Una dintre disciplinele școlare propuse spre alegere pentru proba la solicitare este geografia. În acest an, examenul de bacalaureat la geografie va fi susținut în data de 17 iunie. Respectiv, liceenii care au solicitat această probă mai au la dispoziție mai puțin de două săptămâni pentru pregătire. În acest sens, #diez vă propune câteva recomandări din partea profesoarei de geografie Olesea Lupu, care activează în cadrul Instituției Publice Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din municipiul Ungheni, pentru a avea un rezultat cât mai bun la examen.
Profesoara Olesea Lupu ne spune că oportunitățile care oferă îmbinarea reușită a cunoștințelor geografice și utilizarea acestora în situații reale determină un grad înalt de solicitare a acestei discipline la examenele de bacalaureat: „Elevii aleg geografia din mai multe aspecte: este interesantă, conține posibilități de a procesa informații cunoscute și adaptate din mediul natural și social, iar atlasul geografic este o sursă prioritară de informare și ajutor, relevantă, care sprijină absolventul în aplicarea competențelor grafice și cartografice”.
#1. La examen vei putea utiliza atlasele:
— Atlas Geografia continentelor și oceanelor clasele a VI-a-a VII-a;
— Atlas Geografia umană a lumii pentru clasa a XI-a;
— Atlas Geografia mediului pentru clasa a XII-a.
#2. Indexul de nume geografice de la pagina 96 (Atlas Geografia continentelor și oceanelor clasele a a VI-a-a VII-a) te va conduce direct la trapezul în care este localizată denumirea geografică prin litere și cifre, evitând pierderile de timp pentru rezolvare.
#3. Unele informații cu referire la apartenența statelor lumii la organizații internaționale (Uniunea Europeană) le poți obține din atlasul pentru clasa a XI-a, pagina 64.
#4. Ține cont de direcțiile pe hartă N, S, V, E (la exercițiile de calculare a distanțelor, direcția de scurgere a unui râu etc.). Autorii atlaselor geografice te ajută indicând emisferele după meridianul 0 (la est/vest de Greenwich).
#5. Pentru a te putea concentra în timpul examenului, ai nevoie să citești atent testul integru, ca mai apoi să determini modul și pașii pe care vrei să-i parcurgi pentru a reuși în timp rezolvarea testului. Vei sistematiza informația (tema, unitatea de învățare etc.).
#6. Alege ordinea de rezolvare optimă, începe cu itemul care-l consideri mai accesibil din start pentru tine pentru a reduce stresul.
#7. Punctajul acordat transformă sarcina în una concretă și clară: fii atent(ă), nu pierde punctele atunci când ai de argumentat, de descris, de explicat, de demonstrat, de dedus, de stabilit. Respectă condiția, căci anume acești itemi îți taie din punctaj destul de considerabil.
#8. Nu folosi cuvinte multe, de prisos. Pune accent pe terminologia geografică (cauze, consecințe, măsuri de ameliorare). Vocabularul geografic e atât de frumos!
#9. Utilizează maculatorul pentru a evita corectările și alte semne neclare care îți pun în pericol lucrarea. Scrie lizibil, cu o nuanță vizibilă de culoare, explicit, utilizând spațiile adecvat.
Greșeli frecvente pe care le fac elevii
# Este foarte important să alegi corect harta tematică solicitată în item. Greșeli în rezolvarea sarcinilor, mai ales de aplicare a rețelei de grade a hărții, sunt generate de alegerea hărții nepotrivite.
* Exemplu: pentru determinarea coordonatelor geografice ale vârfului Aconcagua de pe continentul America de Sud, este mult mai reușită harta fizică a Americii de Sud de la pagina 68 decât Harta fizică a lumii de la pagina 2-3.
# În cazul analizei unei climograme, elevul nu citește atent condiția care-i solicită să înscrie în spațiul rezervat, temperatura celei mai reci luni, iar el indică luna ianuarie. Nu se scrie corect valorile de temperatură pozitive sau negative, la fel se greșește la indicarea gradelor și scara Celsius. Mai multă atenție nu este de prisos!
# La itemii Adevărat /Fals nu se substituie corect termenul greșit cu cel corect.
# Nu se delimitează corect noțiunea de zonă de climă și tipul de climă.
# Deseori, noțiunea de regiune se înlocuiește greșit cu altele care nu se solicită: țară, continent, oraș etc.). Exemplu: identifică o regiune cu densitate mare a populației. Răspuns posibil corect: Europa de Vest (se scrie greșit: Franța), Asia de Sud (se scrie greșit India).
# Absolvenții suprapun incorect literele/cifrele din item sau harta-contur anexată. Nu se respectă întocmai poziția literei propuse pe toate hărțile tematice solicitate (harta solurilor, harta climatică, harta densității populației etc.).
# Nu se respectă algoritmul de caracterizare a poziției economico-geografice a unui stat. Exemplu: dacă se solicită să apreciezi poziția economico-geografică a unui stat față de statele vecine, atunci răspunde doar la acest aspect și nu îmbina poziția față de căile de transport sau resurse naturale etc. Este important să procesezi harta politică și să indici denumiri de state vecine, nivelul lor social-economic de dezvoltare și după situație, apartenența lor la organizații internaționale care are impact asupra țării descrise.
*Exemplu: apreciază poziția economico-geografică a Germaniei față de statele vecine. Utilizează pentru elaborarea răspunsului integru și corect Clasificarea statelor după nivelul social-economic, propus în manualul de geografie, clasa a XI-a, pag.11.
*Răspuns: Germania are o poziție favorabilă față de statele vecine, deoarece acestea sunt state cu nivel înalt de dezvoltare economică, membre ale Uniunii Europene (la vest: Franța, la sud-est: Austria, Cehia, la nord-est: Polonia etc.) care influențează pozitiv dezvoltarea țării prin schimbul de mărfuri și capital, forță de muncă, circulația liberă etc.
# Deseori, în exercițiile de calculare a orei pe glob, se confundă operația de scădere/de adunare în funcție de direcția și poziția orașului a cărei oră este necesar de determinat. Ora descrește de la est spre vest (mișcarea de rotație a Pământului se realizează de la vest spre est).
# Nu se delimitează termenii de ramură/subramură/produs finit/materie primă.
*Exemplu: se știe că Japonia este un stat maritim, specifică două ramuri de specializare a industriei țării reieșind din această afirmație.
*Greșeli comise: se confundă ramura piscicultura (subramură a sectorului primar) cu industria de prelucrare a peștelui (industria alimentară) sau transportul naval (ramură a sectorului serviciilor) cu construcțiile navale (subramură a industriei mijloacelor de transport).
# Nu se respectă condiția în cazul când se solicită efectuarea calculelor pe foaia de test și se indică doar rezultatul.
*Exemplu: calculați amplitudinea anuală a temperaturii aerului (efectuați toate calculele pe foaia de test). 27 ͦC − 24 ͦC = 3 ͦC sau 27 ͦC − (−24 ͦC) = 51 ͦC.
Sfaturi generale
#1. Stabilește-ți corect timpul pentru realizarea itemilor.
#2. Începe cu itemii din domeniul Aplicare și Operare sau Integrare și Transfer care sunt apreciați cu cel mai mare punctaj.
#3. Optează pe pregătirea prin elaborarea de scheme/tabele care au un grad mai mare de structurare și concentrare a informației.
#4. Recitește de câte ori ai posibilitatea materialul/conspectele, căci geografia reprezintă un obiect de studiu cu conținuturi vagi, ceea ce pune în pericol modul de memorare a informației.
#5. Studiază noțiunile propuse pentru bac și asociază, identifică un cuvânt-cheie care te va orienta spre înțelegerea ei.
#6. La calcularea orei pe glob este recomandabil ca să aranjezi conținutul întrebării pe maculator sub forma unei hărți-scheme. Ține minte: dacă două orașe se găsesc în emisfere diferite, atunci gradele de longitudine ale acestor orașe se adună, iar dacă două orașe se găsesc în aceeași emisferă, gradele de longitudine se scad.
#7. Utilizează harta zonelor de climă pentru a putea identifica denumirea maselor de aer, caracteristicile acestora și direcția de deplasare pe anotimpuri.
#8. Pentru itemii din domeniul Integrare și Transfer este foarte important să prezinți punctul tău de vedere, o acțiune proprie de soluționare a unei probleme.
#9. Pentru indicarea mediului geografic, utilizează harta zonelor climatice, (ecuatorială, subecuatorială etc.) iar pentru concretizare folosește harta zonelor geografice. Exemplu: mediul temperat (stepa); mediul temperat (păduri de conifere).
#10. Fii atent(ă) la scara care indică mersul temperaturii și cel al precipitațiilor, care uneori sunt schimbate cu locul.
#11. Respectă condiția în cazul când se solicită efectuarea calculelor pe foaia de test.
#12. Verifică-ți sarcinile rezolvate din teste de diferite nivele împreună cu profesorul pentru a soluționa unele lacune și ambiguități.
Vedeți și:
# profesorul de matematică Sergiu Budaianu vă ajută cu sfaturi cum să susțineți bacalaureatul;
# sfaturi din partea unei profesoare de limba și literatura română pentru elevii ce urmează să susțină bacalaureatul;
# sfaturi din partea unei profesoare de limba engleză pentru elevii ce urmează să susțină bacalaureatul;
# profesoara de informatică Lilia Ciubotaru vă ajută cu sfaturi cum să susțineți bacalaureatul.
Aici găsiți orarul probelor de bacalaureat din anul 2021/2022, iar aici găsiți răspunsurile la 14 cele mai frecvente întrebări despre sesiunea de bacalaureat în Moldova.
Echipa #diez este alături de absolvenții liceelor în fiecare an și aduce informații utile despre examenele de bac. Dacă te numeri și tu printre tinerii care are de susținut în acest an bacalaureatul, îți sugerăm să urmărești acest tag special de pe #diez pentru a fi la curent cu toate noutățile despre examen.
Autoare: Alina Zibrițchi