Profesoara de biologie Svetlana Grigoreanu vă ajută cu sfaturi cum să susțineți examenul de bacalaureat

Svetlana Grigoreanu
Foto:colaj #diez

Au rămas doar câteva zile din sesiunea de bacalaureat, iar liceenii vor încheie sesiunea de bac cu examenul la solicitare. Pentru cei care și-au ales disciplina de Biologie, #diez vine în ajutor cu câteva sfaturi. Pentru asta, am vorbit cu profesoara Svetlana Grigoreanu, profesoară de biologie și chimie la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Leova.

În pragul examenelor, frica și stresul sunt dominante, iar pentru a le depăși și pentru a susține cu succes examenul de capacitate la Biologie, profesoara îți recomandă următoarele sfaturi.

#1. Pentru rezolvarea testului de examen sunt acordate 180 de minute (trei ore astronomice) timp suficient pentru analiza testului. Inițial treci vizual peste tot testul. Testul la biologie constă din trei compartimente: 1) Diversitatea în lumea vie și particularitățile evolutive ale lumii vii (clasa a X-a); 2) Sisteme și procese vitale (clasa a XI-a) și 3) Bazele geneticii și ameliorarea organismelor (clasa a XII-a). Organizează-ți timpul în așa mod, ca să oferi cea mai multă atenție subiectului la care consideri că te descurci mai greu.

#2. Pentru un management eficient al timpului poți începe rezolvarea cu itemii pentru care ești sigur de răspuns sau cei care solicită mai mult timp. De exemplu: problema de genetică (din experiența anilor precedenți elevii se descurcă bine la rezolvare), dar este important să analizezi cu atenție conținutul problemei și să notezi corect datele, să identifici genotipurile formelor parentale, să identifici gameții formați de ambele forme parentale, să completezi grilajul Pennet și să analizezi corespunzător sarcinii datele din grilaj. Este important să hașurezi sau să încercuiești genotipul căutat, să realizezi calculele necesare și să formulezi un răspuns corespunzător întrebării sarcinii.

#3. Dacă decizi să începi rezolvarea testului cu explicarea esenței noțiunilor biologice trebuie să știi că utilizarea corectă a vocabularului biologic este foarte importantă. Nu te grăbi și îți vei aminti noțiunile biologice necesare.

#4. Itemii însoțiți de imagini, de asemenea, merită o atenție deosebită. E mai simplu dacă se solicită completarea legendei cu cinci structuri la alegere, însă dacă ai de răspuns la niște întrebări utilizând imaginea, atunci este important să citești cu atenție sarcina formulată și să răspunzi concret la întrebare.

#5. În test sunt și itemi ce presupun compararea organismelor din diferite categorii taxonomice după anumite criterii. Aici trebuie fie să stabilești niște criterii de deosebire, fie să compari în baza unor criterii deja stabilite. Dacă lipsesc, este necesar să alegi corect criteriile de deosebire, astfel trăsăturile vor fi mai simplu de identificat, fiind că vei avea deja un indiciu.


Greșeli frecvente pe care le fac elevii

#1. Liceenii se grăbesc și greșesc la problema de genetică lucruri simple. Fie nu oferă răspunsul în conformitate cu întrebarea din sarcină, fie calculează procentajul greșit. Atenția este deosebit de importantă la acest item. Dacă elevii sunt atenți, se vor descurca, obținând un punctaj maxim.

#2. Absolvenții frecvent uită să utilizeze vocabularul biologic, pentru ce li se scad puncte.

#3. La itemii ce presupun compararea organismelor se încurcă criteriul de deosebire, ceea ce va aduce cu sine și trăsături greșite. Fiți atenți și totul va fi bine.


Sfaturi generale

#1. Consultați testele din anii precedenți de pe ance.gov.md, în așa mod veți fi mai familiarizați cu testul, dar sunt sigură că ați făcut deja asta.

#2. În ziua examenului și în ajun fiți calmi. Stresul aduce cu sine multe greșeli. Echilibrul emoțional este foarte important.

#3. Exersează zilnic măcar câte un exercițiu, astfel vei fi mai sigur că știi materia, respectiv vei fi mai liniștit în plan emoțional.

#4. Graba strică treaba! Scrie mai întâi pe ciornă, apoi pe foaia testului, pentru a fi sigur că nu comiți greșeli.


Amintim că anul acesta, examenul la biologie va avea loc pe data de 17 iunie.


Vedeți și:
profesorul de matematică Sergiu Budaianu vă ajută cu sfaturi cum să susțineți bacalaureatul;
sfaturi din partea unei profesoare de limba și literatura română pentru elevii ce urmează să susțină bacalaureatul;
sfaturi din partea unei profesoare de limba engleză pentru elevii ce urmează să susțină bacalaureatul;
profesoara de informatică Lilia Ciubotaru vă ajută cu sfaturi cum să susțineți bacalaureatul;
profesoara de geografie Olesea Lupu vă ajută cu sfaturi cum să susțineți bacalaureatul;
ai bacalaureatul la istorie? Dionis Smoleac te ajută cu sfaturi cum să obții un punctaj maxim;
profesoara de chimie Svetlana Grigoreanu vă ajută cu sfaturi cum să susțineți bacalaureatul;
profesorii de fizică Veronica Rotari și Sergiu Cârlig vă ajută cu sfaturi cum să susțineți bacalaureatul;
# profesoara de franceză Tatiana Țurcan vă ajută cu sfaturi cum să susțineți bacalaureatul.


Aici găsiți orarul probelor de bacalaureat din anul 2021/2022, iar aici găsiți răspunsurile la 14 cele mai frecvente întrebări despre sesiunea de bacalaureat în Moldova.

Echipa #diez este alături de absolvenții liceelor în fiecare an și aduce informații utile despre examenele de bac. Dacă te numeri și tu printre tinerii care are de susținut în acest an bacalaureatul, îți sugerăm să urmărești acest tag special de pe #diez pentru a fi la curent cu toate noutățile despre examen.

Autoare: Nicoleta Lisevici

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente