Ucraina a denunțat decizia rușilor de a implementa o procedură rapidă și simplificată de acordare a pașapoartelor rusești ucrainenilor din regiunile ocupate și spune că aceste acțiuni reprezintă o „încălcare flagrantă” a integrității sale teritoriale, scrie Digi24.
„Acordarea forţată de paşapoarte ucrainenilor din Herson şi Zaporijjea este o nouă dovadă a obiectivului criminal al războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat Ministerul de Externe ucrainean într-un comunicat, citat de AGERPRES.
Ucraina spune că această decizie a rușilor reprezintă o încercare de „confiscare a teritoriilor ucrainene pentru ocuparea și integrarea lor juridică, politică și economică în Rusia”.
Regiunea Herson a fost cucerită integral de armata rusă după lansarea invaziei din 24 februarie, în timp ce regiunea Zaporijjea este doar parţial controlată de invadatori. Rezidenţii din aceste teritorii ocupate sunt vizaţi de „procedura simplificată” instituită de dictatorul rus prin decret miercuri.
Ministerul ucrainean de Externe a spus că această măsură „deschide calea obligării locuitorilor din teritoriile ocupate temporar de armata rusă să obţină cetăţenia rusă”.
Ucraina spune că o astfel de măsură reprezintă o „încălcare flagrantă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei” şi a „normelor şi principiilor dreptului internaţional”.
„Decretul prezidenţial rus este nul din punct de vedere juridic şi nu va avea consecinţe” asupra „apartenenţei locuitorilor din teritoriile temporar ocupate de Rusia la cetăţenia ucraineană”, potrivit MAE de la Kiev.
Decretul lui Putin extinde decizia pe baza căreia paşapoarte ruseşti au fost distribuite locuitorilor din regiunile Doneţk şi Luhansk, ocupate de ruşi, în regiunile Zaporijjea şi Herson. Documentul intră în vigoare de la data semnării lui, adică din 25 mai, potrivit mediei ucrainene.
Până în iunie 2021, peste 630 000 de persoane din regiunile Luhansk şi Doneţk, aflate sub controlul miliţiilor separatiste dirijate de Moscova, primiseră paşapoarte ruseşti, potrivit autorităţilor ucrainene. De altfel, cu câteva zile înaintea declanşării războiului împotriva Ucrainei, Rusia recunoscuse independenţa aşa-ziselor „republici populare” Doneţk şi Luhansk din estul Ucrainei.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!