Klaus Iohannis, Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi au ajuns la Irpin – „locul ostilităților unde au fost comise masacrele”

Macron
Foto:Foto: EPA

Premierul italian Mario Draghi, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz au sosit în Ucraina pentru prima dată de la începutul războiului.

În prezent, aceștia se află la Irpin, pentru a vedea „locul ostilităților unde au fost comise masacrele”.

În această dimineață, oficialii europeni au ajuns la Kiev. Președintele francez Emmanuel Macaron a numit vizita „un mesaj de unitate europeană”.

„Vizita în Ucraina ar trebui să arate solidaritatea și angajamentul de a ajuta și sprijini Ucraina și poporul său”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz. Acesta a asigurat că Europa va continua să ofere asistență financiară și umanitară Ucrainei.

Comentând sancțiunile împotriva Rusiei, el a spus că acestea „contribuie la faptul că Rusia își va abandona operațiunea și își va retrage trupele”.

După ce a sosit la Kiev, Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că astăzi, împreună cu cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Mario Draghi și omologul ucrainean Volodâmâr Zelenski, vor vizita „locul ostilităților unde au fost comise masacrele” – Irpin, informează France 24.

Totodată, Președintele României Klaus Iohannis a scris pe Pagina sa de Facebook că a sosit la Kiev împreaună cu ceilalți trei oficiali europeni pentru a-și arăta sprijinul puternic și solidaritatea deplină față de Președintele Zelenski și de poporul ucrainean.  „Această agresiune ilegală, nejustificată și neprovocată din partea Rusiei trebuie să înceteze”, a mai adăugat Iohannis.

Vizita are loc cu o zi înainte ca executivul UE să facă o recomandare cu privire la statutul candidaturii Ucrainei și Moldovei la UE. Miercuri, în România, Macron a spus că este timpul ca Europa să reasigure Ucraina cu privire la ambiţiile sale europene.

„Suntem într-un moment în care trebuie să trimitem semnale politice clare, noi europenii, către Ucraina şi poporul ei, când acesta rezistă eroic”, a spus preşedintele francez, fără a oferi detalii.

Amintim că ieri, 15 iunie, Emmanuel Macron a vizitat pentru prima dată Republica Moldova. Emmanuel Macron și Maia Sandu au discutat despre relațiile dintre cele două țări, dar și despre faptul că urmează a fi semnate trei acorduri importante pentru Republica Moldova. Președintele francez a menționat despre faptul că candidatura Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană va fi discutată pe 23-24 iunie.

Vizita lui Emmanuel Macron este a doua vizită a unui președinte francez la Chișinău, după cea efectuată de Jacques Chirac în 1998. În mandatul său de președinte, Maia Sandu a fost primită de două ori de către omologul său la Palatul Élysée.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente