Bombardamente asupra orașelor Nicolaev și Harkiv. Cele mai importante evenimente din a 114-a zi de război

Ucraina
Foto:Zelenski/Telegram

Astăzi este a 114-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Două persoane au decedat în urma bombardamentelor asupra orașului Nicolaev, iar 20 au fost rănite.

🟣 Comisia Europeană a emis astăzi un aviz favorabil privind oferirea statutului de țară candidată la UE pentru Moldova și Ucraina.

🟣 Ucraina a lansat un site web cu date despre militarii ruși. Site-ul conține informații despre militarii ruși care au participat sau care participă la război.

🟣 Cel mai mare schimb de criptomonede, Binance, a alocat 1,2 milioane de dolari pentru a-i ajuta pe ucrainenii care au statutul de persoane strămutate în interiorul țării.

🟣 Începând cu 1 iulie, Ucraina va introduce regim de vize pentru cetățenii Federației Ruse. Cabinetul de Miniștri din Ucraina a adoptat o decizie conform căreia regimul de vize pentru cetățeni ruși va funcționa începând cu data de 1 iulie 2022.

🟣 Armata rusă a lansat un atac cu rachete asupra regiunii Harkiv, trei persoane au fost rănite.

🟣 Boris Johnson a făcut o vizită neanunțată la Kiev pentru a se întâlni cu președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski.

Boris Johnson a propus începerea unui program major de pregătire pentru trupele ucrainene, în baza căruia ar fi posibil să se antreneze până la 10 000 de soldați la fiecare 120 de zile.

🟣 Ministerul rus al Apărării anunță că doi moldoveni ar lupta în calitate de mercenari în armata ucraineană.

Potrivit datelor prezentate de ministerul rus, începând cu 24 februarie, în Ucraina ar fi ajuns doi cetățeni moldoveni în calitate de mercenari. 

În total, au ajuns 6 956 de persoane în Ucraina în calitate de mercenari, dintre care 1 956 ar fi fost uciși, iar 1 779 au plecat din țară. Respectiv, la ziua de 17 iunie, în Ucraina s-ar afla încă 3 221 de mercenari străini. Mai multe detalii vedeți aici.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente