Poliția de frontieră de la Aeroportul Internațional Chișinău vrea să revizuiască protocoalele de securitate pentru ca oamenii să nu fugă din zona sterilă

Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova
Foto:Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a solicitat de urgență agentului responsabil de securitatea în zona sterilă a Aeroportului Internațional Chișinău, revizuirea protocoalelor de asigurare a securității pentru acest perimetru din incinta aeroportului. Această solicitare a venit ca urmare a incidentelor provocate de fuga unor persoane cărora li s-a interzis intrarea în Moldova și care urmau a fi returnate în țara de proveniență.

În ultimele 10 luni au existat trei cazuri în care persoanelor cărora li s-a refuzat intrarea în Moldova au fugit din zona sterilă a Aeroportului Internațional Chișinău.

Ultimul caz a fost înregistrat în seara zilei de 25 mai 2022. După ce Poliția de Frontieră nu a permis intrarea în Republica Moldova a unui cetățean turc, acesta a părăsit zona sterilă a aeroportului. 

Odată constatat incidentul, au fost formate echipe operative, fiind alertate subdiviziunile de frontieră din teritoriu, inclusiv structurile locale ale Poliției, în vederea căutării și depistării persoanei în cauză.

De asemenea, a fost format un grup comun de lucru cu agentul responsabil de securitatea în zona sterilă pentru stabilirea exactă a situației și pentru a identifica soluții viabile în sensul evitării pe mai departe a astfel de cazuri.

Cu privire la cazul de ieri, persoana de cetățenie turcă nu îndeplinea condițiile formale de intrare în Moldova, fără a avea alte suspiciuni, astfel încât nu putea fi pus în custodia Poliției de Frontieră până la îmbarcare și părăsirea aeroportului.

Precizăm că activitatea de supraveghere și control al Poliției de Frontieră este limitată pentru cazul în care unor persoane nu le este permisă intrarea în țară, dar fără ca acestea să fie raportate cu fapte care ar pune în pericol ordinea publică sau securitatea Moldovei.  

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente