În Ucraina a fost judecat primul soldat rus. Militarul de 21 de ani a fost condamnat la detenție pe viață

1652445130-7720
Foto: UNIAN.net

Pe 28 februarie, militarul rus Vadim Șișimarin, în vârstă de 21 de ani, care a ucis un locuitor neînarmat de 62 de ani din satul Ciupahivka, regiunea Sumî, a fost condamnat de instanța ucraineană la detenție pe viață, scrie UNIAN.net.

Soldatul este primul militar rus care a fost condamnat pentru crime de război în Ucraina de la declanșarea războiului pe 24 februarie.

„Șișimarin a fost găsit vinovat de săvârșirea infracțiunii […] și este condamnat la închisoare pe viață. Termenul de executare a pedepsei se consideră începând cu data de la 1 martie”, se arată în decizia finală a instanței de judecată.

Șișimarin a fost acuzat de încălcarea legilor și obiceiurilor pe timp de război, implicând omor premeditat.

Pe 28 februarie 2022, militarul rus în vârstă de 21 de ani a ucis un locuitor neînarmat de 62 de ani din satul Ciupahivka, regiunea Sumî, Alexandr Șelipov, care conducea o bicicletă pe marginea drumului.

Pe 4 mai, el a povestit ofițerilor Serviciului de Securitate a Ucrainei cum a împușcat personal civilii din regiunea Sumî.

Pe 18 mai, la o ședință de judecată, Șișimarin a pledat vinovat că a împușcat un civil neînarmat în regiunea Sumî. El a mai declarat că este gata să depună mărturie în dosar.

Potrivit mărturiei ocupantului, ofițerul superior i-ar fi ordonat să omoare bărbatul, care mergea pe bicicletă. Când Șișimarin a refuzat, el a fost amenințat. Ulterior, Șișimarin a tras în capul bărbatului, în urma căreia acesta a murit pe loc.

Ulterior, familia lui Șișimarin justifica crima produsă de acesta, spunând că „se mai întâmplă pe timp de război”, iar văduva bărbatului a declarat că este de acord cu schimbul militarului pe soldații din regimentul Azov.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente