Astăzi este a 110-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.
🟣 O altă groapă comună a civililor împușcați de armata rusă a fost găsită în apropierea satului Mâroțke, raionul Bucea, regiunea Kiev.
„Șapte cetățeni de rând au fost torturați de ruși și apoi executați brutal cu împușcături în cap”, a declarat Andrâi Nebâtov, șeful poliției din regiunea Kiev.
🟣 Primarul Odesei, Henadi Truhanov, a anunțat că străzile din oraș, ale căror nume sunt asociate cu Rusia, vor fi redenumite. Lista străzilor va fi supusă unei ședințe a comisiei de istoric și toponimic, deputații consiliului orășenesc urmând să ia decizia finală.
🟣 Președintele turc Recep Erdogan a anunțat începerea instalării unei conducte de gaz pe fundul Mării Negre, în largul coastei Turciei. Potrivit acestuia, Turcia se așteaptă să producă 10 milioane de metri cubi de gaz dintr-un nou zăcământ din Marea Neagră în primul trimestru al anului 2023.
De asemenea, producția de gaze dintr-un zăcământ din Marea Neagră în largul coastei Turciei va atinge apogeul până în 2026, a adăugat Erdogan.
🟣 Președintele francez Emmanuel Macron plănuiește o vizită în Ucraina miercuri, 15 iunie, a declarat Bruno Cassanel, prim consilier al ambasadorului francez în Ucraina. Potrivit acestuia, Președintele Franței va vizita Kiev după vizita sa în Moldova.
🟣 În cele 100 de zile de război împotriva Ucrainei, Rusia a primit 93 de miliarde de euro din exporturile de combustibili fosili, scrie Le Figaro.
Majoritatea livrărilor au mers către Uniunea Europeană: aceasta a reprezentat 61 % din exporturile de combustibili fosili ale Rusiei, în valoare de aproximativ 57 de miliarde de euro. China (12,6 miliarde de euro), Germania (12,1 miliarde de euro) și Italia au fost alți cumpărători mari (7,8 miliarde de euro). .
Veniturile Rusiei au fost asigurate în principal de vânzarea țițeiului, într-o măsură mai mică – de gaze, produse petroliere, gaze naturale lichefiate și cărbune.
🟣 Ministerul Apărării al Ucrainei a confirmat transferul centrului Severodonețk sub controlul armatei ruse. Acest lucru a fost anunțat în briefing-ul de astăzi de către speakerul Ministerului Apărării, Oleksandr Motuzeanâk, care a menționat că armata rusă are avantaje considerabile în artilerie.
Potrivit acestuia, acum au loc lupte la Severodonețk, iar comandamentul nu își cruță oamenii, folosind tactica din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
🟣 În Donbas, Forțele Armate ale Ucrainei au eliberat trei sate și au mutat teritoriul frontului cu 15 kilometri. După cum s-a raportat în gruparea Forțelor Mixte, în anumite zone din Donbas, Forțele Armate ale Ucrainei nu doar se apără, ci și înaintează treptat.
🟣 Armata rusă controlează din nou aproximativ 70 % din Severodonețk. Potrivit lui Serhi Haidai, evacuarea în masă și livrarea ajutorului umanitar este imposibilă din cauza bombardamentelor. Armata reușește să evacueze doar câțiva oameni pe zi.
Totodată, Haidai mai menționează că la Azot rămân aproximativ 500 de locuitori, dintre care 40 sunt copii. Anterior, oamenii de acolo au refuzat să părăsească orașul.
🟣 Presa pro-Kremlin anunță că o maternitate din Donețk a fost bombardată. Acest lucru este raportat de corespondenții RIA Novosti și Izvestia, precum și de TASS. Ei scriu că personalul maternității și femeile însărcinate au fost evacuate, informează BBC.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!