Astăzi este a 108-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.
🟣 În timpul vizitei la Kiev, Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, i-a spus președintelui Volodâmâr Zelenski că avizul executivului UE cu privire la cererea Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană va fi gata până la sfârșitul săptămânii viitoare, scrie presa din Ucraina.
🟣 Locuitorii din Odesa continuă să ignore interdicția autorităților de a vizita plajele. Astăzi, pentru o familie, ieșirea la mare s-a încheiat cu o tragedie.
În timp ce mama și copilul despachetau lucrurile, tatăl a decis să măsoare adâncimea și temperatura apei. Câteva minute mai târziu a avut loc o explozie în apă. Bărbatul a murit, notează unian.net.
🟣 Volodâmâr Zelenski a respins petiția privind ridicarea interdicției pentru bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani de a părăsi Ucraina, scrie presa din Ucraina.
Președintele Ucrainei a precizat că, în conformitate cu articolul 17 din constituție, protejarea suveranității Ucrainei este responsabilitatea poporului său. În același timp, articolul 64 din constituție permite ca drepturile și libertățile să fie limitate în timpul legii marțiale care a fost în vigoare din 24 februarie.
🟣 Armata rusă a lovit asupra localității Vrubivka, apoi au intrat în Orihove și după au luat din nou cu asalt orașul Severodonețk, distrugând infrastructura, informează șeful Administrației Regionale de Stat Luhansk, Serhi Haidai.
🟣 ONU a numit condamnarea la moarte a trei prizonieri de război din așa-numita Republica Populară Donețk, controlată de Kremlin, drept crimă de război.
„Asemenea procese ale prizonierilor de război sunt echivalente cu o crimă de război. OHCHR este îngrijorat de faptul că așa-numita «curte supremă» a autoproclamatei Republici Populare Donețk a condamnat trei militari la moarte. Potrivit comandamentului ucrainean, acești oameni făceau parte din Forțele Armate ale Ucrainei și nu ar trebui tratați ca mercenari”, a declarat într-un comunicat Raveena Shamdasani, purtătoarea de cuvânt a Oficiului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului.
🟣 De la începutul războiului în Ucraina, aproximativ 10 000 de apărători ucraineni au fost uciși, acest lucru a fost menționat de Oleksi Arestovâci, consilier al președintelui ucrainean.
Totodată, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, armata rusă a înregistrat pierderi umane care ajung la circa 32 000 de persoane.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!