Ministerul Mediului a anunțat că, până la această oră, depășiri ale normelor fonului radioactiv nu au fost înregistrate. Agenția de Mediu monitorizează zilnic radioactivitatea mediului pe teritoriul Republicii Moldova.
Specificările au fost emise în contextul informațiilor referitoare la norul de fum care se deplasează din zona Cernobâl, Ucraina. Acesta se va deplasa către sud, respectiv, spre sud-vestul Ucrainei – zona Odesa și nordul Mării Negre.
Astfel, în data de 20 mai 2022, până la ora 8.0, valorile înregistrate ale echivalentului dozei ambientale a radiaţiei gama pe teritoriul Republicii Moldova la staţiile cu monitorizare manuală de la Soroca, Făleşti, Corneşti, Bravicea, Bălţata, Leova și Comrat, constituie:
# minimum: 0,10 μSv/h – la staţia Bălțata;
# maximum: 0,15 μSv/h – la staţia Bravicea.
Valorile înregistrate ale echivalentului dozei ambientale a radiaţiei gama pe teritoriul Republicii Moldova la stațiile cu monitorizare automată Briceni, Bălţi, Chişinău, Ştefan Vodă și Cahul, constituie:
# minimum: 0,10 μSv/h – la staţia Chișinău la ora 6.50;
# maximum: 0,14 μSv/h – la stațiile Briceni la ora 3.30 și Ștefan Vodă la ora 20.00.
Potrivit ministerului, limita de avertizare pentru teritoriul Republicii Moldova este de 0,25 microSievert/h.
Amintim că, în data de 18 mai, în zona Cernobâl a crescut semnificativ pericolul de incendiu din cauza vântului și a vremii uscate, precum și din cauza prezenței unui număr mare de mine terestre.
Conform Agenției de Stat a Ucrainei pentru Managementul Zonelor de Excluziune, acesta a fost cel mai mare incendiu din anul curent, iar stingerea lui a fost complicată din cauza resurselor tehnice limitate, a furturilor, a distrugerii echipamentului, a combustibilului și a minelor.
Reamintim că echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!