În contextul afluxului sporit a transportului de mărfuri la frontiera de stat a Republicii Moldova cu România, din primele zile ale crizei, MAI a răspuns solicitării Serviciului Vamal și oferă suport continuu colegilor din PTF, pentru a face accesul pe cât se poate de rapid în punctele de control vamal. În același timp, Poliția de Frontieră este implicată și în desfășurarea atribuțiilor sale de bază, ce presupune asigurarea securității frontierei de stat, combaterea migrației ilegale și criminalității transfrontaliere.
Acțiunile realizate de Poliția de Frontieră, la indicația MAI, au implicat:
# crearea de echipe comune;
# aplicarea măsurilor suplimentare de coordonare și dirijare a camioanelor pentru staționare;
# implementarea mecanismul „Revers”;
# suplinirea efectivului Poliției de Frontieră la cele mai aglomerate puncte de trecere a frontierei.
„Cu toate că facilitarea accesului transportului de mărfuri solicită efort suplimentar, subdiviziunile MAI continuă să desfășoare activități de asigurare a unui acces rapid a transportului de pasageri în PTF. Datorită protocoalelor și măsurilor de fluidizare aplicate, timpul de procesare pentru transportul de pasageri este până în 5 minute. În cazul în care va apărea riscul de crearea a cozilor, IGPF va informa cetățenii în timp util, astfel încât situația cu traficul sporit de mărfuri să nu afecteze interesele altor participanți la trafic”, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Interne.
Angajații INSP asigură accesul preferențial al camioanelor cu marfă rapid perisabilă și intervin pentru deblocarea accesului în punctele de frontieră pentru camioanele ale căror șoferi nu reușesc să anticipeze situația din teren și rămân blocați pe drum.