private și alte 10 grădinițe publice din diferite raioane ale țării (Telenești, Orhei, Vadul lui Vodă, Chișinău etc.). În urma rezultatelor, am concluzionat, că cei mai mulți preșcolari atestă intoleranță la lactoză, apoi la gluten și citrice.”, povestește studenta.

Coordonatoarea științifică pentru lucrarea de licență Cercetări privind alimentația copiilor de până la 5 ani cu intoleranțe și alergii alimentare, a fost dr., conf.univ. Valentina Calmâș, rolul căreia a fost de e ghida și a aprecia strategia de cercetare, încurajare și monitorizare sistematică pe care a avut-o studenta.

Acest material a fost scris și redactat de echipa ASEM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #promoASEM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente