(video) Limba găgăuză se încadrează în categoria „limbilor aflate pe cale de dispariție”. Care este soluția

redd-9o8YdYGTT64-unsplash
Foto:unsplash.com

Știați că standardele internaționale în domeniul drepturilor omului prevăd necesitatea de a acorda o atenție specială limbilor aflate pe cale de dispariție? Tocmai de aceea, Institutul Pentru Inițiative Strategice a lansat un videoclip din cadrul proiectului ce ține de promovarea studierii limbilor româna și găgăuza în Gagauzia.

Așadar, Adunarea Populară a Găgăuziei a constatat că limba găgăuză se încadrează în categoria „limbilor aflate pe cale de dispariție” și tot mai puțini oameni o folosesc în viața de zi cu zi.Însă, majoritatea locuitorilor ai UTA Gagauz-Yeri nu cunosc nici limba de stat a Republicii Moldova, nici alte limbi străine, ceea ce le afectează șansele de a primi studii superioare de calitate, de a găsi un loc bun de muncă, de a-și dezvolta afacerea, de a se alătura serviciului public sau organizațiilor internaționale.

# Care este soluția?

Educația multilingvă poate fi o soluție. Învățământul multilingv înseamnă predarea concomitentă în mai multe limbi pentru aceeași clasă sau grup de elevi. De exemplu, prin predarea unor obiecte într-o limbă și altelor – într-o altă limbă.

# Cum ar putea arăta în practică educația multilingvă în UTA Gagauz-Yeri?

Crearea claselor în care o parte din discipline vor fi predate în rusă, o parte – în limba găgăuză și o parte – în limba de stat. Volumul care urmează a fi predat în fiecare limbă va fi decis de elevi, părinți și va depindede capacitatea sistemului educațional din autonomie și din țară.

# Cine ar trebui să facă acest lucru?

Instituțiile de stat – autoritățile Republicii Moldova și ale autonomiei găgăuze – sunt responsabile de respectarea și asigurarea drepturilor fundamentale ale omului.

În urma ultimei vizite în Republica Moldova a Raportorului Special al ONU pentru problemele minorităților, autorităților central s-a recomandat să „ia măsurile necesare pentru a asigura o educație de calitate în limba de stat pentru toți” și să introducă „învățământul bilingv și multilingv, astfel încât persoanele din minoritățile etnice să poată studia în limba maternă”.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente