„Marin Pavlescu nu a dezertat.” Procuratura nu a pornit un dosar penal pe numele soldatului gay care nu s-a întors în unitatea militară

Marin-Pavlescu-920×504
Foto: Facebook/Marin Pavlescu

Procuratura Chișinău, oficiul sectorului Buiucani, nu a pornit un dosar penal pe numele lui Marin Pavlescu pe motiv de dezertare. În cele din urmă, oamenii legii au constatat că soldatul gay nu a revenit din concediu din cauza hărțuirii la care era supus în unitatea militară, nu și din cauza „eschivării de la serviciul militar”.

„Fac public decizia Procuraturii sectorului Buiucani din municipiul Chișinău de a refuza pornirea cauzei penale pe presupuse fapte de dezertare în baza denunțului adresat de Ministerul Apărării. Unul dintre motivele de a refuza pornirea cauzei penale este următoarea, citez: «S-a constatat că militarul în termen [n.r. Marin Pavlescu] prin faptul că nu s-a prezentat în unitatea militară după concediul de cinci zile nu a avut scopul de a se eschiva de la serviciul militar. Acesta nu s-a prezentat, deoarece este intimidat și hărțuit de către camarazi din cauza orientării lui homosexuale». Un alt motiv a servit faptul că s-a pornit un alt dosar penal în baza articolului 177, aliniatul întâi prim din Codul Penal care prevede sancțiuni pentru culegerea ilegală a informației despre viața privată a persoanei, adică a clientului meu, Marin Pavlescu. Reamintesc că discuția telefonică a acestuia cu partenerul său de atunci a fost înregistrată fără consimțământul clientului meu și răspândită printre militari în unitatea militară, fapt care a contribuit la intimidarea și hărțuirea clientului meu în armată”, a declarat avocata tânărului

Vă amintim că, în luna noiembrie, Marin Pavlescu, soldat în termen, nu s-a întors din concediu în unitatea militară invocând că este hărțuit de alți soldați și de ofițeri din cauza că este gay.

Angelica Frolov, a scris pe profilul ei de Facebook despre cazul lui. Despre orientarea lui sexuală s-a aflat după ce Marin a împrumutat telefonul mobil de la un ofițer. Însă tânărul nu a știut că telefonul ofițerului înregistrează audio toate convorbirile. Astfel, discuția cu iubitul lui a fost ascultată, iar informația despre homosexualitatea tânărului a fost făcută publică.

Marin a înregistrat un mesaj video în care zicea că urma să se prezinte la ora 16.00 la unitatea militară, însă nu o va face pentru că: „În ultimele șase luni, am fost supus hărțuirii în unitatea militară din motiv că sunt gay. Astfel, am decis să nu mă întorc. Sunt pe deplin conștient că acțiunile mele vor fi apreciate ca dezertare. Îmi asum răspunderea pentru posibila pedeapsă, inclusiv cu închisoare, dacă judecătorul va considera necesar să mi-o aplice. Eu îmi datorez, în primul rând mie, respect și o șansă la fericire. Am realizat serviciul militar din aprilie 2021, până la ieșirea în concediu. În acest timp, am făcut cu greu față tratamentului degradant și umilitor la care am fost supus zilnic, inclusiv de conducere. Sunt gata să mă prezint cu avocatul ales la prima citație a organelor de drept”, a spus Marin.

Ulterior, Ministerul Apărării a declarat că nu tolerează discriminarea de orice fel și a anunțat că a deschis o anchetă internă pentru a elucida toate circumstanțele.

De asemenea, Ministerul Apărării a efectuat o anchetă internă pentru a clarifica această situație și a constat că: „Nu au fost depistate dovezi ale hărțuirii, tratamentului inuman, violenței fizice, verbale și psihologice. Dar, au stabilit că iubitul soldatului este minor (17 ani) și au trimis cazul la procuratură pentru a investiga această relație”, a notat Angelica Frolov pe pagina ei de Facebook.

Apoi și Maia Sandu a spus că va discuta acest caz cu Ministerul Apărării. „Voi întreba care este reacția ministerului și ce fac ei ca pentru viitor aceste lucruri să nu se mai întâmple. Noi respectăm drepturile tuturor cetățenilor și ar trebui să ne asigurăm că mai întâi de toate instituțiile de stat să respectă aceste drepturi. La momentul de față, lucrăm la un proiect de reformare a armatei. Ulterior voi anunța ce schimbări avem”.

Pe 21 aprilie, Ombudsmanul a prezentat un raport unde a concluzionat despre cazul lui Marin Pavlescu.

Pe 17 februarie, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a examinat plângerea lui Marin Pavlescu, militar în termen încorporat în Brigada Infanterie Motorizată nr.2 „Ștefan cel Mare” și a constatat că faptele invocate reprezintă hărțuire pe criteriul de orientare sexuală în procesul de îndeplinire a serviciului militar în termen.

„Fără poze intime nu putem proba dacă este gay sau nu.”

Totodată, Ministerul Apărării nu a avut dovezi că Marin Pavlescu este homosexual.

„Persoana poate demonstra că este gay prin poze din viața intimă care atestă acest lucru [că persoana în cauză este gay]. În plângerea depusă la consiliu, nu găsesc probatoriu că este gay. Consiliul trebuie să ia în calcul și acest probatoriu [poze cum persoana face sex] pentru a stabili dacă tânărul este gay sau nu. Pe o simplă declarație, fără probatoriu nu se poate lua decizia cu privire că este gay sau nu”, a explicat reprezentantul Ministerului Apărării Petru Corciun.

„Dacă nu ai certificat medical, nu ești homosexual.”

Un alt motiv pentru care Ministerul Apărării nu credea că Marin Pavlescu este gay se referă la lipsa certificatului medical care să „demonstreze orientarea sexuală”, spunea Corciun într-o ședință a Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității.

Citește. Cum certificatul medical te poate elibera de la serviciul militar în Moldova: o istorie a unui tânăr gay

La scurt timp după aceste declarații ale lui Corciu, Ministerul Apărării a emis un comunicat prin care condamnă declarațiile lui Petru Corciun și scria că va deschide o anchetă de serviciu.

Vezi și Obligatorie sau voluntară? Armata Națională a Moldovei, prin prisma drepturilor omului

Mai jos puteți citi Ordonanța de a nu porni urmărirea penală.

„Latura subiectivă a dezertării se caracterizează prin intenție directă și cu scopul eschivării de la serviciul militar, scop realizat prin părăsirea unității militare, precum și prin intermediul neprezentării la serviciu sau la concentrare în cazul permisiei din unitatea militară sau din centrul de instrucție, repartizării, transferării, întoarcerii din misiune, din concediu sau dintr-o instituție curativă. Așadar, în cazul dat stabilim că, militarul în termen, prin faptul că nu s-a prezentat în unitatea militară după concediul de cinci zile, nu a avut scopul de a se eschiva de la serviciul militar”, se menționează în ordonanță.

Marin Pavlescu
Marin Pavlescu
Marin Pavlescu
Marin Pavlescu
Marin Pavlescu
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente