Profesorul de matematică Sergiu Budaianu vă ajută cu sfaturi cum să susțineți bacalaureatul

My project
Foto:colaj #diez

Examenul la matematică pentru unii elevi poate să pară a fi unul dintre cele mai dificile. Așa este sa nu, fiecare decide pentru sine. Și dat fiind faptul că examenul de bac la matematică se apropie (14 iunie), #diez a decis să vă vină în ajutor cu unele sfaturi din partea profesorului de matematică Sergiu Budaianu.

#1. În primul rând nu trece cu ochii prin tot testul. Nu te ajută la nimic, ba mai mult, te stresează și te face ca atunci când rezolvi itemul 3 să te gândești că te așteaptă probabilitatea de la 11, pe care nu știi cum se rezolvă. Astfel se face haos în cap și începe panica și greșelile de calcul. Rezolvă itemii unul câte unul, la rând; îl duci pe unul la capăt, mergi la următorul. Itemii ușori trebuie rezolvați pe maculator și apoi deodată scriși pe foaia de test, apoi nu mai revii la ei; astfel îți păstrezi concentrația.

#2. Rezolvă itemii din testul de bac Matematică în ordine optimă. Aceasta înseamnă că nu rezolvăm itemii în ordinea în care apar, de la 1 la 12, dar grupăm itemii pe complexitate, de la simplu la complex.

Iată ordinea optimă de rezolvare a itemilor bac Matematică 2022 Real: rezolvăm itemii 1, 2, 3, 4, 9, 11 ce conțin următoarele teme mai ușoare, din punctul meu de vedere, pentru nota 5-6 aș zice: puteri, radicali, logaritmi, numere complexe, matrice, determinanți, polinoame, ecuații, inecuații, progresii aritmetice, progresii geometrice, șiruri (monotonia, mărginirea), probabilitate. Apoi rezolvăm itemii 10, 6, 7, 8, ce ne vor ajuta să obținem nota 7-8.

Temele de studiat aici sunt: limite de funcții, derivata funcției, aplicațiile derivatei, integrala funcției, geometrie în plan și geometria în spațiu. Desigur, la final rezolvăm itemi 5, 12 cu tema trigonometrie și, respectiv, binomul lui Newton, care ne va asigura că obținem nota 9-10 la test. Rezolvând itemii testului în această ordine ne asigurăm că nu pierdem timpul de a sări de la un exercițiu la altul și ajungând să avem un haos în cap, pe maculator și în foaia de test.

#3. Cele mai grele teme la bac Matematică sunt: trigonometria, geometria în spațiu, limita, derivata, integrala și binomul lui Newton. Unde trigonometria este cea mai grea dintre toate. Pentru a nu mai avea frică de aceste teme, trebuie pur și simplu să le studiezi încă o dată. Găsește un prieten care știe matematica puțin mai bine decât tine, mergeți în parc sau cafenea și rezolvați împreună itemi la aceste teme. Astfel garantez succes la însușirea celor mai grele teme de la bacalaureat.


Greșelile pe care le fac elevii

Elevii greșesc din două puncte de vedere: greșesc înainte de a începe testul și greșesc în timpul testului. Ce am în vedere? Elevii greșesc cu o zi, cu o săptămână, cu două luni sau chiar cu trei ani înaintea testului prin a fi iresponsabili. Înainte de test trebuie să fii odihnit, adică mergi la somn până la ora 22.00, nu studia până noaptea târziu. Cu două luni înainte de test trebuie să te pregătești intensiv de el prin rezolvare de teste similare, prin studierea temelor pe care nu le deții prea bine, prin a privi pe YouTube video educative pregătire bac, prin meditații la matematică, de exemplu apelând la matematica.md. Tot aici țin să menționez că elevii care trei ani de liceu au fost iresponsabili și nu au studiat nimic, să nu se așteaptă să susțină bacalaureatul fără a studia. Fie studiezi acum intensiv sau mergi la sesiunea suplimentară. Țineți cont, susții bacalaureatul numai dacă muncești.

Acum să vorbim despre greșelile clasice întâlnite la rezolvarea itemilor de bac. Stresul te face să nu mai gândești lucid și să uiți că trebuie minus în loc de plus, derivare în loc de integrare, sinus în loc de cosinus, etc. Vrei notă mică la bac – fii stresat în timpul testului! Alte greșeli sunt acelea de a uita să pună parantezele la rezolvarea ecuațiilor și inecuațiilor, nu folosesc corect formula de integrare sau citesc greșit condiția problemei și rezolvă ceea ce nu li s-a cerut. Unii greșesc la scăderea simplă dintre 36-9, li se pare că trebuie să dea 25, pentru că radical din 25 se extrage și obții 5, pe când răspunsul fiind 27, radicalul căruia dă 3 radical din 3, număr des întâlnit în geometrie.


Sfaturi generale

#1. Investește timp în itemii pe care nu îi cunoști; dacă știi cum se rezolvă inecuațiile, nu mai pierde timp la ele, rezolvă itemi de geometrie sau probabilitate. Tot aici, dacă dorești măcar 5 la bac, nu te chinui cu itemii complicați, depune tot efortul în a înțelege și rezolva corect itemii ușori.

#2. Găsește video educative pe YouTube și studiază singurel acasă. Poți accesa canalul Matematica Moldova, este cel mai mare canal de YouTube de matematică din Moldova; sunt playlisturi întregi numai pentru bac. Învață din video, e gratuit.

#3. Pregătește-te de test împreună cu colegii tăi, prietenul sau prietena ta. Mergeți la bibliotecă, la un restaurant, în parc și studiați împreună – aceasta este cea mai efectivă metodă de a învăța înainte de bac.

#4. Găsește un profesor cu care să faci meditații; avantajul unui profesor este că el știe ce cade cel mai des la testul de bac, știe temele și te poate îndruma exact spre ceea ce ai nevoie. La matematica.md pregătim elevii de bac matematică prin cursuri intensive în grupuri mici, toți la același nivel. Foarte efectiv!

Mai jos lăsăm un video unde Sergiu vă explică cum să rezolvați, pe pași, itemii din testul de bacalaureat.


Aici găsiți orarul probelor de bacalaureat din anul 2021/2022, iar aici găsiți răspunsurile la 14 cele mai frecvente întrebări despre sesiunea de bacalaureat în Moldova.

Echipa #diez este alături de absolvenții liceelor în fiecare an și aduce informații utile despre examenele de bac. Dacă te numeri și tu printre tinerii care are de susținut în acest an bacalaureatul, îți sugerăm să urmărești acest tag special de pe #diez pentru a fi la curent cu toate noutățile despre examen.

Taguri: #BAC 2022
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente