În acest an, absolvenții treptei liceale vor susține proba la limba de instruire în data de 7 iunie, iar pentru că au mai rămas doar două săptămâni până la examenul de bacalaureat la română, liceenii se pregătesc din ce în ce mai intens. Astfel, #diez vă propune o serie de manuale opționale pe care le puteți răsfoi pentru a vă consolida cunoștințele.
#1. Noțiuni de teorie literară
Probabil ați auzit despre acest manual încă din clasa a X-a. Aici veți găsi o sinteză mai amplă a tuturor temelor pe care le-ați studiat în timpul anilor de liceu. Manualul este divizat în câteva capitole și cuprinde informații despre:
# noțiunile de teorie literară de bază;
# structura operei literare;
# comentariul literar;
# versificația;
# genurile și speciile literare;
# definirea speciilor literare;
# figuri de stil;
# stilurile funcționale ale limbii române;
# curentele literare.
Informațiile sunt însoțite de exemple concrete din textele din literatura română și universală care fac parte din programa școlară pentru liceu.
#2. MEMO GIM
Deși este un manual recomandat în special elevilor de gimnaziu, MEMO GIM-ul devine util și în cazul în care liceenii doresc să își reamintească de modelele de analiză, ortografie sau definiții. MEMO GIM-ul este o călăuză utilă în procesul de asimilare și exersare a materiei pentru bacalaureat. Acest manual este divizat în câteva compartimente și pune la dispoziția elevilor următoarele informații:
# definiții la toate compartimentele limbii române;
# algoritmi ai diverselor analize;
# sinteze în scheme și tabele;
# ortografie;
# probleme dificile de analize;
# abateri de la normă;
# teste de autoevaluare;
# parametri de abordare a textului literar;
# ghiduri și modele pentru diverse tipuri de compoziție școlară;
# ghiduri la comentarea lucrărilor lirice, epice și dramatice;
# alte îndrumări pentru receptarea corectă a mesajelor textelor literare.
Asemenea manualului „Noțiuni de Teorie Literară”, MEMO GIM-ul propune exemple concrete din operele literare studiate în anii de liceu, fapt care ușurează considerabil munca elevilor la realizarea anumitor comentarii literare, analize și sinteze în privința celor citite.
#3. Textul poetic. Valori stilistice
Manualul respectiv este util atât tinerilor din clasa a IX-a, cât și absolvenților aflați în pragul examenului de bacalaureat. Cartea propune modele de la care elevii pot lua informații utile pentru pregătirea mai profundă pentru examenul la limba de instruire. Acesta este un instrument util pentru:
# reactualizarea competențelor și cunoștințelor culturale, lingvistice și stilistice acumulate pe parcursul anilor de școală;
# formarea abilităților de interpretare, a capacității de exprimare concisă și elevată;
# oferă posibilități și deprinderi de a lucra cu orice text nou.
Acest manual constituie încă un ghid oportun și riguros la perceperea corectă a materialelor de studiu pentru examenul de bacalaureat la română.
#4. Compoziția școlară
Acest manual vă propune modele de texte la limba și literatura română pentru clasele V-XII. Datorită acestui manual, veți fi capabili de a redacta și interpreta:
# texte funcționale;
# texte reflexive;
# scrieri despre textul literar;
# creații artistice.
Tot în acest manual veți întâlni noțiunile de compunere, compoziție, eseu – exerciții ce formează cultura literar-artistică a elevului. Totodată, învățând din această carte, elevii vor dobândi noi competențe de muncă intelectuală.
Lucrarea respectivă sintetizează tipurile de compuneri conform curriculei de bază, propune niște mostre (pe care nu ar trebui să le plagiați). Textele sunt structurate pe capitole și fiecare este urmat de un posibil plan de acțiuni care permite elevului să-și structureze propriile lucrări conform unui punct de vedere personal.
#5. Dicționar de personaje literare
Manualul indispensabil fiecărui elev – Dicționarul de personaje literare, pentru elevii claselor V-XII, vă propune o listă de personaje din literatura română (pe care sigur i-ați cunoscut la orele de limbă și literatură română). Astfel, acest dicționar este structurat în câteva capitole care vă propun caracterizarea amplă a următoarelor tipuri de personaje:
# personaj de baladă populară;
# personaj de basm popular;
# personaj de basm cult;
# personaj de poem;
# personaj de poem eroic;
# personaj de schiță;
# personaj de povestire;
# personaj de povestire fantastică;
# personaj de nuvelă realistă;
# personaj de nuvelă istorică;
# personaj de nuvelă psihologică;
# personaj de nuvelă fantastică;
# personaj de roman tradițional, realist, obiectiv;
# personaj de roman istoric;
# personaj de roman modern de analiză psihologică;
# personaj de roman eroic modern;
# personaj de roman realist-obiectiv;
# personaj de dramă istorică;
# personaj dramă psihologică;
# personaj de comedie.
La fel, la finele manualului veți găsi o serie de sinteze despre personajele literare și clasificarea personajelor în funcție de tipologie. Informația este bine structurată și pe înțelesul elevilor.
#6. Dicționar de motive și simboluri literare
Acest manual devine necesar la analiza textelor lirice. Și dacă identificarea motivelor și simbolurilor din textele studiate vă dădeau bătăi de cap, atunci, acest dicționar vă poate fi de folos în timpul pregătirii pentru examenul de bacalaureat la română. Dicționarul de motive și simboluri literare vă propune pentru început o explicație a noțiunilor motiv și simbol. Ulterior, urmează în ordine alfabetică toate motivele și simbolurile literare cuprinse în textele pe care le-ați studiat în timpul celor trei ani de liceu. Acestea sunt însoțite de o amplă explicație și de o serie de exemple extrase din operele care fac parte din curricula liceală.
#7. Teste pentru evaluarea sumativă
Deși nu este un manual în adevăratul sens al cuvântului, caietul de teste pentru evaluarea sumativă, asemenea manualelor de mai sus, vă poate deveni un bun prieten în timpul pregătirii pentru examenul de bacalaureat.
Fie că ați avut aceste tip de caiet (disponibil în două variante: pentru clasa a X-a și pentru clasa a XI-a), fie oricare alt tip de caiet de teste, este important ca înainte de examenele de bacalaureat să revizuiți testele pe care le-ați rezolvat deja fiind ghidați de profesor. Pe lângă faptul că caietul propune o serie de teste care sunt în concordanță cu curricula liceală, aici veți găsi și o explicație a baremelor de corectare, o serie de recomandări pentru rezolvarea itemilor propuși, dar și câteva modele de analiză și caracterizare a personajelor literare.
Aici găsiți orarul probelor de bacalaureat din anul 2021/2022, iar aici găsiți răspunsurile la 14 cele mai frecvente întrebări despre sesiunea de bacalaureat în Moldova.
Echipa #diez este alături de absolvenții liceelor în fiecare an și aduce informații utile despre examenele de bac. Dacă te numeri și tu printre tinerii care are de susținut în acest an bacalaureatul, îți sugerăm să urmărești acest tag special de pe #diez pentru a fi la curent cu toate noutățile despre examen.
Autoare: Alina Zibrițchi