Zeci de tineri au explorat meserii interesante și bine plătite la Ziua Învățământului Dual! Curtea Muzeului Național de Istorie din Chișinău a găzduit o serie de activități dedicate învățământului profesional tehnic dual – o formă alternativă a învățământului profesional tehnic clasic.
Evenimentul a întrunit circa 20 de instituții de învățământ profesional tehnic și companii care s-au întrecut în ateliere interactive și prezentarea oportunităților de studii și de angajare actuale. Evenimentul cu sloganul „Înveți. Muncești. Câștigi!” se va mai desfășura pe 4 iunie la Soroca și va culmina pe 15 iunie la Cahul.
Anatolie Topală, Ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova: „Ziua de astăzi este dedicată învățământului dual, formei de învățământ profesional tehnic cu multe beneficii, în primul rând pentru tineri, care, în procesul de obținere a meseriei, primesc bursă, precum și posibilitatea de a lucra într-o companie, primesc salariu și au mai mari șanse de angajare după absolvire. Cu ajutorul partenerilor noștri, am dezvoltat cadrul normativ pentru a da o și mai mare amploare acestei forme de învățământ și deja înregistrăm progrese. Dacă în primii ani am început cu circa 200 de studenți admiși în această formă de învățământ, acum avem peste 5000 de elevi care au obținut o meserie, iar peste 60% din ei s-au angajat imediat în câmpul muncii, chiar în compania în care și-au făcut studiile. Venim și cu un șir de îmbunătățiri la cadrul normativ, atât pentru tineri, cât și pentru companii. Tinerilor le garantăm condiții optime pentru instruire și pentru obținerea meseriei în cadrul unei companii, îi asigurăm că salariul nu va fi mai mic decât salariul minim garantat în sectorul economiei. Încurajăm și companiile să se implice tot mai mult în acest domeniu și le sprijinim prin rambursarea a până la 50 % din investițiile pe care le vor face în învățământul dual. Ne bucurăm foarte mult că numărul companiilor interesate este în creștere.”
Tineri moderni versus meserii actuale
Noile oportunități profesionale prezentate în cadrul evenimentului s-au adresat, în special, absolvenților de gimnaziu și liceu, dar și persoanelor de până la 35 de ani care își doresc să îmbrățișeze o nouă meserie. Tinerii vizitatori au aflat beneficiile învățământului dual și au participat la o serie de ateliere în domenii actuale precum electronica, energetica, tehnologiile informaționale, industria alimentară, moda, frumusețea sau chiar medicina.
Martin Roch, Șef al cooperării pentru Dezvoltare economică, Biroul de Cooperare al Elveției: „Este o zi importantă pentru toți cei implicați în învățământul profesional tehnic dual din Republica Moldova. Vreau să vă vorbesc despre experiența țării mele din care provin, Elveția – o țară mică, dar care este printre cele mai competitive și inovative economii din lume. În Elveția un ucenic poate deveni, la un moment dat, director al unui festival în aer liber, director executiv al unei companii sau chiar președinte al țării. Cum a spus săptămâna trecută președinta Maia Sandu, „niciodată nu știi unde ajungi peste 10-15 ani”. Și predecesorul meu de la ambasadă a început din învățământul dual. S-a format ca instalator, iar în timp a ajuns să lucreze la ambasadă. Învățământul profesional tehnic și sistemul de învățământ dual fac parte din economia și cultura Elveției, este ceea ce poate asigura un viitor bun.
Învățământul profesional tehnic este cea mai populară formă de învățământ în Elveția – o aleg 2 din 3 elevi și concursul este destul de mare, iar elevii pot opta pentru 250 de profesii. Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare ajută guvernul, companiile, școlile, partenerii să creeze locuri de muncă și mai multe oportunități pentru tinerii din Republica Moldova. Noi încurajăm companiile să creeze locuri de muncă, încurajăm colaborarea între companii și instituțiile de învățământ profesional tehnic și, în general, serviciul public să sprijine și să ofere aceste oportunități elevilor. Învățământul profesional tehnic dual este pentru un tânăr cea mai scurtă cale spre un salariu, spre experiență profesională, deoarece, fiind instruit de către profesioniști, intră imediat pe piața muncii – ceea ce este productiv atât pentru tineri, cât și pentru țară. Școlile sunt aici și sunt gata să primească elevii, companiile sunt aici, iar acesta este un pas important pentru viitorul nostru comun.”
Oana Vodiță, Managera proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde”, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ): „Mă bucur că reușim astăzi să reluăm această tradiție a evenimentelor dedicate învățământului dual, după aproape doi ani și jumătate de pauză și de restricții. Mă bucur că ați reușit să veniți, să vedeți și să apreciați eforturile făcute de către instituțiile de învățământ profesional tehnic și de către agenții economici parteneri pentru a construi împreună programe duale durabile și de succes. De asemenea, domnul ministru Topală a amintit de cadrul legal care s-a realizat în Moldova pentru susținerea învățământului dual; domnul Harea a menționat rolul agenților economici, iar eu voi vorbi astăzi despre actorul principal în cadrul învățământului dual – voi, tinerii. Este important că există condiții pentru desfășurarea unor programe duale interesante, de perspectivă în Moldova, care să vă asigure un viitor, un job decent, aici, acasă, în Moldova. Așadar, eu vă încurajez să vă informați (noi vă stăm la dispoziție cu informații despre oportunitățile în învățământul dual), să vă înscrieți și să vă instruiți, astfel încât în cel mai scurt timp să deveniți competitivi pe piața muncii!”
Potențialii studenți au avut ocazia să adreseze întrebări, să participe la discuții cu membrii instituțiilor participante și să încerce diverse meserii. Astfel, în cadrul atelierelor au descoperit trucuri culinare, vestimentare și de frumusețe, au aflat secretele agriculturii eficiente, au explorat inovațiile energetice și au văzut cum pot schimba lumea prin digitalizare.
Sergiu Harea, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova: „Asistăm la un eveniment care, cu siguranță, va fi un catalizator în dezvoltarea mediului de afaceri din țara noastră. Aprobarea de către Parlament și promulgarea de către Președinție a Legii cu privire la învățământului dual va spori numărul elevilor care vor activa în cadrul companiilor, numărul studenților care vor prelua experiențele practice și competențele necesare pentru piața muncii. Pe parcursul ultimilor ani peste 100 de companii au devenit parte integrantă a acestui proces. Evoluția învățământul dual contribuie la creșterea competitivității economiei naționale. Este foarte important să conștientizăm că în cadrul învățământului dual, 70% din timpul de studiu te afli în cadrul companiei. Aici înveți să fii parte a colectivului, să te organizezi, astfel încât să aduci plus valoare companiei, societății și, totodată, să crești în cadrul acestei companii. Acest parcurs îți va oferi perspective grandioase aici, în Republica Moldova. Prieteni, vă îndemn să beneficiați din plin de toate oportunitățile acestei forme de învățământ!”
Provocări distractive la Ziua Învățământului Dual
Pe lângă informații utile și oportunități unice, vizitatorii au avut parte și de un program distractiv. Pe scena evenimentului s-au desfășurat mai multe activități muzicale, defilări de modă, dar și dansuri în stiluri surprinzătoare, cum ar fi egiptean sau street dance. Iar Dance Academy Alternativa a implicat tinerii și într-un flashmob distractiv pe ritmurile piesei de senzație „Trenulețul”, de Zdob și Zdub & Frații Advahov.
Evenimentul a culminat cu un quiz cu premii pentru a-i răsplăti pe cei mai atenți și curioși tineri. Participanții au răspuns la întrebări despre învățământul dual, iar cei care au oferit răspunsuri corecte și rapide au primit câte un joc de societate „Descoperă Învățământul Dual” prin care vor afla cum funcționează sistemul.
Ziua Învațământului Dual 2022 este organizată de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).
Mai multe detalii despre eveniment sunt disponibile pe pagina evenimentului www.go.dual.md și pe pagina de Facebook Învățământul Dual.
Despre Învățământul Dual
Învățământul profesional tehnic dual este „școala fără șomeri” și reprezintă o formă alternativă a învățământului profesional tehnic clasic. Acesta își propune să ofere șanse egale tuturor tinerilor de a îmbrățișa o profesie care să le aducă beneficii și satisfacție pe termen lung, indiferent de proveniența socială, iar angajatorilor le oferă acces la forță de muncă bine calificată. Aproximativ 30 % din studii se desfășoară în instituția de învățământ, iar celelalte aproximativ 70 % – în cadrul agentului economic, astfel accentul fiind pus pe instruirea practică, în condiții similare celor reale de muncă. La absolvirea studiilor profesionale duale tinerii specialiști au locul de muncă aproape ”în buzunar”!