Profesorii de fizică Veronica Rotari și Sergiu Cârlig vă ajută cu sfaturi cum să susțineți bacalaureatul

My project
Foto:colaj #diez

Fizica este una dintre puținele discipline pe care elevii o aleg pentru examenul la solicitare. Totuși, pentru curajoșii care au optat anume pentru această disciplină, #diez propune câteva recomandări din partea profesorilor de fizică Veronica Rotari și Sergiu Cârlig pentru a avea rezultate excelente la examenul de bacalaureat. În acest an, elevii vor susține examenul la solicitare în data de 17 iunie.

Recomandările profesoarei Veronica Rotari

Profesoara Veronica Rotari afirmă că dacă ați ales examenul la solicitare fizica, atunci sigur vreți să faceți o carieră de succes. Deci nu vă rămâne decât să vă demonstrați capacitățile pe care cu siguranță le aveți! Ce trebuie să faceți pentru a obține nota bine meritată?

#1. Fiți calmi, nu intrați în panică când vedeți itemii din test. Emoțiile vă pot juca festa, nu aveți nevoie de ele în timpul examenului. Citiți cu atenție toți itemii, folosiți maculatoarele, nu scrieți direct pe test.

#2. Cum să vă gestionați timpul pentru toți itemii din test? Citiți cu atenție fiecare item în parte fără grabă, veți reuși în trei ore, nu vă axați pe timp, ci pe întrebări din test.

#3. Fiți atenți la itemii unde trebuie de continuat propoziția ca ea să fie adevărată sau să încercuiți variantele A/F. În unele cazuri, din cauza adverbului nu, greșiți la item, aceasta vă poate juca festa.

#4. Fiți atenți la itemul cu relația cauză-efect, țineți minte: cauza-efect este doar atunci când ambele propoziții care sunt separate de magicul deoarece sunt adevărate și aceste propoziții au legătură una cu alta, iar dacă cel puțin una dintre propoziții este falsă sau ambele propoziții sunt adevărate, dar nu au legătură între ele, cauză-efect nu există.

#5. Fiți atenți la rezolvarea problemelor de calcul. Îndeosebi la calculele cu puteri: la înmulțire – puterile se adună, la împărțire – se scad; dacă apare puterea sub linia de fracție, ea urcă pe linia de fracție și își schimbă semnul. La transformarea în Sistemul Internațional, nu încurcați valoarea lui mili/kilo, micro/mega etc.

#6. La probleme cu circuitele electrice, fiți atenți la conexiunile în serie/paralel/mixte. Aduceți-vă aminte de legile care stau la baza acestor conexiuni. La problemele de calcul din mecanică fiți atenți la desene, nu uitați de mărimile fizice vectoriale/scalare. Atenție maximă la problemele unde apare noțiunea de variații.

#7. Nu vă axați pe: „Am a treia parte din test scris, cu siguranță voi lua un 5”. Sunt sigură, știți cu mult mai mult, ați ales această disciplină la solicitare nu pentru un 5, deoarece sunteți siguri pe voi, deci demonstrați că cunoașteți nu de 5 ci de 10, am încredere în voi, cu siguranță veți reuși!


Greșeli frecvente pe care le fac elevii

#1. În ultima noapte nu se odihnesc, citesc mult, rezolvă și dacă greșesc automat le apare ideea că nu știu nimic.

#2. Greșeli frecvente în timpul examenului: nu se focusează pe test, ci pe ce se petrece prin sala de examen, intră în panică când unii deja pleacă din sală.

#3. Nu sunt atenți când citesc itemii simpli, de obicei acolo greșesc, citesc pe diagonală și nu recitesc încă o dată.

#4. La probleme de calcul pierd punctaj când au de extras necunoscuta din formulă și la citirea figurilor (desenelor) ce sunt indicate în probleme deseori sunt ignorate.

#5. Scriu rezolvarea direct în test și în caz că au greșit intră în panică. Nu sunt atenți când transcriu pe curat, nu verifică ce au scris pe maculator înainte de transcriere pe test.


Sfaturi generale

#1. Încetați să mai gândiți că bacalaureatul este un motiv de frică. Indiferent de ce este în test, nimeni și nimic nu vă poate dezechilibra dacă sunteți siguri că sunteți pregătiți.

#2. Exersați sistematic. Transformați exersarea într-un obicei care vă aduce satisfacție și vă orientează spre noi culmi. Fiți siguri pe voi, doar ați exersat mult, ați ales această disciplină din motiv că v-a plăcut fizica, nu? Și aveți nevoie de asta în alegerea profesiei.

#3. Folosiți tot timpul alocat pentru examen și nu vă grăbiți să transcrieți pe lucrare. Recitiți încă o dată fiecare item și răspunsul lui, asigurați-vă că răspunsul este destinat itemului indicat. Scrieți îngrijit, cu acuratețe, citeț și atenți să nu treceți peste câmpul alocat în item pentru a nu fi penalizați.

#4. La rezolvarea problemelor, să vă conduceți de algoritmul de rezolvare și nu haotic. Nu uitați de mărimile fizice ca acestea să fie corecte, precum și unitatea de măsură în Sistemul Internațional dacă este necesar. Formulele de calcul să fie corecte, îndeosebi asigurați-vă că ați extras corect necunoscuta din formulă. Vă sugerez să mergeți după simpla formulă matematică pentru verificare, cum ar fi 6 = 2 × 3, vă ajută mult, vă asigur.

#5. Gândiți corect, recurgeți la gândirea logică, ceea ce gândiți se transformă în ceea ce faceți, fiți siguri de ceea ce scrieți.

#6. Nu pierdeți timpul prețios pentru a vă duce la meditații. O puteți face și singuri acasă cu ajutorul canalelor de YouTube și Educația online. Veți găsi multe lucruri interesante și accesibile pentru voi, în plus sunt gratuite.


Recomandările profesorului Sergiu Cârlig

La rândul său, profesorul de fizică Sergiu Cârlig ne spune că sunt foarte puțini elevi care aleg fizica doar pentru o notă de trecere. De obicei, această disciplină este solicitată de către elevii care vor avea nevoie de această disciplină pentru continuarea studiilor universitare, de aceea examenul este unul deloc simplu, dar care merită tot efortul. Dânsul vă oferă câteva sugestii și sfaturi care vă pot ajuta să susțineți mai bine examenul.

#1. Exersarea. La examen se merge pregătit, chiar dacă sunteți olimpic, dar fără notă din oficiu. Câteva teste rezolvate de pe pagina Agenției Curriculum și Evaluare, alegeți sesiunea, tipul testului – exersare, pretestare sau sesiunile de bază/suplimentară, apoi selectați examenul 5 și, în final, fizica. Testele vă vor crea o impresie mai clară despre gradul de pregătire. Rezolvați mai întâi testul, apoi confruntați cât mai onest rezolvarea cu baremul. Fiți un pic mai dur la acordarea punctelor, apoi convertiți-le în note conform schemei: > 96 %, > 90 %, > 74 %, > 58 %, > 42 %, > 25 %, respectiv, pentru notele 10, 9, 8, 7, 6, 5. Pentru exersare se pot folosi și testele din anii precedenți, dar notarea va trebui adaptată la maximul de 60 puncte. Planificați-vă activitățile și rezervați timp pentru cât mai multe teste.

#2. Programa de bac. Descărcați Programa de bac și pe lângă conținuturile și finalitățile evaluate puteți încerca și testele propuse. Oricum bifați ceea ce cunoașteți, dar revedeți neapărat ceea ce vă creează disconfort sau vă pare dificil.

#3. 100 p. = 100 %. Din această sesiune (2022) numărul de puncte pentru un test este 100. Testul nu este mai dificil decât cele mai vechi, dar trebuie să fiți atenți la detalii. De exemplu, primii itemi care verifică nivelul de cunoaștere și înțelegere se punctează cu două puncte per item – e ușor să obții două puncte, dar le pierzi la fel de ușor dacă ratezi. În itemii de aplicare (4-9) sau integrare (10-12) se vor acorda puncte și pentru detalii care mai devreme nu erau obligatorii – desenul schița sau schema problemei, mărimile vectoriale indicate corect etc., dar solicitate explicit în textul problemei. Rezultatul final corect se va aprecia cu 2 p. – unul pentru valoarea numerică, altul pentru unitatea de măsură. Aveți grijă să le calculați și să scrieți corect. De regulă, valorile mărimilor implicate se aleg astfel ca prin simplificări sau reduceri să obțineți ușor rezultatul, dar se pot întâlni și situații când va trebui să faceți calcule mental sau pe hârtie. Verificați dacă nu s-au topit aceste abilități de-a lungul anilor.

#4. Anexa. Fiecare test de bac la fizică este însoțit de o anexă cu formule. Varianta actualizată o puteți consulta în testele de la pretestare/exersare din sesiunea 2022 sau în programă. Verificați dacă înțelegeți fiecare constantă, fiecare simbol sau fiecare noțiune dată în anexă. Dacă este cazul, revedeți materia studiată. Manualele le găsiți aici.

#5. Pregătirea. De regulă, profesorul de clasă este cel care organizează pregătirea în timpul celui de-al doilea semestru al clasei a 12-a. Mai simplu este să te pregătești de bac cu un preparator, preferabil care a mai avut elevi care au luat bacalaureatul la fizică, poate grupați doi-trei colegi de suferință. Dacă din anumite considerente ați ales să fiți autodidact, pe lângă testele model rezolvate, parcurgeți și manualele cu pixul în mână – conspectul obținut vă va folosi eventual și la facultate.

#6. Ordinea. Ordinea rezolvării e o chestie de gust, competență și tradiție, dar problemele sunt, de regulă, ordonate de la simplu spre complicat, deși depinde de experiența anterioară a rezolvitorului. Oricum nu vă fixați pe o problemă pe care nu știți cum să o rezolvați, dar treceți mai departe. Nu uitați să reveniți, mai ales unde ați lăsat ceva neterminat – calcule, expresia finală etc. Poate vă ajută un mic tabel pe maculator cu numărul problemelor, în care bifați/tăiați problemele rezolvate.

#7. Ultima problemă. Deși are poziția celui mai dificil subiect, nu întotdeauna este așa. Este o problemă în care teoretic se propune soluția unui item experimental. Este important să se facă descrierea modelului, să se prezinte schema, desenul circuitului, dacă este cazul, să se scrie ecuațiile care descriu situația și să se obțină formula de calcul.

#8. Pretestare. De regulă, cele mai multe probleme de la examen sunt similare celor de la pretestare. Adică înainte de examen testul de la pretestare trebuie consultat, înțeles și rezolvat obligatoriu!

#9. Comentarii. Scrieți comentarii la pașii executați la rezolvare doar dacă acest lucru se cere în condiție. Nu pierdeți timpul în zadar. Dacă ați optat pentru bacalaureatul la fizică în altă limbă, și nu vă amintiți decât în română noțiunea pe care trebuie să o scrieți (în special la itemii 1-3) e mai bine să apară o necorespondență lingvistică decât spațiul gol. Multilingvismul sănătos e la ordinea zilei în educație, iar verificatorii vor încerca să identifice adevărul științific.

#10. Nota 5. În principiu, nota 5 se ia destul de ușor – doar identificarea unităților de măsură din itemul 2 îți completează 10 din 25 de puncte. Pe ici colo mai scrii câte ceva și poți avea nota de trecere. Dacă ați picat la bac de pe altă planetă și nu aveți idee cum se rezolvă problemele, încercați să scrieți la fiecare dintre ele formulele din anexă corespunzător subiectului. Citiți în text „gaz ideal”, identificați în anexă câteva formule – ecuația de stare, legile proceselor simple etc. Cu siguranță că una-două dintre ele se vor puncta și nu va trebui să vii și la anul.

#11. Metode neortodoxe. Obținerea unei note prin metode necinstite este, pe lângă o rușine și un risc, o acțiune nedurabilă. Doar nu v-ar plăcea să vă proiecteze o casă un arhitect/inginer sau să vă trateze un medic care au copiat la examene. Aveți grijă să verificați dacă nu aveți copiuțe sau alte lucruri interzise înainte de a intra în sala de examen, dar și dacă nu ați făcut notițe pe palme sau alte părți ale corpului. Vrem elevi cu mâinile curate!

#12. Există viață după bac? Da, există! Toți elevii care au făcut un efort susțin examenele cu brio. Satisfacția atingeri unui nivel intelectual mai înalt compensează orice pregătire sinuoasă și dificilă. Succes!


Vedeți și:
profesorul de matematică Sergiu Budaianu vă ajută cu sfaturi cum să susțineți bacalaureatul;
sfaturi din partea unei profesoare de limba și literatura română pentru elevii ce urmează să susțină bacalaureatul;
sfaturi din partea unei profesoare de limba engleză pentru elevii ce urmează să susțină bacalaureatul;
profesoara de informatică Lilia Ciubotaru vă ajută cu sfaturi cum să susțineți bacalaureatul;
profesoara de geografie Olesea Lupu vă ajută cu sfaturi cum să susțineți bacalaureatul;
ai bacalaureatul la istorie? Dionis Smoleac te ajută cu sfaturi cum să obții un punctaj maxim;
# profesoara de chimie Svetlana Grigoreanu vă ajută cu sfaturi cum să susțineți bacalaureatul.


Aici găsiți orarul probelor de bacalaureat din anul 2021/2022, iar aici găsiți răspunsurile la 14 cele mai frecvente întrebări despre sesiunea de bacalaureat în Moldova.

Echipa #diez este alături de absolvenții liceelor în fiecare an și aduce informații utile despre examenele de bac. Dacă te numeri și tu printre tinerii care are de susținut în acest an bacalaureatul, îți sugerăm să urmărești acest tag special de pe #diez pentru a fi la curent cu toate noutățile despre examen.

Autoare: Alina Zibrițchi

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente