În ultimii 10-15 ani se schimbă ireversibil piața muncii și sistemul educațional. Tot mai mulți tineri aleg să-și dedice energia muncii și nu studiilor formale. Câteva decenii în urmă o facultate era o etapă importantă în formarea profesională, fiind una din foarte puținele opțiuni existente de a te forma profesional și de a acumula un set de abilități necesare pentru o carieră reușită. Datorită dezvoltării digitale și extinderii pieței, au apărut însă numeroase locuri de muncă care nu mai necesită o diplomă de licență.
Domeniul dezvoltării personale și profesionale oferă cursuri, seminare, webinare, lecții, mentorat, training, aplicații mobile, menite să te facă mai bun, mai determinat și mai competent în anumite nișe de activitate. Sistemul educațional continuă să fie unul mai formal și rigid, spre deosebire de opțiunile non-formale cum sunt cele de mai sus, care s-au adaptat mai rapid și mai ușor la cerințele pieței muncii.
Iată ce opțiuni demne de considerare îți oferă piața muncii dacă nu ai o facultate finalizată:
#1 Profesii tehnice. E un stereotip învechit că meseriile precum electrician(ă), sudor sau sudoare, mecanic(ă) auto, croitor sau croitoare, stivuitor sau stivuitoare nu sunt bine cotate pe piața muncii. E tot mai multă nevoie de profesioniști cu abilități tehnice, care se predau în colegii sau la cursuri de specializare, iar numărul de companii care oferă perspective bune și salarii atractive acestor categorii de lucrători e în creștere.
#2 Însoțitor și însoțitoare de bord. Zborurile cu avionul au devenit foarte accesibile în ultimii 10 ani, iar numărul rutelor avia a crescut simțitor, inclusiv din Chișinău. Însoțitor/oare de bord sau stewardesă, cum i se mai spune, e o profesie interesantă, complexă și, desigur, foarte bine plătită. Există cursuri de formare în acest domeniu și posturi vacante pe măsură.
#3 Infirmier(ă) sau îngrijitor/îngrijitoare. Nu sunt profesii ușoare și necesită anumite cunoștințe medicale de bază (dar nu de nivel academic), dar sunt profesii nobile și esențiale.
#4 Agent(ă) vânzări. Companiile din vânzări oferă multe oportunități celor care știu să vândă, dar nu au o calificare în acest sens. Ba mai mult – o facultate cu profil economic încă nu înseamnă abilități bune de negociere și vânzare, care sunt de multe ori un talent șlefuit de experiență. Nici nu mai pomenim că se fac bani buni în acest domeniu promițător.
#5 Locuri de muncă sezoniere sau ocazionale. Pe lângă binecunoscutele profesii de chelner și chelneriță, barista, zidar(ă), culegător și culegătoare, sunt și alte categorii de munci sezoniere foarte bune: fotograf(ă)/cameraman(ă), montare video, design grafic, make-up artist, nail artist, animator sau animatoare. Mulți profesioniști oferă cursuri și instruire în aceste domenii – o investiție care, cu perseverență și abilități, se răscumpără rapid. Un alt avantaj este că multe din ele sunt tipuri de lucru achitat pe zi, așa că vezi rezultatul muncii tale aproape imediat.
Acestea nu sunt nici pe departe toate joburile și oportunitățile pe care le poți găsi dacă nu ai terminat o facultate. Mai multe oferte de muncă demnă de luat în considerare găsești pe platforma delucru.md. Succes la căutarea – și găsirea – unui job fain!