Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău a prezentat Meniu model unic pentru anul 2022, sezonul vară-toamnă. Elaborarea Meniului model unic are drept scop asigurarea unei alimentații sănătoase și echilibrate a copiilor din instituțiile de educație timpurie, respectând norma fiziologică necesară creșterii și dezvoltării armonioase a acestora.
La alcătuirea Meniului model unic s-au respectat următoarele principii:
# raţia alimentară corespunde vârstei copiilor, necesităţilor în energie şi substanţe nutritive;
# regimul alimentar al copiilor este alcătuit din patru mese (trei mese principale şi o gustare);
# pentru perioada estival se pune accent pe fructele de sezon recomandate în alimentaţia copiilor: mere, pere, prune, struguri, cireşe, vişine, caise, persici, gutuie;
# bucatele din carne se servesc cu legume crude şi/sau prelucrate termic şi verdeţuri;
# bucatele bogate în proteine şi în special de origine animală se folosesc în prima jumătate a zilei;
# s-a exclus gustarea a II-a şi s-a introdus cina, fiind variată și consistentă, mai sățioasă comparativ cu gustarea, propusă să fie servită între orele 16.30-17.00;
# meniul model este variat, unele și aceleași bucate nu se repetă atât în timpul zilei, cât şi în timpul săptămânii.
Meniul model unic se întocmește de 2 ori pe an pentru perioada iarnă-primăvară şi vară-toamnă de către un grup de lucru (conducători ai instituțiilor de educație timpurie, lucrători medicali, tehnologi în alimentația publică, specialiști din cadrul Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău) cu recomandările de rigoare a specialiștilor nutriționiști, reprezentanți ai ANSP și CSP.