Ion Ceban, către guvern: „Dacă țineți la acest edificiu, propun ca Hotelul Național să fie inclus în registrul monumentelor ocrotite de stat”

hotelul national
Foto:chisinau.md

Primarul capitalei Ion Ceban, a solicitat Guvernului să includă clădirea în registrul monumentelor ocrotite de stat, manționând că acțiunile de demolare a Hotelului Național sunt organizate „pentru a sustrage atenția de la scumpirile care au loc în fiecare zi”. Acest lucru a fost declarat de către edilul capitalei, în cadrul în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor primăriei Chișinău, din 23 mai.

„Această clădire despre care specialiștii cunosc că este privată și că nu a fost încălcată proprietatea de către Primărie, a devenit un joc în mâinele celor care tare își doresc să compromită măcar cumva Primăria municipiului Chișinău. Iată că ne-am pomenit că Hotelul Național a fost îngrădit cu un gard improvizat din material și era închis drumul public.

Nu era permisiune de la primărie pentru aceste acțiuni. Culmea era că poliția nu întreprindea nimic, deoarece autorizație de închidere a drumului nu era. Explicația celor de la poliție era că gardul se instalează pentru ca să nu intre oamenii străzii. Noi credem că s-a vrut acțiuni de demolare și învinuire a Primăriei.

Așa cum ați făcut cu clădirea Procuraturii, Clădirea Maternității sau a Stadionului Republican. Propun ca Hotelul Național să-l includeți în registrul monumentelor ocrotite de stat. Să fie clădirea naționalizată și reabilitată de către stat în baza unui concurs. Dacă ați putut în cazul Stadionului Republican, veți putea și aici. Un pic nu v-a mers scenariul pe care l-ați pus la cale”, a conchis Ceban.

„Am o întrebare către Guvern, dacă cu adevărat vă pasă și cu adevărat țineți la acest edificiu, propun ca Hotelul Național să fie inclus în registrul monumentelor ocrotite de stat. Iar următoarea propunere este ca să fie clădirea naționalizată și reabilitată de către stat în baza unui concurs”, a declarat Ion Ceban.

Ședința integrală poate fi văzută mai jos.


Amintim că, la 20 mai, viceprimarul capitalei, restabilit în funcție prin hotărârea instanței de judecată, Victor Chironda, a declarat că demolarea clădirii Hotelului Național a început. Teritoriul era izolat, iar la fața locului fiind prezente două echipaje a poliției.

„Băieții se apucă de demolat. Repejor, cât nu a fost numit noul șef al Procuraturii Anticorupție. Se pare că între timp, au mai fost emise ceva autorizații, s-au mai făcut ceva înțelegeri. Încă o proprietate a statului «valorificată» cu succes”, a scris Victor Chironda pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Chironda mai menționase pe pagina sa de Facebook că, în decembrie 2021, arhitecta-șefă a Chișinăului, Svetlana Dogotaru, spunea că autorizația de desființare emisă în 2021 nu mai este valabilă.

Menționăm că arhitecta șefă a municipiul Chișinău, Svetlana Dogotaru împreună cu viceprimarul Ilie Ceban sunt cei care au pregătit și semnat proiectul de desființare a Hotelului „Național”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente