(foto) Cunoaște-o pe Cătălina Munteanu, tânăra care a obținut trei de 10 din oficiu la bacalaureat

catalina
Foto:arhivă personală

Faceți cunoștință cu olimpica Cătălina Munteanu, în vârstă de 18 ani, elevă în clasa a XII-a „A” la Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din raionul Hâncești. Tânăra a obținut trei note de 10 din oficiu la bacalaureat, astfel îi rămâne să mai susțină doar o singură probă – istoria.

„Am reușit să ating aceste culmi doar prin muncă, acesta este secretul succesului – munca. Exercițiul constant, combinat cu interes și dorință de afirmare pe plan profesional, a facilitat calea spre succes. În același timp, le datorez rezultatele mele profesorilor mei care mi-au fost călăuză pe acest drum și fără ajutorul cărora nu aș fi reușit”, ne-a povestit Cătălina Munteanu, olimpica în vârstă de 18 ani din clasa a XII-a „A” de la Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din Hâncești.

În momentul când a aflat că a fost scutită de la trei examene, a fost învăluită de un sentiment firesc de fericire, amestecat cu sentimente de ușurare și mândrie datorită faptului că a văzut rezultatul muncii sale asidue. „Cel puțin pentru mine este o mare realizare, o dovadă a efortului depus. Se spune că «finalul încununează opera», deci cred că cele trei note de 10 din oficiu este finalul perfect pentru cei 12 ani de străduință și dedicare.”

„Pasiunile au trecut pe plan secundar”

Fiecare muncă este remunerată, răsplătită într-un final pe măsură, dar calea spre succes nu este tocmai netedă și ușoară, astfel tânăra Cătălina a renunțat la multe pentru a se afla astăzi aici. După cum spune ea: „Orice scop cere anumite sacrificii, deci și succesul academic necesită o anumită «jertfă». Totuși cea mai proeminentă este insuficiența de somn și odihnă. Sunt zile în care dormeam câte trei-patru ore pe noapte, pentru că nu reușeam să asimilez toată informația. În același timp, am fost nevoită să pun pasiunile pe planul secundar, deoarece îmi ocupau foarte mult timp”.

Mulți în această cale către succes renunță, se simt extenuați, iau o pauză și regretă că uneori ajung să spună „nu” lucrurilor care le aduc plăcere, care îi face mai fericiți și împliniți, dar Cătălina, la întrebarea dacă are anumite regrete că a renunțat la anumite lucruri pentru a reuși să obțină astfel de rezultate, a răspuns ferm: „Nu regret absolut nimic! Chiar dacă pe alocuri îmi venea să renunț la tot și să mă relaxez și eu ca toți colegii mei, sunt fericită că nu am făcut-o. Este un rezultat de care chiar sunt mândră!”.

Eleva spune că: „Cea mai grea perioadă a fost cea a olimpiadelor. Orarul acestora nu era unul foarte accesibil, deci pe lângă lecțiile de la școală trebuia să-mi găsesc timp pentru studiu individual pentru olimpiade, ceea ce a fost extenuant”.

Cu toate acestea a reușit să se poziționeze pe locul III la etapa republicană la disciplinele limba și literatura română și geografie, plus că, a prezentat și examenul TOFEL pe care l-a susținut, lucru pentru care a fost scutită de la examene.

Este o persoană care acceptă critica constructivă, dar spunea că: „Totuși, am învățat pe calea cea grea că gura lumii nu se va închide niciodată. Indiferent de situații, mereu vor fi persoane invidioase care vor dori să te tragă în jos prin cuvinte demoralizatoare sau insulte. În astfel de situații, am învățat că tăcerea și succesul este cel mai răsunător răspuns”.

Cătălina mărturisește că în momentele de cumpănă familia a fost alături precum și pedagogii care au crezut în ea, chiar dacă ea însăși nu credea în forțele proprii, lucru datorită căruia a putut să-și depășească limitele.

# Planuri de viitor

Tânăra este pasionată de mică de lectură, întrucât aceasta i-a fost promovată de la o vârstă fragedă. Totodată, Cătălina mai este pasionată și de dans.

„Literatura este un factor primordial în formarea personalităților umane. Cărțile oferă lecții valoroase cititorilor, pe care le-am ascultat cu atenție și pe care le-am implementat în viața mea. Iubesc lumea scenei, în special a dansului. Practic dansul deja de nouă ani la Galaxy’s Dance Studio și doresc pe viitor să continui dezvoltarea mea pe plan artistic, în paralel cu cel academic. Fiind parte dintr-un colectiv artistic, am realizat importanța lucrului în echipă pentru a atinge scopul final propus”.

După absolvirea liceului, își va urma studiile în Regatul Țărilor de Jos, la Facultatea Relații Internaționale, accentuând că mereu și-a dorit o experiență peste hotare.

„Mă consider norocoasă că deja am fost acceptată la universitate.” Cu toate acestea, tânăra spune că intenționează să se întoarcă în Republica Moldova după finalizarea studiilor. „Nu aș putea lăsa Moldova pentru totdeauna. Iubesc Moldova și, chiar dacă plec la studii, mă învăluie un sentiment de melancolie că trebuie să-mi părăsesc țara. De aceea, sper să-mi pot pune bazele unei cariere în străinătate și, ulterior, să mă întorc acasă pentru a contribui la evoluția Moldovei.”

# Sfaturi pentru elevi

Cătălina are următorul mesaj pentru absolvenții ce susțin în această perioadă examenele: „În primul rând, să muncească cu spor și încredere în sine. În timpul examenului să citească cu atenție subiectele propuse și să se concentreze în rezolvarea sarcinilor. Nu trebuie să ne panicăm în cazul unei greșeli minore, totuși nu este sfârșitul lumii. Sunt sigură că toți se vor descurca remarcabil!”, iar pentru cei ce încă se află pe băncile școlii, Cătălina le spune: „Să-și urmeze visurile! Indiferent de circumstanțe sau opiniile celor din jur, nu plecați capul în jos. Munciți pentru ceea ce vă doriți! Nu vă pierdeți speranța niciodată și veți vedea visurile devenind realitate!”.

Tânăra spune că sfaturile de care a ținut cont mereu sună în felul următor: „Muncă constantă! Este o expresie «porcul nu se îngrașă în ajun», de aceea este necesară o pregătire din timp pentru a ajunge la victoria dorită”.

Autoare: Teoctista Colța

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente