Sfaturi din partea unei profesoare de limba engleză pentru elevii ce urmează să susțină bacalaureatul

Oxana Oloi
Foto:colaj #diez

Pe 10 iunie, absolvenții treptei liceale vor susține examenul de bacalaureat la limba engleză. În acest sens, echipa #diez a decis să le vină în ajutor cu unele sfaturi din partea profesoarei Oxana Oloi, care activează în cadrul Liceului Teoretic „Gaudeamus” și Friendly School.

#1. În primul rând, atunci când au testul în față, elevii trebuie să își păstreze calmul, să se concentreze și să analizeze conținutul acestuia.

#2. Managementul timpului este foarte important pentru realizarea testului. Deci e recomandabil de divizat timpul în două ore + o oră (două ore pentru rezolvarea itemilor, o oră pentru verificare și transcrierea itemilor rezolvați de pe ciornă pe testul propriu-zis).

#3. La primul subiect din test, aș recomanda să îl citească o dată atent pentru înțelegerea mesajului global și a succesiunii de idei. Iar apoi să citească întrebarea și să răspundă la ea. De obicei, răspunsurile la întrebări le găsiți în text aranjate consecutiv. Adică pentru prima întrebare răspunsul îl veți găsi în primele 1-2 paragrafe din text și așa mai departe.

#4. Le recomand să studieze foarte atent baremul chiar cu o zi înainte de examen pentru a înțelege ce criterii vor fi luate în considerare la verificare. Pentru itemii doi și trei respectarea structurii și a volumului sunt foarte importante pentru obținerea unor puncte „ușoare”, să zic. Deseori elevii neglijează acest aspect și pierd aceste puncte.

#5. La scrierea eseului, voi enumera cerințele de bază:
— un eseu structurat are trei componente obligatorii: introducere (un paragraf), cuprins (câteva paragrafe coerente), concluzie (un paragraf);
— tema trebuie abordată detaliat, nicidecum superficial;
— elevii trebuie să prezinte 3-4 avantaje și/sau dezavantaje;
— două exemple specifice din experiența proprie, care ar reflecta situația;
— exprimarea și justificarea opiniei;
— conectori logici care contribuie la structurarea ideilor într-un text coerent (cinci sau mai mulți conectori logici);
— utilizarea unui vocabular variat și a structurilor gramaticale corecte;
— volumul de 180-200 de cuvinte.

#6. O tehnică care ar contribui la memorarea și diversificarea vocabularului ar fi lucrul cu sinonime și antonime. Într-un carnet ar fi recomandabil să scriem un adjectiv, substantiv, verb etc., și cu ajutorul unui dicționar online Cambridge sau Oxford să găsim câteva sinonime și antonime pentru fiecare din cuvintele propuse. Apoi, când exersează scrierea eseului, elevii utilizează acest carnet pentru a folosi alte cuvinte decât cele cu care sunt obișnuiți. Astfel, vocabularul va fi mai variat, ceea ce este un avantaj pentru obținerea unui punctaj mai mare.

#7. Utilizarea unui vocabular tematic variat și corespunzător este unul din criteriile de evaluare a eseului. Elevii ar trebui să valorifice bagajul de cuvinte pe care îl posedă, nu să utilizeze un vocabular sofisticat de care nu sunt siguri.

#8. Nivelul de aplicare a structurilor gramaticale este la fel unul din criteriile de evaluare. Se scade câte un punct pentru fiecare patru greșeli gramaticale.


Sfaturi generale

#1. Elevii trebuie să fie foarte atenți la subiectul trei, scrierea unui articol. Articolul trebuie să conțină următoarele componente: titlu, introducere, cuprins, încheiere.

#2. Subiectul trei ține de domeniul cultural, de aceea recomand elevilor să își îmbogățească cunoștințele despre cultura țărilor vorbitoare de engleză (personalități ilustre din diferite domenii, locuri ce merită vizitate, universități, muzee, tradiții și obiceiuri etc.).


De asemenea, echipa #diez, împreună cu Cristina Burlacu, Academic Director la Oratorica, v-a pregătit o listă de lucruri pe care să le știi și de care să ții cont la examenul de bac la limba engleză.

Vedeți și:
# profesorul de matematică Sergiu Budaianu vă ajută cu sfaturi cum să susțineți bacalaureatul;
# sfaturi din partea unei profesoare de limba și literatura română pentru elevii ce urmează să susțină bacalaureatul.


Aici găsiți orarul probelor de bacalaureat din anul 2021/2022, iar aici găsiți răspunsurile la 14 cele mai frecvente întrebări despre sesiunea de bacalaureat în Moldova.

Echipa #diez este alături de absolvenții liceelor în fiecare an și aduce informații utile despre examenele de bac. Dacă te numeri și tu printre tinerii care are de susținut în acest an bacalaureatul, îți sugerăm să urmărești acest tag special de pe #diez pentru a fi la curent cu toate noutățile despre examen.

Taguri: #BAC 2022
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente