Ministerul Afacerilor Interne comunică că rândul de tiruri cu marfă care așteaptă să treacă frontiera de stat către România s-a redus la jumătate. La această oră, șirul de tiruri măsoară o lungime de 3 km, față de sâmbătă, când coada de așteptare pentru formalități era de peste 6 km lungime.
În acest moment, la intrarea la punctul de frontieră Leuşeni sunt 151 camioane de mare tonaj, iar fluxul este în creștere, lungimea cozii de tiruri fiind de 3 km. Numărul polițiștilor de frontieră și al lucrătorilor vamali care lucrează în tură, în acest punct de frontieră, a fost suplimentat cu 20 %.
În Leușeni controlul vamal se procesează cu un scaner și un cântar. De asemenea, Republica Moldova este pregătită cu relocarea unui scaner pentru punctul de frontieră Leușeni-Albița, pentru a fi montat în teritoriul României, în perimetrul în care se va desfășura controlul mixt la frontiera de stat. Pentru realizarea acestui lucru, este necesar ca partea română să ofere condiții tehnice și logistice pentru operarea scanerului în bune condiții.
Situația procesării controalelor vamale la frontiera Leușeni – Albița se prezintă astfel:
10 iunie 2022 – au fost procesate 152 tiruri cu marfa și alimente;
11 iunie 2022 – au fost procesate 268 tiruri cu marfa și alimente;
12 iunie 2022 – au fost procesate 320 tiruri cu marfa și alimente;
13 iunie 2022 – până la ora 13.00 – au fost procesate 218 tiruri cu marfă și alimente.
În săptămâna curentă, autoritățile moldovene continuă discuțiile cu partea romană pentru operaționalizarea efectivă a controlului prin echipele mixte în punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița.
Totodată, MAI pregătește mai multe documente spre aprobare, pentru ședința de mâine a Comisiei Situații Excepționale, care vor permite funcționarilor din Republica Moldova să lucreze instituționalizat pe teritoriul României, precum și alte măsuri pentru a face posibilă acțiunea echipelor de control mixte la frontiera Leușeni-Albița.
Amintim că, la sfârșitul lunii mai, Uniunea Transportatorilor și Drumarilor din Republica Moldova (UTD) și Asociația Internațională a Transportatorilor Auto din Moldova (AITA) au adresat o scrisoare deschisă autorităților, în care informau despre faptul că petrec patru-cinci zile la vamă pentru efectuarea procedurilor vamale, menționând că, deși problema exista anterior, aceasta s-a agravat odată cu invazia Rusiei asupra Ucrainei.