Sava Marina este absolventă a Şcolii Masterale de Excelenţă în Economie şi Business a ASEM. Tânăra a studiat procesul de organizare a activităţii comerciale şi expertiza vinurilor naturale a unei companii din Republica Moldova.
Scopul cercetării a fost studierea evoluției producerii, exportului și importului vinurilor pe plan național și internațional, precum și sortimentul și calitatea vinurilor mărcii cercetate. În vederea analizei situației pe piața vitivinicolă a Republicii Moldova a acestei vinării, cu recomandările ulterioare pentru o activitate de succes a acestei întreprinderi.
„În perioada studiilor mele de licență la specialitatea Tehnologia și Managementul Alimentației Publice, ASEM am activat în cadrul cercului științific studențesc al departamentului Comerț, Turism și Alimentație Publică cu prezentarea ulterioară a rezultatelor cercetărilor la Conferințele tinerilor cercetători. Au fost elaborate rețelele, fișele tehnologice, calculele valorii nutritive și energetice, precum și propuse pentru implementare în producerea a cinci varietăți de pâine aglutenică. Mi-a plăcut lucrul de cercetare, care implică mult efort fizic și intelectual, gândire logică, prelucrare de date, interpretarea rezultatelor și formularea concluziilor”, explică Marina.
„Studiile de masterat presupun niște cercetări mai ample și mai profunde, la fel cu rezultate reale care ar fi utile unei întreprinderi concrete. Astfel, am decis să elaborăm teza de master cu tematica – „Organizarea activității comerciale și expertiza vinurilor naturale”, pe baza unei companii din Republica Moldova”, spune conducătorul științific dr., conf., univ., Valentina Calmâş.
Vinăria a fost fondată acum patru ani în urmă. Este situată în în zona „Codru”, satul Vorniceni, raionul Strășeni. Cu toate că este o vinărie tânără, participă activ la târguri, expoziții naționale cât și internaționale, la fel este deținătoarea a șase medalii obținute la concursurile internaționale. Drept obiect de studiu al tezei de master au servit vinurile produse de această vinărie.
În urma rezultatului cercetării, s-au făcut recomandări pentru implementarea acestei metode în cadrul vinăriei, pentru a cunoaște cu certitudine cantitatea de vin produsă și cantitatea de vin realizată pe piață. La fel, a fost examinat mediul concurențial, exportul și distribuția vinurilor pe piața locală. Expertizele au fost realizate în conformitate cu Documentele Normative în vigoare. Toate vinurile examinate s-au încadrat în calificativului „excelente”.
Acest material a fost scris și redactat de echipa ASEM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.