CDA solicită Ministerului Educației să le ofere informații elevilor din Ucraina despre cum pot susține bacalaureatul

bac

Centrul de Drept al Avocaților (CDA) a solicitat de la Ministerul Educației și Științei informații despre procedura de susținere a testului național multidisciplinar pentru refugiații din Ucraina, pentru a fi diseminată către persoanele interesate.

Cu un demers în acest sens directorul executiv al Centrului de Drept al Avocaților, Oleg Palii, s-a adresat ministrului educației și științei, Anatolie Topală.

În mesaj se menționează că, prin ordinul ministrului educației și științei al Ucrainei nr. 465 din 19 mai 2022, a fost aprobată lista localităților aflate în străinătate, pe teritoriul cărora vor fi înființate centre temporare pentru susținerea testului național multidisciplinar. Potrivit informației publicate pe pagina web oficială a Ministerului Educației și Științei al Ucrainei, ucrainenii care au fost forțați să părăsească țara din cauza războiului vor avea oportunitatea de a susține testul în mai multe țări, inclusiv în Republica Moldova. 

„CDA apreciază deschiderea autorităților Republicii Moldova de a susține tinerii refugiați din Ucraina și de a asigura dreptul acestora la educație și dorește să contribuie la informarea tuturor persoanelor interesate cu privire la această oportunitate. Or, termenul de confirmare a participării la testul național multidisciplinar expiră în data de 7 iunie, iar examenele naționale de absolvire a învățământului liceal sunt foarte importante pentru că oferă tinerilor oportunitatea de a accede în învățământul superior”, se arată într-un comunicat emis de CDA.

Potrivit datelor oferite de Ministerul Educației, peste 1 700 de copii refugiați din Ucraina sunt încadrați în instituțiile de învățământ general din Moldova, dintre aceștia – 45 sunt liceeni.

Asociația Obștească „Centrul de Drept al Avocaților” (CDA), partenerul oficial al Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR), oferă asistență juridică solicitanților de azil, refugiaților, apatrizilor, persoanelor nedocumentate, cât și persoanelor cu cetățenia sau statutul juridic nedeterminat. Odată cu începutul războiului în Ucraina, Centrul de Drept al Avocaților acordă suport juridic refugiaților din Ucraina, fiind prezent în peste 62 de Centre de cazare din întreaga țară.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente