Un tânăr a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru exploatarea sexuală în mediul online a unei adolescente

cyberstalking
Foto:foto: FBI

Procurorii de circumscripție din Bălți, în colaborare cu procurorii oficiului Nord al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au obținut la Curtea de Apel Bălți condamnarea unui tânăr din Glodeni cu vîrsta de 30 de ani, care-n 2017 a exploatat sexual în mediul online o adolescentă cu vârsta de 15 ani din Soroca.

Prin urmare, instanța de apel l-a condamnat pe inculpat la pedeapsa cu închisoarea pentru 11 ani. Hotărârea a fost pronunțată după contestarea de către procurorii oficiului Nord al PCCOCS a hotărârii Judecătoriei Drochia, sediul Glodeni, pronunțate în februarie 2020. Actualmente, inculpatul este în stare de arest, fiind cercetat și într-un dosar de omor, comis în perioada examinării la Curtea de Apel a dosarului privind exploatarea sexuală a adolescentei.

Faptele au avut loc timp de două luni, în vara lui 2017, după ce inculpatul a contactat-o pe adolescentă pe internet, de pe conturi false. Atunci, acesta a profitat de vârsta fragedă și vulnerabilitatea victimei, căreia i-a cerut să privească cum acesta masturba, iar în schimb urma să-i ofere un telefon de brand de lux. Adolescenta a acceptat oferta, așa cum spera să devină mai populară printre prieteni și colegi, dacă ar fi folosit un astfel de telefon.

După comiterea acestei fapte ilegale, tânărul i-a cerut ca aceasta să-i trimită imagini intime, ca să poată intra în posesia telefonului – cerință satisfăcută de adolescentă, în ultimă instanță, care i-a trimis trei imagini. Ulterior, situația a degenerat: tânărul a obligat-o să-și expună în comunicarea video cu acesta părțile intime ale corpului, după ce a amenințat-o cu trimiterea imaginilor fotografice intime primite către rudele și colegii de clasă ai acesteia. Urmare a refuzului ei, tânărul a și încercat să stabilească contact cu tatăl ei, pe internet, iar unui coleg de clasă al adolescentei i-a trimis imaginile cu pricina, fapt care i-a indus o stare suicidară.

Ulterior, colegul de clasă a informat-o pe victimă despre imaginile primite și i-a recomandat să discute cu părinții și cu autoritățile, ceea ce a și făcut. Drept rezultat al investigațiilor, tânărul a fost trimis pe banca acuzaților, iar potrivit legii acesta se prevalează de prezumția nevinovăției până hotărârea judecătorească devine finală.

Actualmente, victima-și face studiile superioare, după ce a beneficiat de asistență psihologică calificată în scopul reabilitării după infracțiunea a cărei victimă a devenit.

În acest sens, Direcția investigații infracțiuni informatice a Inspectoratului Național de Investigații în comun cu procurorii PCCOCS, reiterează recomandările ce țin de siguranța online a copiilor.

Recomandări pentru părinți/educatori privind măsurile de educare și de autoinstruire

# Fiți cel mai bun prieten al copilului din mediul online.

# Comunicați deschis și continuu cu copilul și explicați-i măsurile de siguranță online.

# Comunicați cu copilul privind experiența online.

# Urmăriți toate conturile copilului din rețelele de socializare. Atenţie, însă, ca acest proces să nu fie transformat în control represiv, deoarece astfel copilul va fi determinat să se ascundă. „Împrieteniţi-vă” pe reţelele sociale, apreciaţi-i postările, iar dacă vedeţi ceva ce vă îngrijorează vorbiţi-i atent, între patru ochi.

# Explicați-i copilului riscurile privind partajarea imaginilor personale pe Internet și utilizarea camerelor web.

# Asiguraţi-vă că copilul respectă limitele de vârstă pentru înregistrarea profilurilor pe web site-urile din Internet.

# Explicați copilului că utilizatorii din Internet se pot prezenta sau afișa în profil date false.

# Interesați-vă cine sunt prietenii virtuali, cu cine și unde copilul merge.

# Explicați copilului să nu spună numele, adresa sau alte date personale străinilor.

 Recomandări pentru copii privind navigarea în Internet

# Nu spuneți datele privind nume, telefon, adresa sau alte informații personale străinilor.

# Apreciați critic informațiile oferite în Internet de persoane necunoscute, deoarece utilizatorii publică sau comunică multe informații false.

# Nu adăugați în „lista de prieteni” persoane necunoscute.

 Recomandări tehnice

# Configurați setările de confidențialitate, în special în rețelele de socializare.

# Folosiți parole puternice și unice pentru fiecare cont, modificați-le periodic. Pentru aceasta, se recomandă de utilizat o aplicație manager de parole.

# După finalizarea utilizării contului personal, deconectați-vă din acesta. Nu este suficientă doar închiderea browserului sau a aplicației în care v-ați autentificat.

# Nu introduceți date pe web site-uri nesecurizate (care încep cu http://) și utilizați doar site-urile securizate (https:// – unde litera „s” semnifică cuvântul „securizat”).

# Nu deschideți e-mailuri sau fișiere recepționate de la persoane pe care nu le cunoașteți. Acestea pot conține viruși care preiau controlul asupra computerului.

# Utilizați programe antivirus şi firewall.

# În caz de abuz online, RAPORTAȚI. O puteți face prin următoarele modalități:
Telefon: 116-111 (Telefonul copilului), (022) 75-88-06, (022) 75-67-87 (Centrul Național de Prevenire a Abuzului Față de Copii), 112 (Serviciul național unic pentru apelurile de urgență);
E-mail: [email protected] (Direcția investigații infracțiuni informatice);
Web site: politia.md, siguronline.md, 12plus.md.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente