Profesoara de informatică Lilia Ciubotaru vă ajută cu sfaturi cum să susțineți bacalaureatul

Lilia Ciubotaru
Foto:colaj #diez

Examenul de bacalaureat la informatică la prima vedere poate să pară imposibil de susținut. Totuși, unii elevi optează anume pentru această disciplină pentru proba la solicitare. În acest sens, #diez vă propune câteva recomandări din partea profesoarei de informatică Lilia Ciubotaru pentru a susține examenul cu brio.

Dacă ai ales examenul la informatică, atunci sigur vrei să faci o carieră în domeniul IT. Acum îți rămâne doar să demonstrezi că ai formate și dezvoltate competențele necesare.

Iată ce ar trebui să faci pentru a susține cu succes proba de la bac!

#1. Spune nu stresului. În timpul examenului trebuie să fii calm(ă). Din cauza emoțiilor poți face greșeli semnificative: de exemplu, din grabă, să citești „sistem nepozițional” în loc de „sistem pozițional” sau invers.

#2. Managementul timpului. Nu pierde timp pentru a citi toți itemii imediat cum primești testul. Nu-ți ajută la nimic. Doar te vei stresa mai tare în caz că găsești un item mai complicat. Și te vei gândi mereu la el în loc să te concentrezi pe rezolvarea corectă. Primii itemi sunt cei mai ușori. La unii dintre ei vei putea răspunde de îndată ce i-ai citit. Fă-ți notițe pe ciorne și vei reveni la ele când vei fi gata să transcrii pe foaia de examen. Acordă mai mult timp programelor. Acești itemi aduc mai multe puncte. Dacă ai probleme la un calcul numeric, este bine să-l abandonezi și să te reîntorci la el mai târziu pentru a nu persista în eroare.

#3. Nu te grăbi să scrii programul direct pe foaia de examen. Folosește ciornele. Scrie pe ciornă o schiță a programului. Schițează pașii principali (în pseudocod dacă vrei). Scrie pe ciornă până îți faci o idee clară despre algoritm și apoi transcrie pe foaia de examen. Cum știi că ai o idee clară? Ești în stare să explici fiecare pas din program.

#4. Înainte de examen – exersează. Rezolvă mai multe teste de la sesiunile anterioare. Consultă baremul de notare de fiecare dată pentru a vedea pentru ce vei primi puncte. Se poate întâmpla să scrii lucruri inutile, care îți vor lua din timp și nu-ți vor aduce puncte.

#5. Cheia succesului la bacalaureat constă în faptul că știi structura testului. Dacă vei exersa suficient, vei observa că structura testului nu se schimbă de la an la an. Asta te va ajuta foarte mult în pregătire și în acumularea punctajului necesar.

#6. Ține minte: a treia parte din punctajul total îți aduce nota 5. Deci străduite-te să acumulezi 33 %-40 % din punctaj ca să fii sigur că ai un 5 minim garantat. Mai departe „luptă” pentru orice punct. Străduiește-te să nu lași niciun item nerezolvat. Chiar dacă știi doar o parte din rezolvare, scrie atât cât știi: asta îți poate aduce câteva puncte în plus.


Greșeli frecvente pe care le fac elevii

# Greșeli la calcularea multiplilor unităților de măsură a cantității de informație. Fii atent la calcule. Recomand să se consulte anexa pentru a nu da greș.

# Greșeli de sintaxă a programelor în Pascal sau C++. Se întâmplă uneori că se uită să se declare variabilele.

# La itemul cu Acces nu pot identifica tipurile de câmpuri sau tipurile de relații între tabele. Mai repeta-ți o dată aceste teme, nu va fi de prisos.

# Tema „Subprograme” – aici dificultatea ar putea fi în alegerea corectă a tipului de subprogram care, apelat în cadrul unui program, rezolvă cerința. Mulți copii nu fac corect distincția între subprogramele care returnează valori și cele care nu le returnează.


Sfaturi generale

#1. Citește foarte atent fiecare cerință pentru a evita confuziile de noțiuni.

#2. Recomandarea mea ar fi ca la toate subiectele ce necesită programare să adaugi comentarii programelor tale. Evaluatorului îi va fi astfel mult mai ușor să înțeleagă ceea ce ai făcut și va fi mai relaxat la corectat și e posibil să iei o notă mai mare.

#3. Folosește nume intuitive pentru variabile. Dacă ai de calculat un maximum, definește variabila „max” în loc de „k”. Dacă vrei să calculezi o sumă, folosește „sum” în loc de „p”. Așază programul bine în pagină.

#4. Scrie frumos, îngrijit, cu stilou cu cerneală de culoare albastră și nu uita că cineva trebuie să recitească lucrarea ta și să înțeleagă ceea ce ai scris.

#5. Înainte de a preda lucrarea, verifică dacă ai scris rezolvările pentru toate cerințele, cu atenție sporită la întrebările de tip grilă, care din grabă sau din neatenție pot fi omise.

În acest an, examenul de bacalaureat la informatică va fi susținut în data de 17 iunie.

Vedeți și:
profesorul de matematică Sergiu Budaianu vă ajută cu sfaturi cum să susțineți bacalaureatul;
sfaturi din partea unei profesoare de limba și literatura română pentru elevii ce urmează să susțină bacalaureatul;
# sfaturi din partea unei profesoare de limba engleză pentru elevii ce urmează să susțină bacalaureatul.


Aici găsiți orarul probelor de bacalaureat din anul 2021/2022, iar aici găsiți răspunsurile la 14 cele mai frecvente întrebări despre sesiunea de bacalaureat în Moldova.

Echipa #diez este alături de absolvenții liceelor în fiecare an și aduce informații utile despre examenele de bac. Dacă te numeri și tu printre tinerii care are de susținut în acest an bacalaureatul, îți sugerăm să urmărești acest tag special de pe #diez pentru a fi la curent cu toate noutățile despre examen.

Autoare: Alina Zibrițchi

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente